Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

«Βόμβα» και τέλος Power Pass 2 και Fuel Pass 3 – Τι αποφασίστηκε

 


Power pass και Fuel Pass τέλος για τους πολίτες της χώρας. Οι ανακοινώσεις στην ΔΕΘ 2022 για τα επιδόματα που αφορούν τους πολίτες.

Τέλος και επίσημα Power Pass 2 και Fuel Pass 3, όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Η κυβέρνηση λέει πως δεν θα υπάρξει τρίτος κύκλος του Fuel Pass, αλλά ούτε και δεύτερος του Power Pass.

Power Pass 2 και Fuel Pass 3 πάνε προς… αποχώρηση

Σανίδα σωτηρίας για την ενεργειακή κρίση και τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος και καυσίμων, έψαχναν οι πολίτες ενόψει του χειμώνα που έρχεται, σε δύο από τα επιδόματα που σχετίζονται άμεσα με το «τσουνάμι» που αναμένεται να πλήξει τα νοικοκυριά. Αυτά είναι το Fuel Pass, όπου χιλιάδες δικαιούχοι λάμβαναν επιδότηση για τα καύσιμα μέσω ψηφιακής επιταγής ή στους λογαριασμούς τους και το Power Pass που επέστρεψε κάποια χρήματα – έστω και λίγα – στους καταναλωτές ρεύματος.

Το ρεπορτάζ που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κάνει καμία αναφορά σε αυτά τα δύο επιδόματα επιβεβαιώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ 2022. Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα τόσο ο ίδιος όσο και οι άμεσοι συνεργάτες του έκαναν λόγους για «μετρημένα μέτρα» και «πόρους που δεν είναι ανεξάντλητοι».

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για νέα μέτρα, πλην των όσων ανακοίνωσε το Σάββατο στην ομιλία του – δεν περιλάμβαναν Fuel Pass και Power Pass- ο πρωθυπουργός ήταν κάθετος, λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για έξτρα μέτρα το επόμενο διάστημα.

Με αυτή τη φράση ουσιαστικά, η κυβέρνηση λέει πως δεν θα υπάρξει τρίτος κύκλος του Fuel Pass, αλλά ούτε και δεύτερος του Power Pass.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ο,τι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε πως θα υπάρξουν μέτρα για το ρεύμα, τα οποία όμως δεν θα έχουν τη μορφή του Pass, δηλαδή της αίτησης στο gov.gr.

Επιδόματα – Επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ

Θα δοθεί σε:

Χαμηλοσυνταξιούχούς
ανασφάλιστους υπερήλικες
άτομα με αναπηρία
μακροχρόνια ανέργους
Δείτε εδώ αναλυτικά

Επιδότηση στο φυσικό αέριο

ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως «ψήνεται» η επιδότηση για όσους καταναλωτές ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, χαρακτηρίζοντάς την ως γενναία.

«Θα υπάρξει γενναία επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα», υπογράμμισε.

Έξτρα πληρωμή για επίδομα παιδιού – Διπλή καταβολή ΚΕΑ

Παραπάνω λεφτά στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα μπουν για το ΚΕΑ (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα) αλλά και το επίδομα παιδιού.

Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ): Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ωφελούμενους που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Επίδομα παιδιού: με βάση τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χορηγείται μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού τον Δεκέμβριο στους δικαιούχους Νοεμβρίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα).

Δάνεια για αγορά σπιτιού με «μηδενικό επιτόκιο»
Δάνεια για αγορά σπιτιού μέσω ενός νέου προγράμματος και με επιτόκιο «σχεδόν μηδενικό» ανακοίνωσε επισήμως ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Επίδομα θέρμανσης 2022: Ποιοι θα πάρουν διπλό
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται στα 300 εκατ. ευρώ με διεύρυνση των κριτηρίων για τους δικαιούχους.

Εκτιμάται ότι θα αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε:

ειδική παρέμβαση για μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία,
επιδότηση 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα και
80 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές.
Την ίδια στιγμή, για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το επίδομα θα διπλασιάζεται.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι:

αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» με επιπλέον 140 εκατ. ευρώ.
Χρηματοδοτούνται 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά μεμονωμένων παραγωγών για δωρεάν ενέργεια.

Στεγαστικό πρόγραμμα – Φθηνά δάνεια και επιδόματα για τους νέους

Μπορεί να παρατηρείται κάμψη στα νέα στεγαστικά, όμως η αγορά των επισκευαστικών δανείων έχει κινητικότητα και η κάθε τράπεζα προσπαθεί να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» της αγοράς.

Οι συνθήκες ανταγωνισμού δημιουργούν ευκαιρίες για τους εν δυνάμει δανειολήπτες, καθώς, είτε για ενεργειακή αναβάθμιση είτε για μία απλή ανακαίνιση, η λύση για τους περισσότερους είναι ένα επισκευαστικό δάνειο. Η μεγάλη ζήτηση οφείλεται κυρίως σε τρεις λόγους.

Από την περίοδο της πανδημίας που πολλοί αναγκαστήκαμε να μείνουμε περισσότερο χρόνο μέσα στις οικίες μας, αρκετοί βρήκαν κάτι που θέλουν να διορθώσουν ή να αναβαθμίσουν.

Στεγαστικό δάνειο για ανακαίνιση σπιτιού έχουν αιτηθεί και πολλοί που άρχισαν να εκμεταλλεύονται ακίνητα τα τελευταία χρόνια (π.χ. μέσω βραχυχρονίων μισθώσεων).

Τρίτο στη σειρά, αλλά εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι λόγω ενεργειακής ακρίβειας, η ενεργειακή θωράκιση των ακινήτων έχει γίνει «must» και συνεχώς αυξάνονται οι ιδιοκτήτες που αναζητούν τρόπους και κεφάλαια να κάνουν λιγότερο ενεργοβόρα την οικία τους.

Στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια – Οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι και οι επιλογές

Στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια με «προίκα» αποθεματικά 1,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, και θα βασιστεί κατά ένα μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα του παλιού ΟΕΚ που είχαν απήχηση (π.χ., δάνειο για αγορά με επιδοτούμενο επιτόκιο), ενώ η κεντρική φιλοσοφία θα είναι παρόμοια με τα στεγαστικά προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κ.ά.), όπου τα νέα ζευγάρια έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την απόκτηση στέγης με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», επιδιώκεται τα πρώτα σπίτια να δοθούν σε νέους πριν το τέλος του 2022, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2023.

Για το λόγο αυτό, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε στη Βουλή, εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους όσο και για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΑΕΔ για την αύξηση των εσόδων του. Η φθηνή στέγη θα αφορά εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο σχεδιασμός, όπως είπαν στον «Ελεύθερο Τύπο», αρμόδια στελέχη, στοχεύει σε νέους χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, σε ανέργους, ακόμη και σε φοιτητές που πληρώνουν ενοίκιο.

Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:

Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.

Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.

Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).

Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ-ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις