Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Επίθεση στην Κωνσταντινούπολη: Η Τουρκία αναζητά ύποπτο στη Βουλγαρία μέσω Interpol

 


Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών της αιματηρής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα ενώ ακόμα 81 πολίτες τραυματίστηκαν.

Σήμα προς τις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες εξέδωσε η Interpol αναφορικά με έναν ύποπτο για την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το σήμα της Interpol άτομο που φέρεται να έχει εμπλοκή στην έκρηξη που οδήγησε στο λουτρό αίματος στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στη Βουλγαρία και εξέδωσε σήμα στις γειτονικές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, ώστε να συλληφθεί στην περίπτωση που περάσει τα σύνορα.

Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών της αιματηρής επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε έξι άτομα ενώ ακόμα 81 πολίτες τραυματίστηκαν.

Στα χέρια των αρχών μια γυναίκα

Το όνομα της γυναίκας που φέρεται να αιματοκύλισε τον πεζόδρομο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές Αρχές.

Πρόκειται για την Αχλάμ Αλμπασίρ, με καταγωγή από τη Συρία, με τις Αρχές να δίνουν στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία της υπόπτου, μετά από τη σύλληψή της.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης, η φερόμενη ως δράστρια της έκρηξης είναι Συριακής καταγωγής και παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι εκπαιδεύτηκε από Κούρδους αντάρτες και ότι εισήλθε στην Τουρκία από την επαρχία Αφρίν της Συρίας.

Η γυναίκα, κατηγορείται ότι έδρασε με εντολή «τρομοκρατικής ομάδας του PKK με έδρα το Κομπάνι της Συρίας». 

Κούρδοι ή ISIS πίσω από την επίθεση;

Η Τουρκία κατηγόρησε τους κούρδους αντάρτες για την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης και η αστυνομία συνέλαβε μια γυναίκα από τη Συρία ως ύποπτη ότι τοποθέτησε τη βόμβα, ενώ προχώρησε επίσης στη σύλληψη άλλων 46 ανθρώπων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG ευθύνονται για την έκρηξη.

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως η YPG είναι πτέρυγα του PKK. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τη YPG στη σύγκρουση στη Συρία, με αποτέλεσμα τριβές με την Τουρκία, χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.

Η Αλμπασίρ εμφανίζεται με χειροπέδες σε βίντεο του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου TRT Haber. Έχει κατσαρά μαλλιά και φοράει μια κόκκινη φόρμα με γραμμένες πάνω της τις λέξεις «New York».

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη το PKK

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό το περιστατικό και είναι γνωστό στο κοινό ότι δεν θα στοχοποιούσαμε άμεσα αμάχους, ούτε θα εγκρίνουμε ενέργειες που στρέφονται κατά αμάχων», υποστηρίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους.

«Είμαστε ένα κίνημα που διεξάγει ένα δίκαιο και νόμιμο αγώνα για την ελευθερία.. Είναι σίγουρα εκτός συζήτησης το να στοχοποιούμε τον άμαχο πληθυσμό με οποιονδήποτε τρόπο στην Τουρκία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Τέλος, το PKK κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι έχει «σκοτεινά σχέδια» και ότι «υποδεικνύει ως στόχο το Κομπάνι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις