Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Γιουβαρλάκια με πατάτες σε Kόκκινη σάλτσα,

 


Μια πανεύκολη, οικονομική και πεντανόστιμη συνταγή για κοκκινιστά γιουβαρλάκια, εμπνευσμένη από την περσική κουζίνα. Η εκδοχή αυτή είναι προσαρμοσμένη πιο πολύ στα Ελληνικά δεδομένα καθώς στην παραδοσιακή ανατολίτικη συνταγή ο κιμάς είναι αρνίσιος και η υπόξινη σάλτσα ντομάτας περιέχει χυμό λεμονιού και αποξηραμένα barberries.

Για τα κεφτεδάκια

300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο

1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στην ψιλή μεριά του τρίφτη

70 γραμμάρια ρύζι , πλυμένο

30 γραμμάρια ψιλό πλιγούρι, πλυμένο

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι


 


Υπόλοιπα υλικά

Λίγο αλεύρι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση baby)

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πάστα πιπεριάς ή πελτέ ντομάτας

Αλατοπίπερο κατά βούληση

Λίγη πάπρικα, μπούκοβο ή κουρκουμά

Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1.Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώστε καλά. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μερικές ώρες, ώστε να σφίξει το μίγμα και να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις.

2.Όταν είναι έτοιμα, πλάστε με τα χέρια σας μικρά κεφτεδάκια όσο είναι περίπου το μέγεθος των πατατών. Αφήστε τα σε ένα πιάτο στην άκρη.

3.Ξεφλουδίστε τις πατάτες και πλύντε τις καλά σε τρεχούμενο νερό.

4.Σε μια κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε μαζί την πάστα πιπεριάς ή τον πελτέ να τσιγαριστεί ελαφρά και να μυρίσει. Βάλτε τις πατάτες και σοτάρετέ τις κι αυτές.

5.Προσθέστε 1 λίτρο νερό και αφήστε το να πάρει μια βράση. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τα κεφτεδάκια, αν επιθυμείτε, και ρίξτε τα απαλά μέσα στο νερό που βράζει.

6.Αφήστε τα να μαγειρευτούν έτσι για 20-30 λεπτά μέχρι να γίνουν τα κεφτεδάκια και να μαλακώσουν οι πατάτες. Αρτύστε με αλατοπίπερο, πάπρικα ή λίγο μπούκοβο καυτερό.

7.Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήστε τα να σταθούν λίγο και να τραβήξουν επιπλέον υγρά, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαύστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις