Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Προειδοποίηση προς το KIEBO μετά τις καταγγελίες για εκτέλεση Pώσων αιχμαλώτων πολέμου


 «Όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», τονίζει η απεσταλμένη της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία

Καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου εξετάζει η Μπεθ Βαν Σκάακ, απεσταλμένη της Ουάσινγκτον που πραγματοποιεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Όλα τα μέρη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν συνέπειες εάν διαπράττουν καταχρήσεις στη σύγκρουση, ξεκαθάρισε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επικαλέστηκε την Παρασκευή βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρονται να δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να εκτελούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

«Προφανώς το παρακολουθούμε αρκετά στενά», δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρέσβειρα των ΗΠΑ για την παγκόσμια ποινική δικαιοσύνη.

«Είναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε ότι οι νόμοι του πολέμου ισχύουν εξίσου για όλα τα μέρη: τόσο για το κράτος που επιτίθεται όσο και για το κράτος που αμύνεται», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι «όλα τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο ή να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες».

Τα βίντεο

Τα βίντεο δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να κείτονται στο έδαφος, αφού προφανώς παραδόθηκαν. Στη συνέχεια ακούγονται πυροβολισμοί από αυτόματα όπλα και κατόπιν το βίντεο δείχνει περίπου 12 πτώματα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας φέρεται να δήλωσε ότι η Ουκρανία θα διερευνήσει το περιστατικό. Ο επίτροπος της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντμίτρι Λούμπινετς, ισχυρίστηκε ότι τα βίντεο φαίνεται να δείχνουν «μια σκηνοθετημένη αιχμαλωσία», κατά την οποίαν οι ρωσικές δυνάμεις δεν παραδίδονται πραγματικά.



Εγκλήματα πολέμου

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου από τον Φεβρουάριο, οπότε και εισέβαλε στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς, κατηγορώντας την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της στη Δύση ότι κατασκευάζουν τους ισχυρισμούς.

Η Βαν Σκάακ πάντως δήλωσε ότι η κλίμακα της εγκληματικότητας που επέδειξαν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν «τεράστια» σε σύγκριση με τους ισχυρισμούς κατά των ουκρανικών στρατευμάτων και σημείωσε ότι οι δύο πλευρές αντιδρούν διαφορετικά όταν έρχονται στην επιφάνεια ισχυρισμοί για φρικαλεότητες.

«Η Ρωσία αναπόφευκτα απαντά με προπαγάνδα, άρνηση και παραπληροφόρηση, ενώ οι ουκρανικές αρχές έχουν γενικά αναγνωρίσει τις καταχρήσεις, τις έχουν καταγγείλει και έχουν δεσμευτεί να τις διερευνήσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις