Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Πύρινη «κόλαση»: Kαίγεται το 5άστερο “Amanzoe” στο Κρανίδι – Δεν Yπήρχαν αρκετά εναέρια πυροσβεστικά μέσα

 


Πύρινη λαίλαπα κατακαίει την Ελλάδα: Χωρίς επαρκή εναέρια πυροσβεστικά μέσα (τα κυβερνητικά «ανέκδοτα» με τα αυστραλιανά ελαφρά πυροσβεστικά ελικόπτερα θα τα πληρώσει βαριά η Ελλάδα), η φωτιά αφέθηκε τη νύχτα να εξαπλωθεί  και να φτάσει να κατακαίει το  πολυτελές ξενοδοχείο Amanzoe και κατοικημένες περιοχές.

Η πυρκαγιά στην περιοχή ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στην περιοχή Κορακιά, στο Κρανίδι Ερμιονίδας, στην Αργολίδα.

Οι φλόγες έχουν μπει στις εγκαταστάσεις του υπερπολυτελούς ξενοδοχείου.

Το βράδυ οι φλόγες περικύκλωσαν ξανά το ξενοδοχείο και έφτασαν έως την πισίνα, λόγω και του αέρα, που πνέει πλέον και από δυτικές διευθύνσεις, ενώ και η φωτιά δημιουργεί το δικό της μέτωπο με θερμές μάζες.

Η μόνη διαφυγή είναι στην παραλία του ξενοδοχείου στην Κορακιά. Σας θυμίζει τίποτα όλο αυτό;

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου, ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, καθώς στις εγκαταστάσεις υπάρχουν φιάλες υγραερίου.

———————————————————–

(Ανανέωση – Αρχική δημοσίευση 4/7 – 18.01)Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην Ιτέα, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε πάνω από 20 χλμ.

Οι τοπικές Αρχές χαρακτηρίζουν δύσκολη την κατάσταση ενώ εκφράζονται φόβοι για εργοστάσια και ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στις παρυφές της Ιτέας. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης για το βόρειο τμήμα της Ιτέας και του χωριού Σερνικάκι.

Η κυκλοφορία από Ιτέα προς Γαλαξίδι και Ναύπακτο έχει διακοπεί, ενώ δίνεται μάχη για να μην περάσουν οι φλόγες σε κατοικημένες περιοχές.

Από τη μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει και έχει επεκταθεί στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της περιοχής, Amanzoe, το οποίο έχει παραδοθεί στις φλόγες!

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ήδη από την πυρκαγιά έχουν προκληθεί σοβαρές φθορές σε μπανγκαλόους, η επιχείρηση εκκένωσης όμως έγινε αποτελεσματικά, με τον κόσμο να απομακρύνεται και να μην υπάρχουν τραυματισμοί.

Ο κόσμος από το ξενοδοχείο προωθήθηκε στην παραλία του συγκροτήματος και από εκεί, απομακρύνθηκε από τη θάλασσα.
H μάχη με τις φλόγες όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής θα είναι ολονύκτια.
Λόγω της απόσυρσης των εναέριων μέσων, το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών είναι δύσκολο, ενώ παραμένει ο φόβος των αναζωπυρώσεων, με τους ανέμους να είναι ισχυροί.

Η κατάσταση είναι δύσκολη σε Φωκίδα, Αργολίδα και στην Ηλεία, ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιές μαίνονται ακόμα σε Άγιο Όρος, Ζάκυνθο και Ασπρόπυργο.


(Αρχικό κείμενο): Aπό το Άγιο Όρος μέχρι την Ηλεία, με τους ισχυρούς ανέμους και τις υψηλές θερμοκρασίες να καθιστούν την πυρόσβεση αδύνατη.

Η φωτιά, που ξέσπασε από άγνωστη αιτία λίγο μετά το μεσημέρι, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο κινείται βόρεια προς την πλευρά που είναι το γυναικείο μοναστήρι του προφήτη Ηλία, που εκκενώθηκε προληπτικά από τις οκτώ μοναχές.

Η βόρεια πλευρά της Ιτέας είναι το δεύτερο σημείο που αναγκάζεται η ΠΥ να διατάξει την εκκένωση του, καθώς νωρίτερα εκκενώθηκε το χωριό Σερνικάκι.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιώτη Ταγκαλή «καλούμε τους κατοίκους της βόρειας πλευράς της Ιτέας να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα και να κατευθυνθούν προς Κίρρα, σύμφωνα με εισήγηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στην Άμφισσα και μάλιστα ένα μέτωπο κινείται απειλητικά πλέον προς την Ιτέα βοηθούμενο από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

Εκκένωση πολυτελούς ξενοδοχείου στο Κρανίδι

Φωτιά ξέσπασε και στο Κρανίδι μέσα στις εγκαταστάσεις του πολυτελούς ξενοδοχείου Amanzoe, στην περιοχή Κοράκια, στην Αργολίδα. Έχουν σταλεί ένα ελικόπτερο Erickson και ένα Bell214 που συμβάλουν από αέρος στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα στην πρώτη είσοδο του συγκροτήματος.

Στο σημείο επιχειρούν 63 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα ενώ μέχρι που έπεσε το φως, στο έργο της κατάσβεσης βοηθούσαν από αέρος 1 αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα με συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, έχουν σπεύσει οχήματα και προσωπικό από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρανιδίου ενώ σπεύδουν ενισχύσεις από Ναύπλιο και Άργος.

Στην πυρκαγιά έχει σπεύσει και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας με τους υπευθύνους της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για να παράσχουν όποια βοήθεια χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κόσμος από το ξενοδοχείο προωθήθηκε στην παραλία του συγκροτήματος και αυτή την ώρα οργανώνεται επιχείρηση για την μεταφορά του.

Σοβαρή αναζωπύρωση στην Ηλεία

Στο μεταξύ, σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Βάλμη Ηλείας, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μάλιστα, γύρω στις 6 το απόγευμα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάτα να εκκενώσουν προς Εφύρα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν, καθώς οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, ευνοούν τη δημιουργία νέων μικρών μετώπων σε σημεία που δεν έχουν καεί γύρω από τη Βάλμη.

Συνολικά, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 195 πυροσβέστες, με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Επίσης επιχειρούν δυο αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με εντολή Αρχηγού ΠΣ, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Άγιο Όρος: Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο Ακρωτήριο Αράπης

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει και στο Άγιο Όρος.

Όπως αναφέρει αναλυτικότερα η Πυροσβεστική πρόκειται για πυρκαγια που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Ακρωτήριο Αράπης Αγίου Όρους.

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδυνεύει κάποια Μονή.

Eπιχειρούν 46 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 1 Ε/Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις