Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

(κατηγορείται για παιδική πορνογραφία.) Βασίλης Παπαθεοδώρου: «Ο καθένας συνειδητοποιώντας τις συνέπειες των πράξεών του, μπορεί να πράξει αναλόγως» – Η ανατριχιαστική συνέντευξή του

 


Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση για την προφυλάκιση του βραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατηγορείται για παιδική πορνογραφία.

Σε βάρος του συγγραφέα σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου και μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης. Όλα ξεκίνησαν από μια καταγγελία στα τέλη του καλοκαιριού.

Οι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησαν έρευνα στο διαδίκτυο με το ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας και διαπίστωσαν ότι κατέβαζε και διακινούσε υλικό και με ανήλικους και με ενήλικες. Σε έρευνα που έγινε από την ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι και βρέθηκαν δεκάδες αρχεία με σκληρό πορνογραφικό υλικό.

Τα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση, καθώς η υπόθεση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρή και οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν ακόμη και το ενδεχόμενο να συνδέεται με διεθνή κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου υποστήριξε στον ανακριτή ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να γράψει βιβλίο με σχετικό θέμα.

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Στο βιογραφικό που έχει αναρτημένο στον ιστότοπό του αναφέρεται:

«Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και τέσσερα από αυτά (Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Μια αστεία επιδημία, Ιπτάμενες σελίδες, Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Yayιnlarι.

Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών και Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010, 2019). Έχει τιμηθεί επίσης δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021».

Δείτε πως περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του για τις ανάγκες της εκπομπή «1000 χρώματα του Χρήστου» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 2020:

 

Προκαλεί εντύπωση, διαβάζοντας την εκ των υστέρων, ότι έχει επιλέξει να προβάλει στην ιστοσελίδα του την απάντηση που έχει δώσει σε συνέντευξη του και στην οποία μιλάει για τις ατομικές επιλογές και τις συνέπειες των πράξεων των ανθρώπων: «Αυτό που δίνω ως στίγμα στα βιβλία μου, είναι η δυνατότητα των ατομικών επιλογών, της προσωπικής ευθύνης, των χειρισμών. Ο καθένας, συνειδητοποιώντας το περιθώριο και τις συνέπειες των πράξεών του, μπορεί να πράξει αναλόγως. Και αυτή η συνειδητοποίηση για μένα είναι μια πρώτη μορφή λύτρωσης κι ελπίδας».

 

Τα βραβεία του

 • 2019 Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια
  Κρατικό Βραβείο Εφηβικού/Νεανικού βιβλίου Βραβείο ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»
  White Raven- Ετήσια Λίστα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου με τα 200 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως
 • 2018 Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας)
  Βραβείο Κοινού Ελληνικών Βραβείων Κόμικς
 • 2015 Το ημερολόγιο ενός δειλού
  Βραβείο Βιβλίου Public στην κατηγορία “Ελληνική εφηβική λογοτεχνία”
 • 2014 Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!
  White Raven
  Βραβείο παιδικού βιβλίου ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης»
  Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία «Εκτενές παραμύθι-μυθιστόρημα για παιδιά»
 • 2013 Οι άρχοντες των σκουπιδιών
  White Raven
  Βραβείο ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» 2013 στην κατηγορία Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους/Νέους
 • 2012 Η λευκή απεργία των ροζ φλαμίνγκο
  Βραβείο Κυπριακού συνδέσμου παιδικού νεανικού βιβλίου
 • 2011 Ιπτάμενες σελίδες
  Βραβείο Κυπριακού συνδέσμου παιδικού νεανικού βιβλίου
 • 2010 Στη διαπασών
  Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
  Βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω» στην κατηγορία «Λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά»
 • 2009 Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας
  White Raven
  Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για παιδιά μέσης ηλικίας
 • 2008 Στη διαπασών
  Εύφημη μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (με τον τίτλο «33 Τραγούδια»)
 • 2008 Χνότα στο τζάμι
  Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
  Βραβείο του Περιοδικού “ΔΙΑΒΑΖΩ” στην κατηγορία Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά
  Έπαινος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου greekibby), στην κατηγορία βιβλίων Νεανικής Ηλικίας
 • 1998 Άλφα
  Βραβείο στο Διαγωνισμό Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
 • 1996 Σχολική παράσταση
  Βραβείο στο Διαγωνισμό Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Εκδόσεις Καστανιώτη: «Διακόψαμε κάθε μορφής συνεργασία μαζί του»

Διέκοψαν κάθε συνεργασία με τον συγγραφέα παιδικών και νεανικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου μετά την αποκάλυψη ότι έχει προφυλακιστεί αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για παιδική πορνογραφία, οι εκδόσεις Καστανιώτη. Ο γνωστός εκδοτικός οίκος, μετά την δημοσιοποίηση των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του γνωστού συγγραφέα για παιδική πορνογραφία εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορήθηκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις