Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Σερβία: «Τα όπλα του An-12 δεν πήγαιναν σε Ουκρανία αλλά στο… Μπαγκλαντές» – Γιατί δεν λένε την αλήθεια - 11,5 τόνοι όπλων το πολεμικό φορτίο που μετέφερε - 8μελές πλήρωμα από Ουκρανούς

 


Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, προχώρησε σε ανακοίνωση για το φορτίο του αεροπλάνου που κατέπεσε το βράδυ του Σαββάτου στην Καβάλα, υποστηρίζοντας ότι «Τα όπλα δεν πήγαιναν στην Ουκρανία», παρά το ουκρανικό πλήρωμα και παρά την προέλευση του αεροσκάφους, αλλά στο… Μπαγκλαντές.

Μάλλον όμως θα πρέπει «Να ψαχτούν καλύτερα»: Η Σερβία χρησιμοποιεί ως διαμετακομιστικούς σταθμούς το Μπαγκλαντές, την Ταϊλάνδη και άλλες χώρες της Άπω Ανατολής  για να μεταφέρει τα όπλα στην Ουκρανία χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτή από την Ρωσία!

Στην οποία Ουκρανία πωλεί συστηματικά οπλισμό , όπως αποκάλυψε χθες το pronews.gr, προκειμένου «να κρατά τις ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ» που της έχουν ζητήσει να πουλάει όπλα και στην Ουκρανία. 

H Ρωσία το γνωρίζει φυσικάαλλά κάνει «τα στραβά μάτια»: Η επιβίωση της μόνης συμμάχου που έχει στην Ευρώπη είναι σημαντικότερη. 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και πάνω απ’όλα γιατί ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ένιωσε την ανάγκη να «διαψεύσει» το χθεσινό ρεπορτάζ, ότι το ουκρανικό μεταφορικό αεροσκάφος με το ουκρανικό πλήρωμα μετέφερε όπλα στο… Μπαγκλαντές, όπως αποκαλύψαμε χθες.

«Μετέφερε περίπου 11,5 τόνους προϊόντων της αποκλειστικής μας βιομηχανίας στον τελικό πελάτη στο Μπαγκλαντές. Ως εκ τούτου, ο τελικός πελάτης είναι το Υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές», υποστήριξε ο κ. Στεφάνοβιτς.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ιδιοκτήτης του εμπορεύματος ήταν η ιδιωτική εταιρία Valir από τη Σερβία ενώ αρνήθηκε ότι μεταφέρονταν στην Ουκρανία, χωρίς να εξηγεί γιατί το σχέδιο πτήσης ήταν μέσω… Καβάλας!

Μήπως γιατί θα φόρτωναν και ελληνικά όπλα στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ; 

«Υπήρχαν εικασίες ότι γινόταν λαθρεμπόριο όπλων από τη Σερβία στην Ουκρανία σε αυτήν την πτήση, αλλά αυτό δεν ισχύει φυσικά. Είχαμε ήδη τέτοιες πληροφορίες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια», υπογράμμισε.

Ο κ. Στεφάνοβιτς ανέφερε πως η εταιρία Meridian, από την Ουκρανία, ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης του αεροπλάνου ενώ σχετικά με τον τύπο των πυρομαχικών ανέφερε ότι επρόκειτο για νάρκες, όλμους και εκπαιδευτικές νάρκες.

H αλήθεια είναι ότι ο Στρατός τ0υ Μπάγκλαντες από σερβικά όπλα χρησιμοποιεί μόνο το νέο γιουγκοσλαβικό πυροβόλο των 155 χλστ. NORA (54 μονάδες) το οποίο επιχειρεί και η κυπριακή Εθνοφρουρά και το  λογικό θα ήταν να μετέφερε πυρομαχικά των 155 χλστ.

Αλλά μετέφερε «νάρκες και όλμους», τα πλέον χρησιμοποιούμενα πυρομαχικά στον πόλεμο της Ουκρανίας, μαζί με ρουκέτες.

Χθες έλεγαν στην Ιορδανία, σήμερα λένε Μπαγκλαντές.

Η αλήθεια είναι ότι ένα ουκρανικό μεταφορικό αεροσκάφος με οκτώ Ουκρανούς πλήρωμα και 11,5 τόνους σερβικά όπλα που πέφτει στην Ελλάδα, πολύ δύσκολα θα μετέφερε στο… Μπαγκλαντές το φορτίο τους, εκτός και αν από το Μπαγκλαντές, πήγαινε κάπου… αλλού.

Τυχαίο ότι ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ πριν από λίγη ώρα επισκέφθηκε το χώρο, όπου κατέπεσε χθες το βράδυ το αεροσκάφος και ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για τις μέχρι στιγμής έρευνες που γίνονται στην περιοχή της Καβάλας.

Ο Ουκρανός διπλωμάτης ενημέρωσε τις αρχές για την ταυτότητα του 8μελούς πληρώματος του αεροσκάφους και υπογράμμισε ότι τελικό προορισμό είχε το Μπαγκλαντές βιαστικά για να κλείσει την υπόθεση.

Και πόσα σερβικά αεροσκάφη που πετάνε για το Μπαγκλαντές περνάνε επάνω από την Καβάλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις