Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόστιμο 300 ευρώ αν δεν φοράτε μάσκα σε αυτά τα σημεία

 


υποχρεωτική μάσκα: Δεν «τελείωσαν» οι μάσκες από τη ζωή του Έλληνα πολίτη και μάλιστα υπάρχει τεράστιο πρόστιμο, αν κάποιος «ξεχάσει» να τη φορέσει σε συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει συνωστισμός. 

υποχρεωτική μάσκα: Μία ιδιαίτερη περίπτωση αναφορικά με τη μη χρήση μάσκας ενώ είναι υποχρεωτική είναι τα μέσα μεταφοράς στις πόλεις όπως το μετρό, το τραμ, ο ηλεκτρικός και όχι μόνο.

Οι «ξεχασιάρηδες» θα πληρώσουν πρόστιμο 300 ευρώ, χωρίς να είναι η μοναδική περίπτωση.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η απόφαση για τη χρήση της μάσκας, αυτή θα παραμείνει υποχρεωτική σε μετρό, τραμ, ηλεκτρικό, και γενικά στα Μέσα Μεταφοράς που αφορούν τις πόλεις.

υποχρεωτική μάσκα: Βαρύ πρόστιμο

Όσοι όμως δεν προσαρμοστούν σ’ αυτό το μέτρο και «ξεχνάνε» τη μάσκα ως συνέπεια της ευρύτερης χαλάρωσης, τότε θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 300 ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα αρκετές περιπτώσεις που η απόφαση «δείχνει» τα πρόστιμα, όπως για παράδειγμα αν δε φορούν μάσκα οι επισκέπτες στα νοσοκομεία ή όταν δε φοράνε μάσκα στα πλοία.

Συνολικά, η μάσκα μπαίνει στο «ντουλάπι» αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, με το πρόστιμο να παραμένει.

υποχρεωτική μάσκα: Τα σημεία

Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική:

α) Στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών [όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό, αναβατήρες (τελεφερίκ)],

β) στα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης)

Αναλυτικά τα μέτρα για την πανδημία στα σχολεία

Το πρώτο κουδούνι της χρονιάς χτύπησε σήμερα και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μαθητές επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες, με εντελώς διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια.

Χωρίς υποχρεωτική μάσκα και τεστ ξεκινά η σχολική χρονιά για τους μαθητές, ωστόσο όσοι το επιθυμούν μπορούν αν θέλουν να βάλουν τη μάσκα τους, ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

-Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

-Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με rapid-test ή PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

-Τα τεστ διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

-Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα κορονοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

-Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα εξής:

1. Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

2. Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

3. Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

4. Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

5. Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας. 6. Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

-Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Ως ημέρα «0» (μηδέν) θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης

Αλλαγές και καινοτομίες

Με σημαντικές καινοτομίες ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά, όπως οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι-Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και τα ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κ.ά.).

Επίσης, εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Επίσης, θα συνεχιστούν τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ξεκινά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Επεκτείνεται το ωράριο

Επιπλεόν θα εφαρμοστεί η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε όλη τη χώρα, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα.

Για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια, όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.

Πάντως, στην αρχή του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Τέλος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις