Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Oπτική ψευδαίσθηση: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν τι χρώμα είναι ο κύβος


 Αυτή η τριπλή εικόνα φαίνεται να είναι ένα αίνιγμα… χρωμάτων και αποτελεί την νέα viral οπτική ψευδαίσθηση.

Οι λάτρεις των παζλ καταπονούν τον εγκέφαλό τους για αυτή την οπτική ψευδαίσθηση, η οποία φέρεται να ξεγελάει τον θεατή και να πιστεύει ότι έχει… αχρωματοψία. Το κλιπ δημοσιεύτηκε αρχικά το 2018, αλλά αυτή τη στιγμή επανακυκλοφορεί στο Twitter.

Στην εικόνα, που δημιουργήθηκε από τον Ιάπωνα ψυχολόγο Akiyoshi Kitaoka, φαίνεται ένα μικρό τετράγωνο να ταξιδεύει σε ένα ορθογώνιο που είναι μισό ροζ και μισό μπλε με έναν συνδυασμό των χρωμάτων στο ενδιάμεσο.

Το τετράγωνο εμφανίζεται γκρι ενώ κινείται στον ροζ χώρο, και στη συνέχεια φαινομενικά υιοθετεί μια ροζ απόχρωση όταν είναι στο μπλε.

[Προειδοποίηση: Spoiler]

Ωστόσο, όπως εξηγεί η Kitaoka στη λεζάντα, ενώ το “κινούμενο τετράγωνο φαίνεται να αλλάζει χρώμα”, η χρωστική του είναι στην πραγματικότητα “σταθερή”.

Αυτό το φαινόμενο που μοιάζει με χαμαιλέοντα προκαλείται από μια αρχή που ονομάζεται χρωματική επαγωγή, μια αντιληπτή χρωματική μετατόπιση που συμβαίνει «όταν ένα έγχρωμο αντικείμενο κινείται γύρω από ένα πανομοιότυπο ακίνητο αντικείμενο», σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο περιοδικό «Nature».

«Ο αντιληπτός κορεσμός του ακίνητου αντικειμένου μειώνεται δραματικά ενώ ο κορεσμός του κινούμενου αντικειμένου αυξάνεται», γράφουν οι συγγραφείς. «Αυτές οι μετατοπίσεις της χρωματικής εμφάνισης προς τις αντίθετες κατευθύνσεις υποδηλώνουν ότι η ομαλοποίηση που προκαλείται από την κίνηση του αντικειμένου μπορεί να μεσολαβεί στη μετατόπιση της εμφάνισης χρώματος».

Με τους απλούς όρους, το μυαλό μας κάνει μια υπόθεση για το χρώμα του κινούμενου αντικειμένου με βάση τα αντικείμενα που το περιβάλλουν. Με τη σειρά του, αυτό αποδεικνύει ότι η αντίληψή μας για το χρώμα είναι υποκειμενική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις