Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

«Βράζουν» οι Τόρις για την Λιζ Τρας: 100 Συντηρητικοί βουλευτές ζήτησαν την αποπομπή της από την πρωθυπουργία

 Μέσα σε ενάμιση μήνα διακυβέρνησης έχει φέρει πολιτικό και οικονομικό χάος!

Πολύ δύσκολα θα παραμείνει πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Λιζ Τρας καθώς ήδη με επιστολή τους εκατό βουλευτές των Συντηρητικών ζητούν την

άμεση απομάκρυνσή της από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και φυσικά από την πρωθπουργία.

Ο σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της επιτροπής 1922 των Συντηρητικών κατά άλλες πηγές, φέρεται να έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επιστολές των Τόρις και όχι μόνο εκατό, που θεωρούν πως ό Τρας πρέπει να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δεν την ήθελαν ποτέ καθώς συγκέντρωσε μόλις 113 ψήφους σε σύνολο 355, όταν εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος και ακόμη και οι δικοί της υποστηρικτές, θεωρούν πλέον ότι η κυβέρνησή της μετά την πανωλεθρία με τον «μίνι προϋπολογισμό», αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Κουάσι Κουαρτένγκ τον οποίο καθαίρεσε την Παρασκευή, δεν μπορεί να σταθεί.

Γενικώς θεωρούν το δίδυμο αυτό ως την «απόλυτη καταστροφή» για τους Τόρις.

Κατά τ’άλλα θεωρούσαν τον Μπόρις Τζόνσον πρόβλημα εξαιτίας ενός… πάρτι.

Με τον Μπόρις Τζόσον οι Τόρις «βάραγαν στ’ αυτιά» τους Εργατικούς, τώρα μέσα σε λίγους μήνες πρωθυπουργίας Λιζ Τρας, οι Εργατικοί προηγούνται κατά 30 μονάδες!

Τους ανέστησε! Πριν μερικές ημέρες, δημοσκόπηση της YouGov, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times και βασίστηκε σε έρευνα σε 1.737 ενήλικες Βρετανούς, έδειξε ότι η υποστήριξη προς τους Εργατικούς ανέρχεται στο 52%, δύο μονάδες χαμηλότερα από δημοσκόπηση του ίδιου οργανισμού στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι Συντηρητικοί ανέρχονται μόλις κατά μία μονάδα στο 22%.

Πολύ δύσκολα αναστρέφεται τέτοιο κλίμα.

Υπάρχουν πληροφορίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Guardian» ότι, έως και 100 επιστολές βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής του 1922, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι , με τους Συντηρητικούς να του ζητούν να δώσει το πράσινο φως για την εκλογή ενός νέου ηγέτη.

«Η πρωθυπουργός θα συναντήσει τους αντάρτες βουλευτές των Τόρις αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη θέση της μετά τις φορολογικές “κωλοτούμπες”», επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας χρεώνεται εξολοκλήρου το πολιτικό χάος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία την ώρα που το κλίμα στις αγορές είναι ζοφερό.

 Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, o νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοινώνει σήμερα εκτάκτως νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό προκειμένου να ηρεμήσει τα πνεύματα στις αγορές.

Το σχετικό δημοσίευμα σχολιάζει ότι, ο Χαντ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει το κόμμα έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές στις οποίες οι Τόρις μπορεί να υποστούν αληθινή καταστροφή.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Ουάλας, απασχολεί ιδιαίτερα τα βρετανικά ΜΜΕ τις τελευταίες ώρες που τον θεωρούν ως τον επικρατέστερο διάδοχο της Τρας σε περίπτωση ανατροπής της .

Το μεγάλο ερώτημα, όπως γράφει το BBC, είναι ο χρόνος επιβίωσης της Λιζ Τρας στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Σε συνομιλίες με το BBC, το Σαββατοκύριακο, πολλοί άλλοι υποστήριξαν ότι η κυρία Τρας θα έπρεπε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά της πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε κάποια γεγονότα που για την Λιζ Τρας που έδειχνα από την αρχή πως η εκλογή της ήταν μεγάλο σφάλμα.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε καυστικά στην ανάδειξη της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας πριν από ενάμιση μήνα και διερωτήθηκε πως αυτή η μεγάλη πληθυσμιακά χώρα δεν μπόρεσε να βρει κάποιον ικανότερο για να αντιπροσωπεύσει την βρετανική εξουσία αξιοπρεπώς.

Με άλλα λόγια θεωρούσε άχρηστη τη νεοεκλεγείσα Βρετανίδα πρωθυπουργό.

«Μερικές φορές αναρωτιόμαστε: άραγε αληθινά, σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό και ισχυρές χάρη σε μακροχρόνιες δημοκρατικές παραδόσεις, δεν υπάρχει κανένας ικανός να αντιπροσωπεύσει τους διάφορους κλάδους της εξουσίας με τρόπο αξιοπρεπή, επαγγελματικό και συνετό;»

«Το πρόβλημα συνδέεται ίσως με την κρίση της δημοκρατίας, επειδή αυτό το “αποτέλεσμα” δεν έχει καμιά σχέση με την άμεση επιλογή των Βρετανών», υποστήριξε σχετικά με την Τρας.

Στην μνήμη όλων έχει χαραχτεί ανεξίτηλα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με την τότε Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, στις 10 Φεβρουαρίου λίγο πριν την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Τότε ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε πει για την Βρετανίδα νυν πρωθυπουργό, ότι αρνείται να ακούσει.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο υπουργοί,η Τρας είπε το εξής «θεϊκό» όταν ο Λαβρόφ την ρώτησε εάν αναγνωρίζει την κυριαρχία της Ρωσίας επί του Ροστόφ και του Βορόνεζ – δηλαδή τις δύο περιοχές στη νότια Ρωσία όπου συγκεντρώνονταν τότε οι ρωσικές δυνάμεις.

Αργότερα, σε συνέντευξη που έδωσε στη ρωσική εφημερίδα RBC, η Τρας είπε ότι νόμιζε πως ο Λαβρόφ αναφερόταν σε περιοχές της Ουκρανίας.

Ο βασικός κανόνας για να γίνει κάποιος πρωθυπουργός είναι τουλάχιστον να ξέρει Γεωγραφία, γιατί αν δεν γνωρίζει εκτός του ότι είναι άσχετος, δεν καταλαβαίνει ούτε βασικούς γεωπολιτικούς συσχετισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις