Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Zελένσκι για Μακρόν: «Για να είσαι ηγέτης, πρέπει να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης»


 «Για να είσαι ηγέτης, πρέπει να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης» δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.

Σφοδρή επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώτου πως «δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε τη Ρωσία». Ο Ζελένσκι μιλώντας στους Financial Times τόνισε χαρακτηριστικά πως «μερικοί άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες. Για να είσαι ηγέτης, δεν χρειάζεται να θεωρείς τον εαυτό σου ηγέτη, αλλά να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης».

Και συνέχισε λέγοντας «πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να ακούμε τη θέση της χώρας και χωρίς να ακούσουμε τη θέση του ηγέτη αυτής της χώρας;».

Η δήλωση του Μακρόν

Η δήλωση Μακρόν που προκάλεσε την οργή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του Γάλλου προέδρου που δημοσιεύτηκε το Σάββατο: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια έξοδο από την κρίση με διπλωματικά μέσα. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ο ρόλος της Γαλλίας να είναι μεσολαβητική δύναμη».

Ο Ζελένσκι απάντησε πως «δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν αλλά θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», ενώ εμφανίστηκε έτοιμος για διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και πως ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έτσι ακριβώς συνέβη στην ιστορία. Είμαι ακόμα προσηλωμένος και αποφασισμένος, είτε το θέλω είτε όχι, είμαι έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, εάν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Ο Πούτιν δεν μπορεί να δει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου».

Ακόμη ανέφερε πως «οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τερματίζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» όμως η «νίκη πρέπει να επιτυγχάνεται στο πεδίο της μάχης».

«Ανεξαρτησία, κατά τη γνώμη μου, και κατά τη γνώμη του μεγαλύτερου μέρους του λαού μας, σημαίνει ανάκτηση όλων των εδαφών μας, αποκατάσταση όλης της εδαφικής μας ακεραιότητας και την απαράβατη κυριαρχία της Ουκρανίας» ξεκαθάρισε ο Ζελένσκι τονίζοντας πως η Ουκρανία έχει πολλούς νεκρούς για να παραχωρήσει τα εδάφη της στη Ρωσία.

Ο αποκλεισμός των λιμανιών

Όσον αφορά τον αποκλεισμό των λιμανιών από τη Ρωσία, που εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών, ο Ζελένσκι δήλωσε πως «αποτελεί απειλή παγκόσμιου μεγέθους. Υπάρχει μόνο μια πλευρά αυτής της απειλής… Αυτή είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει διάλογος εδώ. Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη, απτή απειλή για την Ασία, την Αφρική και ορισμένες χώρες στην Ευρώπη».

«Κατανοούμε ότι οι επακόλουθες συνέπειες μπορεί να είναι η πείνα και η μετανάστευση που θα επηρεάσει την Ευρώπη. Επομένως, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές» προειδοποίησε και ξεκαθάρισε ότι «όλοι γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ρωσικά πλοία στα ουκρανικά λιμάνια, επειδή μας επιτίθενται σε καθημερινή βάση, και όλοι γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει όλα (τα σιτηρά) όσα έχει. Είμαστε έτοιμοι για κανονικές πολιτισμένες συνθήκες, αλλά με ασφαλείς όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις