Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Παραπληροφόρηση των Mέσων Eνημέρωσης στην εποχή του Kορωνοϊού

 H «παράξενη» συναίνεση με ελίτ, ιδρύματα, εταιρείες και μεγάλες φαρμακευτικές

Παραπληροφόρηση: Στις 15 Σεπτεμβρίου, το βραβευμένο προοδευτικό περιοδικό Mother Jones δημοσίευσε ένα αξιοσημείωτο άρθρο που στοχεύει δύο από τους πιο ορθολογικούς και νηφάλιους επιστήμονες σε όλη την πανδημία: τον Δρ. Βινάι Πρασάντ και τον Δρ. Τζέι Μπαταχαρία.

 

Το άρθρο καταδικάζει τους δύο επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου επειδή είναι εμφανώς δύσπιστοι για τη νέα δοκιμασμένη σε ποντίκια ενισχυτική δόση για την Όμικρον, που ο Λευκός Οίκος συνιστά επίσημα σε όλους τους Αμερικανούς 12 ετών και άνω.

Η δημοσιογράφος Κίρα Μπάτλερ γράφει, «Ο Πρασάντ υποστηρίζει ότι οι νέες ενισχυτικές θα έπρεπε να είχαν δοκιμαστεί σε ανθρώπους και όχι σε ποντίκια και ότι επειδή δεν πέρασαν από τη διαδικασία κλινικών δοκιμών, οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι είναι ασφαλείς».

Ωστόσο, προσθέτει, «αυτή η ιδέα έχει διαψευσθεί σθεναρά».

Διαψεύστηκε κατηγορηματικά; Πώς και έτσι; Από ποιον και πότε;

Μία από τις πηγές της είναι ένα infographic της Wall Street Journal που λέει:

«Οι δοκιμές σε ανθρώπους δεν είναι απαραίτητες για να είμαστε σίγουροι ότι τα εμβόλια θα λειτουργήσουν με ασφάλεια, είπαν πολλοί ειδικοί, επειδή οι αλλαγές απλώς ενημερώνουν τις αποδεδειγμένες δόσεις».

Αυτή είναι βέβαια μια αρκετά επιλεκτική ανάγνωση…

 

 

Υπάρχουν άλλα άρθρα στη Journal που εκφράζουν εύλογη ανησυχία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της νέας ενισχυτικής δόσης. Ένα απόσπασμα από έναν κορυφαίο Αμερικανό εμπειρογνώμονα εμβολίων, τον Δρ. Πολ Όφιτ, προέρχεται από ένα άρθρο της WSJ:

«Νιώθω άβολα που θα προχωρούσαμε – ότι θα δίναμε εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια δόσεις σε ανθρώπους – με βάση τα δεδομένα σε ποντίκια».

Επιπλέον, το infographic στη Journal που παρατίθεται από την Μπάτλερ δεν είναι πειστικό, αναφέροντας την αβεβαιότητα των ειδικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νέας ενισχυτικής:

Η ασφάλεια της νέας ενισχυτικής δεν αποτελεί δευτερεύουσα ανησυχία. Στην πραγματικότητα, τα ίδια τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παραδέχθηκαν τη δική τους αβεβαιότητα σχετικά με το θέμα:

«Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας είναι άγνωστος, αλλά αναμένουμε παρόμοιο κίνδυνο με αυτόν που παρατηρήθηκε μετά τα μονοσθενή εμβόλια»,

δήλωσε ένα μέλος της ανεξάρτητης επιτροπής εμβολίων του οργανισμού.

Εάν πράγματι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας από τα νέα αναμνηστικά εμβόλια είναι “παρόμοιος” με την αρχική σειρά (περίπου 1/3.000 δεύτερες δόσεις σε νεαρούς άνδρες), αυτό θα ήταν πλήρης καταστροφή. Όπως έχω τεκμηριώσει εκ του σύνεγγυς, τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας από την πρωτογενή σειρά και μόνο είναι βαθιά ανησυχητικά και η καρδιακή πάθηση έχει θύματα πολλούς νεαρούς άνδρες.

 


Ένα τόσο υψηλό ποσοστό για ένα επιπλέον αναμνηστικό εμβόλιο είναι απαράδεκτο ακόμη και αν νεαρά, υγιή, διπλοεμβολιασμένα άτομα είχαν ένα τεράστιο δυνητικό όφελος. Ούτε καν ένας πυρήνας αποδεικτικών στοιχείων δεν υποδηλώνει ότι συμβαίνει αυτό.

Αλλά εστιάζοντας μόνο στους ισχυρισμούς του Πρασάντ σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, το άρθρο αγνοεί ένα θεμελιώδες σημείο: μόνο και μόνο επειδή ένα φάρμακο είναι ασφαλές (ή σε αυτήν την περίπτωση, ευρέως θεωρείται ότι είναι ασφαλές), δεν σημαίνει ότι προτείνεται σε όλους τους ενήλικες και τα παιδιά 12 ετών και άνω να το κάνουν.

Τουλάχιστον, υπάρχει έντονη συζήτηση μεταξύ αξιόπιστων επιστημόνων για το νέο ενισχυτικό πλάνο. Ωστόσο, οι πιο αξιόπιστοι, έντιμοι επιστήμονες φαίνεται να θεωρούν σχεδόν ομόφωνα την έγκριση και τη μαζική σύσταση αυτής της προ-πειραματικής παρέμβασης ως κολοσσιαίο λάθος, δεδομένης της απουσίας κλινικών στοιχείων.

Αυτό που είναι ίσως το πιο περίεργο σε αυτό το άρθρο της Μπάτλερ δεν είναι ο ακραίος έλεγχος και οι εικασίες για τα κίνητρα των Πρασάντ και Μπαταχαρία, αλλά ο αντίστροφος, τυφλός σεβασμός προς τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων του FDA που ενέκρινε τη δόση.

Υπάρχουν σίγουρα θεμιτές ερωτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως οι συγκρούσεις συμφερόντων και τα διεστραμμένα οικονομικά κίνητρα. Ωστόσο, η συγγραφέας είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει οτιδήποτε για να υπονομεύσει τις λεγόμενες “αντίθετες” απόψεις των γιατρών για το θέμα.

Αυτό έχει γίνει ένα κοινό μοτίβο στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης: μια παράξενη συναίνεση με ελίτ, ιδρύματα και εταιρείες που ευνοούν τους πολιτικούς στόχους της φυλής τους. Η προσφυγή στον «ιερό» FDA, η λήψη οδηγιών από τον Λευκό Οίκο και η κατάχρηση της πένας για να τροφοδοτήσει τους πολιτιστικούς πολέμους συνεχίζει να διαφθείρει εξέχουσες εφημερίδες.

Η Mother Jones τύπωσε ένα άλλο άρθρο γεμάτο παραπληροφόρηση νωρίτερα κατά την πανδημία, με τίτλο «Οι αντιεμβολιαστές έχουν μια επικίνδυνη θεωρία που ονομάζεται “Φυσική Ανοσία”. Τώρα έγινε διάσημο». Μεταξύ άλλων αποδεδειγμένων ψευδών, ισχυρίζεται ότι η χρήση διαφόρων τροφών και συμπληρωμάτων για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι “προφανώς ψευδής”.

 

Ορισμένα άρθρα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δικαιώσει αυτούς που στοχοποιήθηκαν για τη διαιώνιση φαινομενικών θεωριών συνωμοσίας. Σκεφτείτε το viral άρθρο στο Vice, «Οι αντιεμβολιαστές είναι τρομοκρατημένοι ότι η κυβέρνηση θα ‘επιβάλει’ ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό». Δύο χρόνια μετά, οι υποτιθέμενες ελεύθερες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστρία εισήγαγαν διάφορα δρακόντεια μέτρα, όπως η απαγόρευση των μη εμβολιασμένων πολιτών να ταξιδεύουν με αεροπλάνα, να παίζουν σχολικά αθλήματα, να παρακολουθούν μαθήματα κολεγίου, να διατηρούν τις δουλειές τους και τα λοιπά.

 

 

Τίποτα από αυτά δεν αναφέρουν καν την καταιγίδα των άρθρων που διαδίδουν παραπληροφόρηση σε όλο το οικοσύστημα των μέσων ενημέρωσης που χλευάζουν τον Τζο Ρόγκαν ως τον βασιλιά των θεωριών συνωμοσίας για την CovidΟ Τζο Ρόγκαν μπαίνει στην αφήγηση κατά του εμβολιασμού στο podcast του στο Spotify διαβάζουμε σε έναν τίτλο στο CNN που στοχεύει τις ακόλουθες εξωφρενικές δηλώσεις του στον αέρα:

 

 

«Οι άνθρωποι λένε, πιστεύεις ότι είναι ασφαλές να εμβολιαστείς; Έχω πει, ναι, νομίζω ότι ως επί το πλείστον είναι ασφαλές να εμβολιαστείς. Πες μου, να εμβολιαστώ; Θα πω όχι. Είσαι υγιής; Είσαι υγιής άνθρωπος;»

Αυτό που κάποτε θεωρούνταν παραπληροφόρηση είναι πλέον ευρέως αποδεκτή πραγματικότητα (τα CDC έχουν πλέον παραδεχτεί τον ανησυχητικό κίνδυνο της εμβολιαστικής μυοκαρδίτιδας σε νεαρούς άνδρες). Η παράξενη τάση στα μέσα ενημέρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ήταν να ακολουθούνται τα διατάγματα για τη δημόσια υγεία στην επιφανειακή αξία χωρίς ίχνος σκεπτικισμού.

Οι δηλώσεις του FDA και των CDC σχετικά με τις μάσκες, την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τη φυσική ανοσία και τα υπόλοιπα έχουν επανειλημμένα αποδειχτεί ότι είναι ψευδείς. Και ούτε ένα άρθρο σε ένα κύριο μέσο ενημέρωσης δεν θα αναγνωρίσει εκ των υστέρων όλη την παραπληροφόρηση που διέδωσε σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ιστορίες όπως το νέο άρθρο στο Mother Jones εξηγούν την ταχεία άνοδο των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων Μέσων. Υπάρχει πραγματική πείνα στο να κατανοήσουμε την αφιλτράριστη πραγματικότητα σε θέματα δημόσιας υγείας, πολιτικών συγκρούσεων και εξωτερικής πολιτικής. Εάν τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι, θα συνεχίσουν να αιμορραγούν και να χάνουν αναγνώστες και θα βοηθήσουν στην άνοδο των εναλλακτικών μέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις