Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Κ.Μητσοτάκης: «H κρίση θα (σας) κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει – Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια στην αγορά»!


 Δεν ιδρώνει το «αυτί» του πρωθυπουργού γιατί άλλοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» για τις δικές του επιλογές

Στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» στην συζήτηση για ακρίβεια ο Κυριάκος Μητοστάκης για άλλη μία φορά έδειξε πως δεν καταλαβαίνει τον… πόνο των άλλων.

Είπε το αμίμητο πως η κρίση που ο ίδιος δημιούργησε με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία «θα μας κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει».

Δεν είναι έτσι κύριε πρωθυπουργέ για έναν πολύ απλό λόγο: Εσείς δεν πληρώνετε λογαριασμούς και τα εισοδήματά που έχετε σας επιτρέπουν να έχετε ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο το οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να το ζήσει ούτε στον ύπνο της.

Δηλαδή, δεν μπορεί να συγκριθεί ένας έλληνας με μισθό 700 € ο οποίος δεν μπορεί να τα παιξε έλθει στις βιοτικές του ανάγκες με εσάς που έχετε εισοδήματα χιλιάδων ευρώ τον μήνα.

Συνεπώς η κρίση δεν θα σας κοστίσει αλλά θα κοστίσει στους πολίτες.

Φυσικά, επειδή δεν θα σας κοστίσει, δεν θα λυγίσετε και θα συνεχίσετε στην ίδια παράλογη εξωτερική πολιτική.

Αυτοί που θα λυγίσουν εν μέσω χειμώνα θα είναι οι Έλληνες οι οποίοι δεν θα μπορούν να τραφούν σωστά, να ζεσταθούν και πολλές φορές δεν θα έχουν ούτε φως… να βλέπουν τη μύτη τους.

Με λίγα λόγια για άλλη μία φορά ο Κ.Μητσοτάκης εφάρμοσε το γνωστό ρητό «Πηγαίνετε να πολεμήσετε να κερδίσουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ανεπαρκής, αλαζόνας και εκτός πραγματικότητας φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει στην Ολομέλεια της Βουλής ότι η αγορά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια.

«Σύμφωνα με τους ελέγχους 1 στους 10 παρανομεί και αυτό δείχνει ότι η αγορά συνολικά δεν είναι σπαρμένη με αισχροκέρδεια.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Το καλάθι του νοικοκυριού το οποίο σπεύσατε να αποδομήσετε, είναι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή η οποία δρομολογείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Θυμίζει την εποχή της Κατοχής που η τότε κατοχική κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη αλλά και του Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου έβγαζαν στην αγορά ελεγκτές για να ελέγχουν τις τιμές και την ποιότητα των τροφίμων με τα γνωστά ιστορικά αποτελέσματα.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και σήμερα καθώς για να φας κανονικές τροφές  θες ολόκληρο μισθό.

 Ο πρωθυπουργός αναλώθηκε στην αποθέωση των χειρισμών του για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, δεν βρήκε ούτε ένα λάθος στις πολιτικές του επιλογές και για μια ακόμα φορά έδειξε ως μοναδικό υπεύθυνο για τα δεινά των Ελλήνων πολιτών όχι την κυβέρνησή του αλλά τον Β.Πούτιν, την Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Έτσι όπως το πάει σύντομα θα αλλάξει και τα βιβλία της Ιστορίας και θα βγάλει την συμμετοχή του ρωσικού Στόλου από την ναυμαχία του Ναυαρίνου…

Λεπτό προς λεπτό τα κυριότερα σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη

– Πρέπει να στήσουμε ένα κοινωνικό ανάχωμα απέναντι στις συνέπειες αυτής της κρίσης είπε αρχικά ο πρωθυπουργός

– Ναι οι πολίτες αγωνιούν για τον χειμώνα που έρχεται αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε πολύ διαφορετικά τις αιτίες και τις συνέπειες του προβλήματος. Και λυπάμαι γιατί στο κείμενο της μιας σελίδας μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα όπου είναι παρούσα παντού η καταστροφολογία

– Στην ερώτησή σας δεν βρήκατε ούτε μια λέξη τον πρώτο ένοχο της παγκόσμιας κρίσης του πληθωρισμού, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

– Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο, με την ερώτησή σας θα νόμιζε ότι η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού και των τιμών παγκοσμίως δεν οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας και τους ωμούς εκβιασμούς.

Δεν είπατε τίποτα κ. Τσίπρα. Θα περίμενα κατ’ελάχιστον έστω και αργοπορημένα όχι πάλι συγκινητικές διακηρύξεις περί ειρήνης που εξισώνουν τον επιτιθέμενο με τον αμυνόμενο μια σαφή καταδίκη του κ. Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών

– Η παγκόσμια ακρίβεια έχει όνομα και είναι ο εκβιασμός της Ρωσίας ως ασύμμετρο όπλο κατά της Ευρώπης

– Η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει

– Τρεις αυθαίρετοι ισχυρισμοί Τσίπρα για να κατασκευάσει εθνικούς υπευθύνους όχι μόνο ξεχνώντας τον Πούτιν αλλά παραχάράσσοντας τα στοιχεία για την Ελλάδα.

– Η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες ώρες χώρες με πληθωρισμό πολύ υψηλότερο από αυτόν της χώρας μας.

– Η πατρίδα αμύνεται με τον καλύτερο ενεργειακό τρόπο στην καταιγίδα της ακρίβειας. 13 δισ. τα μέτρα στήριξης μόνο για το 2022.

– Μας είπατε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των παραγωγών όταν εγώ πρώτος μίλησα από το βήμα αυτό για φορολόγηση του 90% των υπερκερδών βάσει των υπολογισμών της ΡΑΕ και όχι αυθαίρετων υπολογισμών του ΣΥΡΙΖΑ

– Έχουμε εισπράξει 2,7 δισ. από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών σε τρεις μήνες

– Θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού η πρόβλεψη για φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων με την είσπραξη να γίνεται στα τέλη του 2022 που ήταν ελληνική πρόταση

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ακρίβεια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον θάνατο του Αλέξανδρου Νικολαΐδη λέγοντας ότι «είναι μια στενάχωρη ημέρα η σημερινή. Να καταθέσω την θλίψη μου πιστεύω εκφράζω την οδύνη όλη μας για την τόσο σκληρή απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαϊδη. Ήταν πρωταθλητής της ζωής της έδωσε νόημα ακόμα και με τα λόγια που μας άφυσε φεύγοντας από αυτή. Ευγενικός πολιτικός αντίπαλος. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους και στην παράταξή που υπηρέτησε με συνέπεια».

Ερχόμενος στο θέμα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δέχθηκα πρόθυμα σήμερα να απαντήσω στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για 2 λόγους:

– Το θέμα της είναι η ακρίβεια. Μια απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες και τον τόπο μας. Εχετε δίκιο να λέτε ότι είναι το θέμα που απασχολεί ολους του πολίτες

– Για να μου δοθεί μια ευκαιρία όχι τόσο ενώπιον του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού για να ξεκαθαρίσω αλήθειες και ψέματα γύρω από τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία

«Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι δεν διαφωνούμε στις διαπιστώσεις. Πράγματι παρά τις γενναίες παρεμβάσεις οι λογαριασμοί παραμένουν υψηλοί. Η λειτουργία επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης και πιο δύσκολη εξίωση η λειτουργία νοικοκυριών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως βλέπουμε διαφορετικά τις αιτίες και τις απαντήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Λυπάμαι γιατί σε ένα κείμενο μιας σελίδας που μου κατέθεσε ο κ. Τσίπρας χωρέσατε τρια αυθαίρετα συμπεράσματα που καταλήγουν σε δυο αμήχανα ερωτήματα. Τα οποία δηλώνουν είτε επικίνδυνη άγνοια ή επικίνδυνες προθέσεις με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Στις 474 λέξεις της ερώτησής σας δεν βρήκατε ούτε μια για να κατονομάσετε τον ένοχο της παγκόσμιας κρίσης του πληθωρισμού την ρωσική εισβολή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως παρατήρησε «αν κάποιος δεν γνώριζε τίποτε για όσα έχουν συμβεί στον κόσμο θα πίστευε ότι τάχα η ακρίβεια οφείλετε στην κυβέρνηση.

Ότι η ακρίβεια και η μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως δεν οφείλεται σε ένα παράλογο πόλεμο και τους ωμούς εκβιασμούς της Ρωσίας με μοχλό το φυσικό αέριο – τα ξεχάσατε όλα αυτά δεν είπατε τίποτα – Θα περίμενα σήμερα κατ ελάχιστο έστω και αργοπορημένα για λίγους εθνικούς και οικονομικούς μια ξεκάθαρη καταδίκη του Πούτιν και να παραδεχθείτε ότι ο παρολίγον δανειστής σας το 2015 αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών».

«Η παγκόσμια και ελληνική ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ε.Ε. όπως η Ρωσία με κανόνια ανατινάζει τα σύνορα και ασφάλεια της ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο τινάζει την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών».

«Αυτό είναι και το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε ώστε να μην υπάρξει ξανά απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και να μην υπάρχουν εξαρτήσεις από απρόβλεπτους και επικίνδυνους προμηθευτές. Αυτή η κρίση θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την απανθρακοποίηση. Την προηγούμενη Παρασκευή για πρώτη φορά για αρκετές ώρες στην χώρα όλη η ενέργεια παρήχθη από ΑΠΕ».

Ο Κυρίακος Μητσοτάκης στη συνέχεια επανήλθε κατηγόρησε τον Α.Τσίπρα ότι επιχειρεί να κατασκευάσει εθνικούς εχθρούς για διεθνή προβλήματα:

«Η χώρα μας δεν είναι όπως ισχυρίζονται στελέχη ΣΥΡΙΖΑ ούτε πρώτη στον πληθωρισμό ούτε στην ενεργειακή ακρίβεια. Επιλέγετε όσα θέλετε και όχι όσα αποτυπώνουν πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει λίγο υψηλότερο πληθωρισμό από τον ΜΟ της ΕΕ υπάρχουν όμως ουκ ολίγες χώρες που έχουν πληθωρισμό πάνω από 15% όπως Ολλανδία, Εσθονία, Τσεχία, Λιθουανία κ.α.»

«Σε μια μεγάλη καταιγίδα η πατρίδα μας αμύνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στήριξη του εισοδήματος κόντρα στις ανατιμήσεις. Μόνο για το 2022 τα μέτρα στήριξης πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μας είπατε ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη ενέργεια. Αναφερθήκατε σε στοιχεία κόστους ενέργειας σε σχέση με διαθέσιμο εισόδημα. Ας δούμε τα απόλυτα στοιχεία.

Τιμή ηλεκτρικής ενέργειας με ΦΠΑ Σεπτέμβριος 2022: Αθήνα 23,23 σεν / κιλοβατώρα. Μαδρίτη 42 σεντ/κιλοβατώρα. Βρυξέλλες 53, Ρώμη 40, Άμστερνταμ 67. Αυτές είναι οι τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με όσα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Σταματήστε επιτέλους τα ψέματα και την παραχάραξη της ιστορίας».

Όπως είπε «με τις επιδοτήσεις που δίνουμε το κόστος για τους Έλληνες είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες ΕΕ. Αν υιοθετούσαμε το Ιβηρικό μοντέλο που μας προτείνετε κ. Τσίπρα οι τιμές θα ήταν υψηλότερες».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική περί της φορολόγησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας «και ότι αφήνουμε την κερδοσκοπία παντελώς ανεξέλεγκτη όταν από αυτό τοπ βήμα πρώτος μίλησα για φορολόγηση 90% για την περίοδο εως Ιούλιο 2022 με βεβαιωμένα έσοδα που θα υπολογιστούν από την ΡΑΕ. Πόσα εισπράξαμε από τον μηχανισμό ανάκτησης συγκυριακών εσόδων; 2,7 δισ. ευρώ σε 3 μήνες. Και αυτός ο μηχανισμός υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρα κάτι καλό κάνουμε»

«Κάνατε αναφορά και στα υπερέσοδα των εταιρειών πετρελαιοειδών. Μετά από δική μου πρόταση θα υπάρξει σε επίπεδο ΕΕ ειδική πρόβλεψη φορολόγησης των υπερεσόδων και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού και θα ειπραχθούν τέλος του έτους αυτά τα χρήματα. Ολοι οι πολίτες γνωρίζουν εισπράττοντας τον λογαριασμό ρεύματος ότι το κράτος δαπανά μεγάλο ποσό για να απορροφήσει μεγάλο μέρος της αύξησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις