Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Β.Πούτιν: «Θα σταματήσουμε τις προμήθειες πετρελαίου & φ.α. EAN επιβληθούν πλαφόν στις Tιμές»


 «Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή στις παγκόσμιες αγορές που δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να το πουλήσουμε»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών στους ενεργειακούς πόρους της Μόσχας.

Αυτό σημαίνει πως αν η ΕΕ θέλει να αυτοκτονήσει οικονομικά και επιβάλει πλαφόν στις τιμές των ρωσικών υδρογονανθράκων το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να αυξήσει κι άλλο τις τιμές και ταυτόχρονα να προκαλέσει και σοβαρό έλλειμμα ενέργειας.

Ένα έλλειμμα που θα επιφέρει μία άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση στους ευρωπαϊκούς λαούς για χάρη της… Ουκρανίας (στην πραγματικότητα για χάρη των ΗΠΑ).

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες της Δύσης να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ως μέρος των κυρώσεων για την Ουκρανία ήταν «ανόητες», προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα έχει αρκετούς πελάτες στην Ασία.

Ο 69χρονος Ρώσος ηγέτης προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη σύμβαση προμήθειας εάν η Δύση επιβάλει ανώτατα όρια τιμών στις εξαγωγές της χώρας.

«Η ζήτηση είναι τόσο υψηλή στις παγκόσμιες αγορές που δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να το πουλήσουμε», είπε στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής.

«Μια απόπειρα περιορισμού των τιμών με διοικητικά μέσα είναι απλώς κραυγές, είναι σκέτη ανοησία», πρόσθεσε ο Πούτιν. «Θα οδηγούσε μόνο σε αύξηση των τιμών».

Παράλληλα, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία θα ξεκινήσει εκ νέου να παρέχει φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1, μόλις αποκατασταθεί η βλάβη στην τουρμπίνα.

Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες στο Βερολίνο αλλά και στις δυτικές κυρώσεις για τη μη λειτουργικότητα του αγωγού, προειδοποιώντας ότι η διαρροή πετρελαίου στον αγωγό ενδέχεται να προκαλέσει πυρκαγιά. «Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε.

Μιλώντας στο Βλαδιβοστόκ, όπου διεξάγεται το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, κατηγόρησε την Ουκρανία και την Πολωνία ότι αποφάσισαν μονομερώς να κλείσουν άλλους αγωγούς που μετέφεραν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1»

«Ο Nord Steam 1 είναι ουσιαστικά κλειστός τώρα», είπε ο Πούτιν καλώντας τη Γερμανία να επιστρέψει μια τουρμπίνα για τον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του αγωγού, το οποίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να ξεκινήσει εκ νέου να διοχετεύει αέριο.

«Υπάρχει μια διαρροή πετρελαίου εκεί. Πιθανόν η κατάσταση είναι εκρηκτική, υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δώστε μας μια τουρμπίνα και θα ανοίξουμε αύριο τον Nord Stream 1. Αλλά δεν μας δίνουν τίποτα», είπε ο Πούτιν.

Την ίδια στιγμή ο Πούτιν επανέλαβε ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα “παράνομο καθεστώς” λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από ένα “πραξικόπημα” το 2014.

Επίσης απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο. Αναφερόμενος στην πρόσφατη αλλαγή στην εξουσία στη Βρετανία–μια ημέρα μετά την αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον από την Λιζ Τρας– ο Πούτιν είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επιλέγει τους ηγέτες της “απέχει μακράν από το να είναι δημοκρατικός”.

Με λίγα λόγια άλλον ψήφισαν οι πολίτες και άλλον έχουν για πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις