Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Νέες προκλήσεις από την Τουρκία – Kατηγορεί την Eλλάδα για «παράνομες αξιώσεις και προκλητικές ενέργειες»


 Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία, η οποία κατηγορεί την Ελλάδα για εχθρική στάση απέναντί της, για «παράνομες αξιώσεις» στο Αιγαίο, για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» και για «πολιτικές εκφοβισμού της κατά της Τουρκικής Μειονότητας» στη Θράκη.

Στην ετήσια έκδοση του δελτίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συνοψίζονται οι θέσεις, οι πολιτικές και οι επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ανά γεωγραφική περιοχή. Στο δελτίο καταγράφεται κι επισήμως η απόφαση της Άγκυρας για αναστολή όλων των συνομιλιών με την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζεται ο νέος στόχος της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στα κεφάλαια «Αν. Μεσόγειος, Κύπρος, Ελλάδα» συμπυκνώνεται η παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού στις 8 Νοεμβρίου 2022, η οποία περιλάμβανε τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, τις πρακτικές και τις εκτιμήσεις για τα τρέχοντα ζητήματα.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρει το sigmalive, ότι στο δελτίο δεν γίνεται λόγος για αμφισβήτηση κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, παρά μόνο καταγράφονται οι μέχρι σήμερα διπλωματικές κινήσεις διαμαρτυρίας της Άγκυρας για την αποστρατικοποίησή τους.

Τι γράφει το δελτίο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο

Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Λαμβάνεται αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση που υιοθετείται από την ΕΕ και ορισμένες τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή που προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει. Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed κατέδειξε επίσης αυτή την κατάσταση. Τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ το 2020. Σε αυτή την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία. Οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες ερευνητικών σκαφών με σημαία τρίτης χώρας δεν επιτρέπονται εντός αυτών των συνόρων. Η περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε ο κ. Πρόεδρος, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει την αναγκαία βάση για πολυμερή συνεργασία και διάλογο στην περιοχή.

Στο Αιγαίο, στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Οι παράνομες αξιώσεις και οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας καταγγέλλονται σε διμερές επίπεδο και ενώπιον τρίτων μερών με κάθε ευκαιρία, ενώ οι ενέργειες αυτές απαντώνται κατάλληλα. Η παραβίαση από την Ελλάδα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τίθεται υπόψη της διεθνούς κοινότητας με επιστολές που αποστέλλονται στον ΟΗΕ και στις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η σημερινή πολιτική της Ελλάδας της έντασης και της έκφρασης παραπόνων κατά της Τουρκίας προς τρίτους θα βλάψει περισσότερο την ίδια.

Κύπρος

Στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση, υπό το πρίσμα της θέσης για λύση δύο κρατών, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας σε κάθε τομέα για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων (κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς) των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και τον τερματισμό του άδικου εμπάργκο και της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού. Επισημαίνοντας την βαθιά ανισότητα μεταξύ του καθεστώτος των δύο συνιδιοκτητών του νησιού, τονίζουμε ότι η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το νησί κατέστρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963 και εμποδίζει τη λύση σήμερα. Υπογραμμίζουμε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά και ότι μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίξαμε τις προτάσεις για συνεργασία σε έξι τομείς (υδρογονάνθρακες, ηλεκτρική διασύνδεση, ενέργεια, νερό, παράνομη μετανάστευση, εκκαθάριση ναρκών) που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ την 1η και 8η Ιουλίου σε υπουργική δήλωση. Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία κοινού εδάφους για τη λύση του Κυπριακού.

Στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Πρόεδρος δήλωσε ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να καταγράψει τα κεκτημένα δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα μπορεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με την ΤΔΒΚ προς αυτόν τον στόχο, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι και συνιδιοκτήτες του νησιού.

Ελλάδα

Μετά από ένα χρόνο, κατά το οποίο εντάθηκαν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας με την Ελλάδα και αναζωογονήθηκαν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διαλόγου μας, ήμασταν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου κατά τους πρώτους μήνες του 2022. Συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου μας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα των διμερών μας σχέσεων και να μην εμπλέκουμε τρίτους σε διμερή ζητήματα. Παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της.

Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα και ανεστάλησαν όλοι οι μηχανισμοί διαλόγου υψηλού επιπέδου. Απέναντι στην επιθετική και εχθρική στάση της Ελλάδας, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και των νόμιμων συμφερόντων μας και οι προκλήσεις και οι παρενοχλήσεις της χώρας αυτής παρέμειναν στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με αυτή την ανειλικρινή και ανέντιμη στάση, η Ελλάδα ακολούθησε μια ασυμβίβαστη στάση στα θεμελιώδη ζητήματα των διμερών μας σχέσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση και οι μειονότητες. Συνεχίσαμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των συμπατριωτών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις πολυμερείς πλατφόρμες, ακολουθήθηκαν στενά τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη που εγγυάται η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και οι διεθνείς συμβάσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων. Η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας μέσω καταπιεστικών νόμων και πρακτικών, καλείται σε κάθε ευκαιρία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να τερματίσει τις πολιτικές εκφοβισμού της κατά της Τουρκικής Μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις