Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Tageszeitung: Άκρως επικίνδυνη προεκλογική κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο

 


«Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται υπό πίεση και η αναζωπύρωση του εθνικισμού θεωρείται και στις δύο χώρες εργαλείο των προεκλογικών μαχών»

Σταθερή παρουσία στο γερμανικό Τύπο έχουν κατακτήσει οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς η κλιμάκωση της έντασης ανησυχεί ιδιαίτερα το Βερολίνο.

Σε δημοσίευμα της Tageszeitung με τίτλο: «Αντιπαράθεση στο Αιγαίο: Επικίνδυνη θεατρική βροντή» του ανταποκριτή της στην Τουρκία, σημειώνεται ότι «η ελληνο-τουρκική διένεξη στο Αιγαίο είναι παλιά. Η σημερινή κλιμάκωση έχει κυρίως προεκλογικά κίνητρα, είναι όμως άκρως επικίνδυνη».

Στο σχόλιο για τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας και την ένταση που επικρατεί τονίζεται ότι η κρίση στο Αιγαίο έχει πιθανότητες, εφόσον δεν εξελιχθεί καλά, να καταλήξει σε μια ένοπλη σύρραξη ανάμεσα σε δύο εταίρους του ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα κάνει αναφορά στο επεισόδιο του Σαββάτου, με το τουρκικό πλοίο Ανατόλια, ενώ την ίδια στιγμή τονίζει ότι και ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί απερίφραστα με επίθεση κατά των ελληνικών νησιών.

Διαφορές με προϊστορία

Το δημοσίευμα τονίζει ότι  οι διαφορές των δύο χωρών στο Αιγαίο έχουν προϊστορία και αφορούν τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο και την υφαλοκρηπίδα, όπως επίσης τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου και αερίου αλλά και την τουρκική μειονότητα στην Κύπρο.

Σε αυτές τις διαφορές, που είναι πράγματι δύσκολο να επιλυθούν, σύμφωνα με το άρθρο, υπάρχουν άλλοτε φάσεις επαναπροσέγγισης και άλλοτε φάσεις κλιμάκωσης, που φτάνουν μέχρι και στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης.

Το 2020

Υπενθυμίζεται ακόμα η ένταση του καλοκαιριού του 2020 κατά την οποία όπως σημειώνει «τουρκικά ειδικά πλοία» πραγματοποίησαν έρευνες σε «φερόμενα ως ελληνικά χωρικά ύδατα», κάτι που παρ’ ολίγο να οδηγήσει σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του πολεμικού ναυτικού των δύο χωρών.

Επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που εκκίνησαν κατόπιν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ναυάγησαν πριν λίγους μήνες, «επειδή η Ελλάδα ήθελε οπωσδήποτε να εμποδίσει την πώληση από τις ΗΠΑ αεροσκαφών στην Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της», όπως υποστηρίζει.

Το άρθρο αναφέρει πως από τότε η ένταση κλιμακώνεται, κάτι που έχει να κάνει και με την προεκλογική περίοδο στις δύο χώρες.

Η προεκλογική περίοδος σε Ελλάδα και Τουρκία

Όπως αναφέρει και οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται υπό πίεση και η αναζωπύρωση του εθνικισμού θεωρείται και στις δύο χώρες εργαλείο των προεκλογικών μαχών. Αυτό όπως σημειώνειείναι άκρως επικίνδυνο, διότι ενώ μοιάζει με «θεατρική βροντή», μπορεί μέσα στο τεταμένο κλίμα να εκτροχιαστεί η κατάσταση.

Το δημοσίευμα καταλήγει στο σχόλιό του με την επισήμανση ότι είναι καιρός η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ να καταστήσουν σαφές και στις δύο πλευρές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα ο πλανήτης είναι ένας νέος πόλεμος, σε μία προσέγγιση που επιχειρεί να διατηρήσει ισορροπίες και να αποδώσει ευθύνες και στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις