Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

TA ΠΟΙΟ ΩΡΑΙΑ.... Παραδοσιακά σιροπιαστά τουλουμπάκια

 


Ανατολίτικα σιροπιαστά κεράσματα, τραγανά εξωτερικά, μαλακά και ζουμερά στο εσωτερικό τους, που δεν μπορεί κανείς να τους αντισταθεί. Θυμίζουν τα ισπανικά τσούρος και τα αφρικάνικα τζαλέμπι, υπάρχουν σε πάρα πολλές κουζίνες (τουρκική, περσική, αρμένικη, βουλγάρικη κ.α.), έχουν καθιερωθεί και έχουν γίνει ανάρπαστο γλύκισμα στην Ελλάδα.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το σιρόπι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

2 φλιτζάνια νερό

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοστιμμένο χυμό λεμόνι

Για τη ζύμη

2 φλιτζάνια νερό

1 φλιτζάνι γάλα πλήρες

1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

420 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.

1 πρέζα αλάτι

4 αυγά

1 κουταλιά της σούπας ξύδι από λευκό κρασί

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε το σιρόπι, φέρνοντας σε βρασμό όλα τα υλικά για 4-5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Αφήστε το στην άκρη και συνεχίστε με τη ζύμη.

2.Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι και φέρτε τα σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει και διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρετε το κατσαρολάκι και προσθέστε μεμιάς όλο το αλεύρι της συνταγής. Ανακατέψτε δυνατά με ξύλινη κουτάλα (κατά προτίμηση) μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα, χαμηλώστε τη φωτιά και επαναφέρετε το στο μάτι. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί, για λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

3.Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα κάδο μίξερ και χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα για λίγο μέχρι να χλιαρύνει και να μην καίει. Προσθέστε τα αυγά ένα – ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το πρώτο για να συνεχίσετε με το επόμενο και συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα. Ρίξτε τέλος τη βανίλια και το ξύδι, ενσωματώστε τα κι αυτά και σταματήστε το μίξερ.

4.Ζεστάνετε αρκετό σπορέλαιο σε μια φριτέζα ή βαθύ σκεύος, σε μέτρια φωτιά.

5.Βάλτε τη σφικτή αλλά λεία ζύμη σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής ή κορνέ και ξεκινήστε πιέζοντας τη σακούλα να “κόβετε” τουλουμπάκια με βρεγμένο ψαλίδι, μέσα στο καυτό λάδι.

6.Τηγανίστε τα, γυρίζοντάς τα από όλες τις μεριές, μέχρι να ψηθούν καλά στο εσωτερικό και να πάρουν ένα όμορφο χρώμα από έξω. Μεταφέρετε τα τουλουμπάκια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.

7.Τέλος, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι και πιέστε τα ελαφρά από πάνω με μια τρυπητή κουτάλα για 2-3 λεπτά , έτσι ώστε να απορροφήσουν καλά το σιρόπι.

8.Σερβίρετε και απολαύστε!

Η συνταγή είναι από το mygreekdish.com


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις