Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ - Oruc Reis: Διασχίζει ξανά το Αιγαίο – Περνάει ανάμεσα στα νησιά - video

 


Oruc Reis: Στο λιμάνι της Αττάλειας επιστρέφει το ερευνητικό της Τουρκίας και διασχίζει το Αιγαίο. Διέλευση από διεθνή ύδατα πραγματοποιεί το πλοίο, με το Πολεμικό Ναυτικό να παρακολουθεί, διακριτικά, κάθε του κίνηση.

Η παραμονή του Oruc Reis στη Μαύρη Θάλασσα έχει ολοκληρωθεί από την Παρασκευή (14/10) καθώς το τουρκικό ερευνητικό έχει χαράξει πορεία για να επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας. Χθες πέρασε μέσα σε περίπου μια ώρα τα στενά του Βοσπόρου και στη συνέχεια βγήκε ξανά στο Αιγαίο, φέρνοντας… μνήμες 2020 όταν καθημερινά απασχολούσαν την επικαιρότητα οι κινήσεις του.

Αυτή τη φορά, βέβαια, το Oruc Reis πραγματοποιεί διέλευση από διεθνή ύδατα και δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Τουρκίας, κάτι που δεν συνιστά πρόβλημα για τον ελληνικό στόλο. Το ερευνητικό, όπως είχαν ανακοινώσει οι Τούρκοι ήταν για καιρό στο λιμάνι Φιλγιός όπου αναβαθμίστηκε για να μπορεί να κάνει τρισδιάστατες έρευνες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σύντομα θα αρχίσει να ερευνά για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το λιμάνι Φιλγιός στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το σημείο από όπου ξεκίνησε το Oruc Reis.

Μέχρι, πάντως, να συμβεί αυτό το Oruc Reis είναι εν πλω για την Αττάλεια και διασχίζει το Αιγαίο. Το βράδυ του Σαββάτου, μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic, το στίγμα του ήταν ανάμεσα στα ελληνικά νησιά Αρκιοί και Αγαθονήσι.

 


Το μπλε βέλος είναι το στίγμα του Oruc Reis το βράδυ του Σαββάτου.Marine Traffic

Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό πλοίο περνάει πάρα πολύ κοντά από τα ελληνικά νησιά, αυτό δεν συνιστά κάποια παραβίαση καθώς όπως αναφέραμε έχει την άδεια για την ασφαλή διέλευση από τα διεθνή ύδατα ενώ δεν συνοδεύεται από κάποιο πολεμικό πλοίο.

Το τουρκικό ερευνητικό πέρασε πολύ κοντά από τα ελληνικά νησιά.Marine Traffic

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε απόλυτη ετοιμότητα όπως και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω και της αυξανόμενης προκλητικότητας της Άγκυρας.

Το Oruc Reis παρακολουθείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Διακριτικά μεν, αλλά παρακολουθείται στενά κάθε του κίνηση και καταγράφεται έτσι ώστε η χώρα να έχει γνώση του τι συμβαίνει στο Αιγαίο και να αποφύγει προκλήσεις και δυσάρεστες εκπλήξεις.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις