Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Παρέμβαση Tου Αρείου Πάγου ZHTA ο ΣΥΡΙΖΑ για την «ανέλεγκτη» εισαγγελέα της EYΠ


 Ντόμινο αντιδράσεων έχει προκαλέσει η κατάθεση του διοικητή της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αφού διαφώτισε σημεία της δυσώδους αυτής υπόθεσης βάζοντας στο κάδρο τον παραιτηθέντα πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου αλλά και τον νέο διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής κατάθεσης του κ. Ράμμου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες «έδειξε» την κ. Βλάχου και τον κ. Δεμίρη για άρνηση πρόσβασης της ΑΔΑΕ στα στοιχεία που αφορούν τον φάκελο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ζήτησε την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους χειρισμούς της εισαγγελέως της ΕΥΠ.

Σε δήλωσή του ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «δίδυμο σκάνδαλο»: «Από τη μια πλευρά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και από την άλλη πλευρά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ευθυνών και των εντολών Μητσοτάκη».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή είπε πως «προκύπτει ότι στις 29 Ιουλίου, όταν και κατατέθηκε η καταγγελία Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση από το Predator ο κ. Κοντολέων, τότε διοικητής της ΕΥΠ, έδωσε εντολή καταστροφής των μηχανημάτων στα οποία καταγράφονταν οι συνομιλίες και τα μηνύματα των παρακολουθούμενων, πριν καν ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, πριν καν προκύψει ενημέρωση της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Άρα λοιπόν, ΕΥΠ και Predator στην πραγματικότητα λειτουργούσαν από κοινού. Δεύτερο στοιχείο, είναι το γεγονός ότι όπως αποτυπώνεται στην σχετική έκθεση, το σχετικό πρακτικό της ΑΔΑΕ, υπήρξε άρνηση συνεργασίας από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη και την ίδια στιγμή, η δήλωση της αρμόδιας εισαγγελέως ότι θεωρεί τον εαυτό της «ανέλεγκτη»».

Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι προφανείς οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη αλλά είναι και προφανής η ανάγκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα ώστε να ελέγξει την κατά τη γνώμη της «ανέλεγκτης» εισαγγελέως που έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, «εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή και μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και με κάθε άλλο νόμιμο μέσο, να δουλεύουμε ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που αρμόζει».

Καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική, ο διοικητής της ΑΔΑΕ φέρεται να κατήγγειλε «παρακώλυση του ελεγκτικού ρόλου της ανεξάρτητης Αρχής», αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιθύνοντες αρνήθηκαν και εξακολουθούν να αρνούνται πρόσβαση της ΑΔΑΕ στα στοιχεία των υπό διερεύνηση παρακολουθήσεων. Ο κ. Ράμμος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι αυτό είναι «μη σύννομο» και «έδειξε» ως υπεύθυνους τον νυν διοικητή της ΕΥΠ και την αρμόδια εισαγγελέα για την ΕΥΠ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ράμμος δήλωσε πως δεν είχε πρόσβαση στην αίτηση για άρση τηλεφωνικού απορρήτου σε σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε ακόμα πως αγνοείται το έγχαρτο υλικό με όλες τις σημειώσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησε το φάκελο, αλλά δεν του τον έδωσαν, ενώ δεν του απάντησαν αν έχει καταστραφεί ή όχι, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην γνωρίζει τι έχει συμβεί με τον φάκελο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτό έσπευσε να το μεταφέρει κατά το πώς τη συμφέρει η Ν.Δ. δια του Δημήτρη Μαρκόπουλου. Το γαλάζιο μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής  μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ, δήλωσε: «Με όσα ακούσαμε σήμερα από τον κ. Ράμμο κατέρρευσαν όλες οι χθεσινές διαρροές και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛΛ.».

Όπως σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, η κατάθεση του Χρ. Ράμμου απέδειξε ότι «ο έγχαρτος φάκελος (παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη) με όλες τις σημειώσεις, αγνοείται». Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «η Ν.Δ. μέσα στον πανικό της από τις αποκαλύψεις του κ. Ράμμου στην Εξεταστική προσπαθεί για μια ακόμη φορά να παραποιησει την κατάθεση μάρτυρα έχοντας ως μόνο στόχο την συγκάλυψη».

«Δεν γίνεται να υπάρχουν οι φάκελοι παλιότερων υποθέσεων και να μην υπάρχει ο φάκελος του κ. Ανδρουλάκη. Οι άνθρωποι που έχουν καταστρέψει αρχεία έχουν ευθύνες και οι ευθύνες αυτές θα καταλογιστούν», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ελλάδα 94.3 FM", επαναλαμβάνοντας ότι μετά τις εκλογές, η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συστήσει προανακριτική για την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε επίσης πως «είναι πολύ παράξενο ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά και ο διοικητής επί Αλέξη Τσίπρα πηγαίνουν στη Βουλή και δεν επικαλούνται το απόρρητο, ενώ το απόρρητο το επικαλούνται μόνο οι άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη». 

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου, επόμενη μάρτυρας που πέρασε την πόρτα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι η επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση τρενάρει τη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφορικά με την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη για απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το Predator. Στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Τασούλας φέρεται να απέρριψε το αίτημα και το παρέπεμψε για τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις