Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Σουηδός επιστήμονας: «Oι πιθανότητες για έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ HΠΑ-Pωσίας είναι μία στις Eξι»!

 «Κανείς από τους δύο δεν μπορεί να χάσει στην Ουκρανία»

Ο κορυφαίος επιστήμονας και καθηγητής Μαξ Τέγκμαρκ προχώρησε σε μια ανατριχιαστική πρόβλεψη για την κρίση στην Ουκρανία,

λέγοντας ότι η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι μία προς έξι, ίδια δηλαδή με την «ρωσική ρουλέτα».

Από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν πυρηνικές βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ενδεχόμενο απειλής ενός πυρηνικού πολέμου υπήρχε, αλλά ήταν πολύ μικρό λόγω του ότι όλοι γνώριζαν πως θα έχουν την ίδια μοίρα: Την απόλυτη καταστροφή.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά καθώς οι Αμερικανοί ήθελαν με κάθε τρόπο και μέσον να εντάξουν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ για να τοποθετήσουν πυρηνικούς πυραύλους στην «πόρτα» της Μόσχας.

Φυσικά η Ρωσία αντέδρασε ήδη από το 2014 αλλά οι ΗΠΑ του Τ.Μπάιντεν συνέχισαν να επιμένουν και εν τέλει η Μόσχα οδηγήθηκε στην επιλογή της στρατιωτικής επέμβασης.

Είναι το ίδιο ακριβώς που θα έκαναν οι Αμερικανοί αν οι Ρώσοι αποκτούσαν προπύργιο στο Μεξικό ή στην Λατινική Αμερική.

Πολλοί φοβούνται ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας δεν δείχνει να έχει κάποιο όριο και συνεπώς θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και σε πυρηνική αναμέτρηση.

Ο Τέγκμαρκ εξετάζοντας το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου βλέπει τις πιθανότητες ανησυχητικά υψηλές.

Πιστεύει ότι εάν η Ρωσία κέρδιζε τον πόλεμο, τότε το ενδεχόμενο μιας κατάστασης τύπου «απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία» θα μπορούσε να συμβεί σε πολλές ουκρανικές πλην όμως ρωσόφωνες περιοχές.

Εναλλακτικά, αν κέρδιζε η Ουκρανία τον πόλεμο, θα ήταν σαν να έχαναν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ο Τέγκμαρκ θεωρεί ότι το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος.

Με τη Ρωσία να αγωνίζεται να κερδίσει την Ουκρανία, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί, με το πιο ακραίο σενάριο να είναι τα πυρηνικά όπλα.

«Θεωρώ πολύ απίθανο (<10%), ότι ο Πούτιν θα αποδεχόταν το «Βιετνάμ» χωρίς προηγουμένως να γίνει πυρηνική ενέργεια, διότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατραπεί και θα φυλακιστεί ή θα σκοτωθεί», ανέφερε σε μια ανάρτησή του ο Σουηδός καθηγητής.

«Από την άλλη πλευρά θεωρώ επίσης, εξαιρετικά απίθανο (<10%) ότι η Δύση θα αποδεχόταν ένα σενάριο «Κόσοβο», όπου η Ρωσία θα λάβει μια ειρηνευτική συμφωνία με την οποία θα κρατάει ό,τι έχει προσαρτηθεί/ Διότι αν οι δυνάμεις που βρίσκονται στη Δύση ήταν τόσο κατευναστικές, υποθέτουμε ότι θα είχαν επιλέξει ένα σενάριο «Κούβας» το 2021, αποδεχόμενοι το αίτημα της Ρωσίας να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Με άλλα λόγια το ζήτημα και για τους Ρώσους και για τους Αμερικανούς είναι υπαρξιακό.

Όποιος χάσει στην ουκρανική σύγκρουση χάνει την ίδια του την ύπαρξη τουλάχιστον με την σημερινή μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις