Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Καβάλα: Ο δραματικός διάλογος του πιλότου του Antonov με τον Πύργο Ελέγχου – «Xάvω το ένα όργανο μετά το άλλο»


 Δραματικός ήταν ο διάλογος του πιλότου του μοιραίου Antonov το οποίο συνετρίβη στην Καβάλα με τον Πύργο Ελέγχου.

Τα τελευταία λόγια του λίγο πριν συντριβεί το αεροσκάφος ήταν τα εξής, σύμφωνα με το STAR:

Πιλότος: Έχουμε φωτιά στον κινητήρα. Προσπαθώ να τον σβήσω.

Πύργος Ελέγχου: Μπορείς να φτάσεις στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης ή Καβάλας;

Πιλότος: Δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα στο αεροσκάφος. Θα προσπαθήσω να προσγειωθώ στην Καβάλα.

Πύργος Ελέγχου: Ενημέρωσέ μας.

Στο μεταξύ το αεροσκάφος έχει ήδη αρχίσει να χάνει ύψος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος έψαχνε ένα ασφαλές σημείο να το προσγειώσει, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Πιλότος: Χάνω το ένα όργανο του αεροσκάφους πίσω από το άλλο.

Δεν μπόρεσε ποτέ να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Το αεροσκάφος είχε πέσει.


Ο Στρατός θα παραμείνει – Ποια είναι η επόμενη φάση

Μακρόχρονη θα είναι η διαδικασία μέχρι την αποχώρηση του Στρατού Ξηράς από την ευρύτερη περιοχή που συνετρίβη το μεταγωγικό Antonov AN-12, στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους όπως μετέδωσε νωρίτερα το enikos.gr και ο Χρήστος Μαζανίτης.

Από τις 5 το απόγευμα χθες, οπότε ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση διερεύνησης της περιοχής από το Ειδικό Διακλαδικό Λόχο Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα , άναψε το «πράσινο φως» στις 3 ομάδες του Τάγματος Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), για να ξεκινήσουν την δεύτερη φάση της διαδικασίας. Αυτή της διάνοιξης των οδών, μέσω των οποίων οι άνδρες της ΕΚΑΜ και οι Ειδικοί Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων θα προσπαθήσουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να εντοπίσουν τα στοιχεία που θα δώσουν απάντηση στα αίτια της τραγωδίας, αντίστοιχα.

Οι διάδρομοι αυτοί αποκτούν ειδική σήμανση από τους άνδρες του ΤΕΝΞ ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι με την σκηνή του δυστυχήματος να γνωρίζουν τα όρια εντός των οποίων μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια.

Ήδη, μέχρι χθες το βράδυ, οπότε κι έπεσε το φως της ημέρας οι Αρχές ανέσυραν και τις 8 σορούς, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γ. Ν. Κομοτηνής.

Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν αιτήματος από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) διατέθηκε όχημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεταφορά των σορών από την περιοχή του δυστυχήματος.

Ταυτόχρονα, ξεκινούν οι έρευνες από την επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων της ΥΠΑ, όπως προβλέπεται. Ήδη, όπως δημοσίευσε χθες το enikos.gr, έχει εντοπιστεί το ένα «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους και οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και του δεύτερου.

Antonov - black box

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών του κλιμακίου της ΥΠΑ, την ευθύνη όλης της περιοχής θα αναλάβει ο Στρατός, υπό την υψηλή εποπτεία του ΓΕΕΘΑ, που θα αναλάβει να εκκαθαρίσει την περιοχή από τα βλήματα και άλλες εκρηκτικές ύλες που μετέφερε το ουκρανικό μεταγωγικό αεροπλάνο.

Αυτό σημαίνει ότι πληθώρα βλημάτων θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να απομακρυνθούν με ασφάλεια, ταυτόχρονα με την απομάκρυνση των συντριμμιών του αεροσκάφους. Μία διαδικασία που μπορεί να πάρει ακόμη και 2 μήνες.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες διενεργούνται βάσει πρωτοκόλλου, σε περιπτώσεις που καλούνται να επέμβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, για την απομάκρυνση εκρηκτικών υλών από μία περιοχή δυστυχήματος – ατυχήματος.

On – Scene Commander έχει αναλάβει ο Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κούκουρας της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ από το ΓΕΕΘΑ έχει οριστεί σύνδεσμος του Στρατού Ξηράς που συντονίζει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις