Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Aδιανόητο: Στην Eλβετία στα social media ζητούν να «Kαρφώνουν» τους γείτονές τους αν θερμαίνουν τα σπίτια τους! «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις αναρτήσεις»


 Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει το ζήτημα της «εξοικονόμησης ενέργειας» στην Ελβετία και μετά από την ποινικοποίηση της θέρμανσης ενός σπιτιού πάνω από τους 19° Κελσίου με φυλάκιση έως και τριών ετών τώρα κάποιοι στα social media διακινούν αναρτήσεις με ψεύτικες αφίσες, οι οποίες καλούν τους πολίτες να «καρφώνουν» τους γείτονές τους εάν εκείνοι θερμαίνουν υπερβολικά τα σπίτια τους.

 Για τις αναρτήσεις αυτές ξεκίνησαν έρευνα οι αρχές της Ελβετίας.

Στα social media κυκλοφόρησαν εικόνες που έδειξαν αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια αφίσα με μία Ελβετή γυναίκα να μιλά στο τηλέφωνο και το ερώτημα: «Ο γείτονάς σας έχει ρυθμίσει τη θέρμανση πάνω από τους 19° Κελσίου; Σας παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας».

Στην αφίσα αναφέρεται ότι προσφέρεται αμοιβή 200 ελβετικών φράγκων (207 δολαρίων) για πληροφορίες, ενώ εμφανίζεται επίσης το λογότυπο της ελβετικής κυβέρνησης και ένας τηλεφωνικός αριθμός για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνίας (UVEK).

Το UVEK ανέφερε ότι η αφίσα είναι ψεύτικη και ότι ξεκίνησε έρευνα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτή την έκκληση και παίρνει επίσημα αποστάσεις από αυτό», ανέφερε το UVEK σε ανακοίνωση. «Δεν υπάρχουν τέτοιες αφίσες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτε αντίστοιχα αιτήματα, είναι προφανώς χειραγώγηση».

Πάντως, η κατάσταση θυμίζει ολοένα και περισσότερο Σοβιετική Ένωση του παλιού καλού καιρού και το σενάριο της εκπληκτικής ταινίας «Οι ζωές των άλλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις