Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Ελλάδα και Iνδία εμβαθύνουν την Στρατιωτική τους συνεργασία – ΦΩΤΟ

 


Οι δυο χώρες φέρονται να φλερτάρουν με την ιδέα δημιουργίας ενός άξονα απέναντι σε Τουρκία – Πακιστάν

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο νέος περιφερειακός άξονας συνεργασίας σε διμερές επίπεδο που προωθεί η Αθήνα είναι αυτός με το Νέο Δελχί.

Όπως έχουμε σε πρόσφατο δημοσίευμα του enikos.gr επισημάνει, η εδραίωση της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύεται και από την επιλογή της Ινδίας η χώρα μας να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχό της στο πλαίσιο της ΕΕ.

Είναι γεγονός ότι Αθήνα και Νέο Δελχί εξετάζουν τρόπους διεύρυνσης της αμυντικής συνεργασίας μέσω διακλαδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διακλαδικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, καθώς επίσης και ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων σε υψηλό επίπεδο. Τον περασμένο Ιανουάριο, η ινδική πλευρά παρουσίασε συνοπτικά της δυνατότητες της χώρας τους στην αμυντική βιομηχανία και στον αμυντικοτεχνικό τομέα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος με τον Ινδό ομόλογό του κ. Somnath Ghosh (Joint Secretary of International Affairs/Ministry of Defence, India) στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων της Ελλάδας και της Ινδίας.

Στις αρχές Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις από Αντιπροσωπεία Σπουδαστών του National Defence College της Ινδίας με επικεφαλής τον Διοικητή του Lieutenant General Manoj Kumar Mago σε Υπηρεσίες και Μονάδες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε το ΓΕΕΘΑ στην σχετική του ανακοίνωση, η επίσκεψη εντάσσεται στις δράσεις στρατιωτικής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ, που έχουν σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων της Χώρας μας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, γράφτηκε ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δεσμών των δυο χωρών.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΕΛΛΗ με την Φρεγάτα (Φ/Γ) INS TARKASH του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με την συμμετοχή 2 F-16 της ΠΑ.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων.

Μάλιστα, η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση Poseidon’s Rage, με αμερικανικά F-35 κι ελληνικά μαχητικά Νότια της Κρήτης και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEXΕλλάδα Ινδία PASSEX

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις