Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Barbie: Η ιστορία του πραγματικού δημιουργού της – Τα όργια & η αυτοκτονία (φώτο)

 Γιατί η Mattel δεν παραδέχεται ποιος ήταν ο δημιουργός της Barbie

Ποιος ήταν άραγε ο δημιουργός της Barbie, της πιο διάσημης κούκλας του κόσμου, και πώς εφευρέθηκε;

Η κόρη του ανθρώπου που ισχυρίστηκε ότι εφηύρε την Barbie μιλάει για πρώτη φορά σχετικά με το πώς ο γίγαντας παιχνιδιών έχει «διαγράψει» τον ρόλο του πατέρα της στη δημιουργία της πιο διάσημης κούκλας στον κόσμο.

Γιατί η Mattel δεν παραδέχεται ποιος ήταν ο δημιουργός της Barbie

Η Ανν Ράιαν μίλησε αποκλειστικά στην Daily Mail, θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με τη γέννηση της Barbie. Κι όπως λέει η ίδια, ο πατέρας της, Τζακ, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1991, ήταν γνωστός ως διεστραμμένος σεξουαλικός swinger που διοργάνωνε όργια στο σπίτι του, με τη Mattel να θέλει απεγνωσμένα να προστατεύσει τη φήμη του best seller παιχνιδιού της, «διαγράφοντας» τον ρόλο που έπαιξε ο Τζακ Ράιαν.

Αντ’ αυτού, όπως λέει η κόρη του, η Mattel προτιμά να επιμείνει στην ιστορία της πως η Barbie εφευρέθηκε από τη συνιδρύτρια της εταιρείας, Ρουθ Χάντλερ, παρόλο που και εκείνη ήταν μια καταδικασμένη εγκληματίας η οποία διώχθηκε από την εταιρεία επειδή «μαγείρευε» τα βιβλία.

Μιλώντας για πρώτη φορά, η 67χρονη Ανν Ράιαν ισχυρίζεται ότι οι επιστολές και τα e-mails που έστειλε στην εταιρεία ζητώντας πρόσβαση σε εσωτερικά αρχεία, τα οποία, όπως είπε, θα αποδείκνυαν τον ρόλο του πατέρα της ως εφευρέτη της πιο διάσημης κούκλας, αγνοήθηκαν παντελώς.

«Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα» είπε σχετικά με τον δημιουργό της Barbie, της κούκλας που γεννήθηκε πριν από 63 χρόνια και την οποία σχεδίασε ο ίδιος με μακριά πόδια, λεπτή μέση και ζωηρό στήθος και η οποία έχει αποφέρει δισεκατομμύρια στη Mattel. Σύμφωνα με την ίδια, ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πατέρας της έχει μπει στη μαύρη λίστα της εταιρείας είναι ο τρόπος που έζησε.

Ο Ράιαν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1991 σε ηλικία 65 ετών, είχε παντρευτεί πέντε φορές. Ήταν ένας διεστραμμένος σεξουαλικός γλεντζές που διοργάνωνε όργια στο σπίτι του – ένας τρόπος ζωής που έφερνε σε αμηχανία τη Χάντλερ, η οποία πέθανε σε ηλικία 85 ετών το 2002 και φοβόταν πως θα μπορούσε να αμαυρώσει τη φήμη της Barbie.

«Είναι σαφές ότι η Ρουθ και αποδοκίμασε τον τρόπο ζωής του πατέρα μου και ζήλευε την προσοχή που είχε αυτός και τα επιτεύγματά του» δηλώνει η Ανν.

Ο Ράιαν έπινε επίσης πολύ, έκανε χρήση κοκαΐνης και είχε περιόδους κατάθλιψης – περιόδους που η Ανν συνδέει τώρα με το «άγχος και το στρες της κακής συμπεριφοράς της Ρουθ απέναντί του». Τελικά υπέστη καρδιακή προσβολή και μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αυτοπυροβολήθηκε.

Η Mattel πιστώνει τη δημιουργία της Barbie στη Ρουθ Χάντλερ

Η Barbie πρωτοπαρουσιάστηκε το 1959, με τη Mattel να πιστώνει τη σύλληψη της κούκλας αποκλειστικά στη Χάντλερ – παρόλο που ήταν μια καταδικασμένη κακοποιός που την έδιωξαν από την εταιρεία επειδή μαγείρευε τα βιβλία και αργότερα καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο σε πέντε χρόνια με αναστολή, 25.00 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 75.000 δολαρίων.

Η Ανν Ράιαν δηλώνει ότι σκοπός της, τώρα, είναι να «διαψεύσει επιτέλους την ιστορία της Ρουθ σχετικά με το ποιος είναι ο υπεύθυνος για την εφεύρεση της Barbie και για την τεράστια επιτυχία της».

Στην ιστοσελίδα της η Mattel, για την Barbie, δεν κάνει καμία αναφορά στον Ράιαν, ενώ τιμά τη Χάντλερ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εμπνεύστηκε παρατηρώντας την κόρη της Μπάρμπαρα να παίζει με χάρτινες κούκλες για ώρες και είδε την ευκαιρία να υπερασπιστεί και να εμπνεύσει τα κορίτσια παρουσιάζοντας μια τρισδιάστατη κούκλα που τους δείχνει ότι μπορούν να γίνουν τα πάντα».

«Αυτό που δεν αναφέρεται στην εταιρική ιστορία», υποστηρίζει η Ανν Ράιαν, «είναι ότι ο ρόλος του πατέρα μου στην ανάπτυξη της Barbie ξεκίνησε πολύ πριν καν έρθει στη Mattel. Όσο μεγάλωνε είχε εμμονή με τη γυναικεία μορφή, μελετούσε pin-ups διάσημων καλλιτεχνών και για χρόνια προωθούσε στη Ρουθ την ιδέα μιας γυναικείας κούκλας».

Πώς γεννήθηκε η Barbie

Κατά τη διάρκεια διακοπών της στην Ευρώπη το 1956, η Ρουθ Χάντλερ ανακάλυψε την Bild-Lilli, μια πλαστική κούκλα ενηλίκων που βασιζόταν σε έναν σέξι, δημοφιλή χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων σε μια γερμανική εφημερίδα.

Πιστεύοντας ότι μια αναμόρφωση της Bild-Lilli θα μπορούσε να αποφέρει μια περιουσία στη Mattel ως παιδικό παιχνίδι, η Χάντλερ την παρέδωσε στον Ράιαν, τον επικεφαλής τότε του τμήματος έρευνας και σχεδιασμού της εταιρείας, με σπουδές στο Yale και στο Harvard, και του είπε να κάνει τα μαγικά του.

Ο Ράιαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε σχεδιάσει πυραύλους για το Πεντάγωνο όταν εργαζόταν στη Raytheon, καταπιάστηκε με τη δική του λεπτομερή μηχανική και σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας την Bild-Lilli ως μοντέλο, και κάπως έτσι γέννησε αυτό που έγινε σήμερα η δημοφιλής κούκλα Barbie.

Αλλά η μόνη αναγνώριση της Χάντλερ στο έργο του ήταν μια σύντομη αναφορά στα απομνημονεύματά της το 1994, αναφέροντας τη συμβολή του στην κίνηση της Barbie, μια σημαντική ανακάλυψη που έδωσε στην κούκλα φυσική κίνηση, επιτρέποντας στα μικρά κορίτσια να τη λυγίζουν στη μέση και τα πόδια και να τη στρίβουν στους γοφούς.

Ο Τζακ Ράιαν ήταν επικεφαλής τότε του τμήματος έρευνας και σχεδιασμού της εταιρείας, με σπουδές στο Yale και στο Harvard

Ωστόσο, σύμφωνα με την κόρη του Ράιαν, η Mattel, αντί να τον τιμήσει, έκοψε τα τεράστια πνευματικά δικαιώματα του πατέρα της που του είχαν καταβληθεί για τον σχεδιασμό και την πώληση της Barbie και άλλων παιχνιδιών. Σοκαρισμένος και συντετριμμένος, ο Ράιαν έκοψε τους στενούς δεσμούς του με τη Mattel μετά από δύο δεκαετίες και μήνυσε την εταιρεία για 24 εκατομμύρια δολάρια. «Ήταν τρομερό γι’ αυτόν. Νομίζω ότι η καρδιά του ράγισε» λέει η κόρη του στην Daily Mail.

«Η συνεισφορά του στην εταιρεία για να την κάνει πιο επιτυχημένη ήταν τεράστια και στη συνέχεια, χωρίς να του πουν τίποτα, άρχισαν να του κόβουν τα δικαιώματα και ήταν πραγματικά πολύ αναστατωμένος. Το πήρε πολύ προσωπικά». Τελικά, κατέληξε σε διακανονισμό με την εταιρεία, ύψους 10,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το κάστρο του Ράιαν στο Λος Άντζελες – Εκεί διοργάνωνε τα όργιά του

Ωστόσο, προκειμένου να πληρώσει τους δικηγόρους του, ο Ράιαν αναγκάστηκε να πουλήσει ακόμη και το αγαπημένο του κάστρο – ένα κλασικό αρχοντικό Tudor στην πλαγιά ενός λόφου στο Μπελ Έαρ του Λος Άντζελες.

«Ο πατέρας μου έκανε πραγματικά τον βασιλιά στο κάστρο του» λέει η κόρη του. Αλλά στο κάστρο αυτό ήταν που προέβαινε σε σεξουαλικά όργια, στα οποία συμμετείχαν δεκάδες όμορφες γυναίκες.

«Διοργάνωνε συχνά πάρτι, όπου η επίτιμη καλεσμένη καθόταν σε έναν θρόνο, της έβαζαν ένα στεφάνι, και το άγριο πάρτι ξεκινούσε. Ακόμη και εγώ ως έφηβη τότε έκανα συχνά την εμφάνισή μου στα πάρτι αυτά με αναγεννησιακή ενδυμασία, καβάλα σ’ ένα από τα άλογά μου» παραδέχεται.

Η Ανν παραδέχεται, επίσης, ότι γνώριζε τις σεξουαλικές προτιμήσεις του πατέρα της και τον τρόπο ζωής του ως swinger. «Ήταν η δεκαετία του ’60» λέει «και ο ελεύθερος έρωτας ήταν η νέα θρησκεία».

«Η σεξουαλική ζωή του Ράιαν θα έκανε τον αναγνώστη του Penthouse να κοκκινίσει»

Όμως, μόλις δύο χρόνια αφότου η οικογένεια μετακόμισε στο κάστρο, «η μητέρα μου τα βαρέθηκε όλα αυτά» είπε η Ανν. «Μισούσε τα πάρτι και τις γυναίκες. Οι γονείς μου ζούσαν χωριστά κάτω από την ίδια στέγη και είχαν ξεχωριστό τρόπο ζωής».

Η Μπάρμπαρα (Μπάρμπι) Ράιαν, η πρώτη από τις πέντε συζύγους του Τζακ, ξεκίνησε τη διαδικασία έκδοσης διαζυγίου και μετακόμισε σε ένα πιο ταπεινό σπίτι.

Όσο για τις γυναίκες τις οποίες παντρεύτηκε ο Τζακ Ράιαν, η πιο επιφανής ήταν η δεύτερη σύζυγός του, η Ζα Ζα Γκαμπόρ – η οποία πέθανε το 2016, έχοντας 9 γάμους στο ενεργητικό της.

Στην αυτοβιογραφία της το 1991 η Γκαμπόρ αναφέρει ότι «ανακάλυψε πως ο Τζακ, αντί να θέλει να χτίσει μια ζωή μαζί της, δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τον swinging τρόπο ζωής του».

«Απλώς δεν μπορούσα να το αντέξω. Υπήρχε επίσης το θέμα του μπουντρουμιού του Τζακ, ένας θάλαμος βασανιστηρίων βαμμένος σε μαύρο χρώμα και διακοσμημένος με μαύρη γούνα αλεπούς. Συνολικά, η σεξουαλική ζωή του Τζακ θα έκανε τον μέσο αναγνώστη του Penthouse να κοκκινίσει από το σοκ» περιγράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις