Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Τέλος στο άτυπο φαρμακευτικό μορατόριουμ της πανδημίας βάζει η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους «κατασκευαστές» των mRNA εμβολίων


 Η μετάβαση στην ενδημική φάση της πανδημίας επιτρέπει μεν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να κηρύξουν ουσιαστικά το τέλος των περιοριστικών μέτρων αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί το τέλος εποχής αυτού του άτυπου φαρμακευτικού μορατόριουμ που διήρκησε στα χρόνια της Covid 19 και ανάβει το φως για δικαστικές διαμάχες σχετικά με τις πατέντες αυτής της νέας τεχνολογίας η οποία αποδείχτηκε σωτήρια. Όπως όμως έχει ειπωθεί πολλές φορές η mRNA τεχνολογία που επέτρεψε την δημιουργία αυτών των εμβολίων δεν είναι ακριβώς καινούργια και φυσικά δεν ανακαλύφθηκε τις ημέρες που καταγραφόταν το πρώτο επιδημικό ξέσπασμα στην πόλη Γουχάν της Κίνας.

της Αλεξίας Σβώλου


Η mRNA τεχνολογία είχε ήδη αναπτυχθεί σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν άλλα παθογόνα όπως ήταν ο ιός της γρίπης των χοίρων και ο διαβόητος Έμπολα. Αυτή η πρωτοποριακήτεχνολογία οδήγησε στη δημιουργία πλατφορμών οι οποίες μπορεί να παρασκευάσουν σε μεγάλη κλίμακα μαζικά εμβόλια απλά αλλάζοντας τις συνθέσεις – τις βάσεις του DNA -με ένα κλικ στον υπολογιστή.Και όπως συμβαίνει συχνά όταν μιλάμε για καινοτόμα τεχνολογία διαμάχες για το ποιος εχει τα πνευματικά δικαιώματα ξεσπούν συχνά με μηνύσεις ένθεν και εντεύθεν και τέτοιου είδους δικαστικές διαμάχες γίνονται συνήθως όταν περάσει ο «κόκκινος συναγερμός» γιατί στη διάρκεια του κόκκινου συναγερμου δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για οτιδήποτε άλλο εκτός από την δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου παθογόνου.



Είναι γεγονός ότι ο κορονοϊός Έγινε αφορμή να δημιουργηθούνε φαρμακευτικές συνεργασίες που δεν έχουμε ξαναδεί στον κόσμο και μάλιστα υπήρξαν ερευνητικά εργαστήρια σε Ευρώπη και Αμερική που συνεργάστηκαν και ευθεία ανταγωνιστικές εταιρείες που επίσης συνεργάστηκαν κάτι που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά. Ενδεικτικά τέτοιου είδους συνεργασίες δεν έχουν γίνει ποτέ για την αντιμετώπιση  των καρκίνων αλλά και σε άλλους τομείς,  σε άλλα χρόνια νοσήματα τα οποία σε βάθος χρόνου προκαλούν πολύ περισσότερους θανάτους από αυτούς που προκάλεσε η πανδημία. Μετά τις συνεργασίες η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων είναι να αναδυθούν οι διαμάχες, σαν τη δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει  ανάμεσα στην εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna και τις Pfizer και BioNTech.  Εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα η αμερικανική εταιρία Moderna  κατέθεσε μήνυση ενάντια  στον  αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό  Pfizer και τη γερμανική BionTech για την αντιγραφή της πατέντας που σχετίζεται με την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού.


Σύμφωνα με την κατατεθείσα μήνυση η Moderna  ισχυρίζεται ότι η mRNA τεχνολογία την οποία ανέπτυξε την τελευταία δεκαετία πριν το ξέσπασμα της πανδημίας έπεσε θύμα  αντιγραφής.


Η μήνυση, με την οποία η Moderna  ζητά αποζημίωση για  την οικονομική ζημιά που υπέστη κατατέθηκε και στην Αμερική και στη Γερμανία. Ο ένας αντίδικος,  η Pfizer  δήλωσε μέσω των εκπροσώπων της έκπληκτη από την μηνυτήρια αναφορά και τόνισε πως θα υπερασπιστεί ένθερμα τα πνευματικά της δικαιώματα ( σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου ) έναντι αυτών των αβάσιμων καταγγελιών.


Σε διευκρινιστική δήλωση της η  Moderna επεσήμανε ότι η Pfizer  και η BioNTech αντέγραψαν δύο στοιχεία σχετιζόμενα με την mRNA τεχνολογία του πρώτου εμβόλιο κατά του κορονοϊού.


Το πρώτο στοιχείο αφορά μία χημική τροποποίηση που επιτεύχθηκε το 2015, κατά την οποία οι επιστήμονες της Moderna κατάφεραν να αποφύγουν μία ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την έκθεση στο εμβόλιο. Το δεύτερο αφορά τον τρόπο με τον οποίο και τα δύο εμβόλια στοχεύουν  την πρωτεΐνη ακίδα στο εξωτερικό περίβλημα του κορονοιού. Προχωρώντας σε κάποιες  διευκρινίσεις,  ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna  Stephane  Bancel επισημαίνει  λέει ότι καταθέτουμε την μήνυση για να προστατέψουμε την πλατφόρμα με την πρωτοποριακή mRNA τεχνολογία την οποία δημιουργήσαμε μία δεκαετία πριν την πανδημία και στην οποία επενδύσαμε δισεκατομμύρια δολάρια.


Η Moderna  είναι μία πολύ πρόσφατη βιοτεχνολογική  εταιρεία που λειτούργησε μόλις το 2010  και ανέπτυξε πρώτη την mRNA τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε στην ανάπτυξη των εμβολίων  κατά του κορονοϊού. Τα mRNA εμβόλια χρησιμοποιούν ένα μόριο του γενετικού μας κώδικα που λέγεται messenger RNA προκειμένου να επάγουν  την ανοσολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού. Όταν το μόριο αυτό έρθει σε επαφή με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το  διδάσκει να πυροδοτήσει αντίδραση για να εξολοθρεύσει τον αληθινό ιό.


Από την έναρξη της πανδημίας, η Moderna που ανέπτυξε αυτή την τεχνολογία και την έχει πατεντάρει δεν επέβαλε την ισχύ των  πατεντών, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν  εμβόλια για τον κορονοϊό τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.


Το Μάρτιο του 2022 όταν πλέον βρισκόμασταν σε μεταγενέστερο στάδιο της πανδημίας,  η Moderna  δήλωσε ότι οι άλλες εταιρίες θα έπρεπε να σεβαστούν τα πνευματικά της δικαιώματα στις χώρες υψηλού εισοδήματος παρότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία δεν σκόπευε να ζητήσει αποζημίωση για την μη ισχύ των πατεντών. Διαφωνίες σχετιζόμενες με τις πατέντες δηλαδή με τα πνευματικά δικαιώματα προκύπτουν συχνά κατά την ανάπτυξη  νέας φαρμακευτικής τεχνολογίας και ήδη η Moderna  και η Pfizer αντιμετωπίζουν μηνύσεις σχετιζόμενες  με τις αντίστοιχες πλατφόρμες mRNA τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει.


Επιπλέον,  η Moderna  έχει μία εξελισσόμενη διαφωνία με το Εθνικό  Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ σχετικά με τα κέρδη  προερχόμενα από κρίσιμες πατέντες σε αυτή την καινοτόμο τεχνολογία.


Μόλις τον περασμένο Ιούλιο η γερμανική βιοτεχνολογίας  Curevac κατέθεσε μήνυση εναντίον της επίσης γερμανικής BioNTech για  παραβίαση πατεντών σχετικές με mRNA μόρια, ζητώντας δίκαιη αποζημίωση. Στην τελευταία δικαστική διαμάχη, η Pfizer από την μεριά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμα μελετήσει όλη την μηνυτήρια αναφορά αλλά οι εκπρόσωποι της δηλώνουν  έκπληκτοι με αυτή την εξέλιξη, δεδομένου ότι το εμβόλιο (της Pfizer) στηρίχθηκε στην δική της mRNA τεχνολογία.

ENIKOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις