Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

KYBEPNHΣΗ για «οικογενειακό γιατρό»: «Αν θέλετε να γιατρό να πάτε στις… Σπέτσες» Πρωτοφανές φιάσκο εις βάρος των πολιτών

 
Σε μεγάλη αποτυχία εξελίσσεται ο «οικογενειακός γιατρός», καθώς μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, έχουν εγγραφεί μόνο 4.539.704 πολίτες και 3.333 γιατροί, η συμμετοχή είναι μικρή αλλά ακόμα πιο μικρή είναι και η διαθεσιμότητα των γιατρών με αποτέλεσμα πολίτες εντός Αττικής να πρέπει να αναζητήσουν γιατρό στα νησιά του… Σαρωνικού.

Αν κάποιος δεν έχει εγγραφεί ακόμα και διαβιεί π.χ. στην Ραφήνα θα πρέπει να αναζητήσει προσωπικό γιατρό, στις Σπέτσες, στην Αίγινα, στον Πόρο ή στο Λαύριο γιατί δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος στην περιοχή του.


Αλλά και όσοι πρόλαβαν να εγγραφούν μπορεί να χρειάζονται πολλές μέρες για να δουν τον προσωπικό τους γιατρό και μέχρι τότε μάλλον θα έχουν πάψει να είναι άρρωστοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο…

Έτσι περιμένουν στην κυβέρνηση να ενθουσιαστούν οι Έλληνες με το νέο αυτό θεσμό ο οποίος είναι αντιγραφή από το βρετανικό ΝΗS; Πάντως οι Βρετανοί δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με το σύστημα αυτό.

Το ποσοστό των εγγεγραμμένων δικαιούχων πολιτών επί του συνόλου των δικαιούχων ανέρχεται στο 51,2% και οι μη εγγεγραμμένοι στο 48,8%.

6 στους 10 πολίτες έως 49 ετών δεν έχουν εγγραφεί ακόμα!

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες άνω των 17 ετών δεν έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, ενώ στους πολίτες έως 49 ετών οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπερνούν τους 4 στους 10.

Μετ’ εμποδίων και με όχι επιθυμητούς ρυθμούς εξελίσσεται ο Προσωπικός Γιατρός, καθώς το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να προσελκύσει γιατρούς για να καλύψει το σύνολο των πολιτών της χώρας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Οι ιδιώτες γιατροί προς το παρόν δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία να ενταχθούν στον θεσμό, αιτούμενοι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα, δηλαδή να μην έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 3.333 γιατρούς που έχουν ενταχθεί στον προσωπικό γιατρό, μόλις οι 1.083 είναι ιδιώτες – ελεύθεροι επαγγελματίες και 2.251 είναι γιατροί που ήδη υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναλυτικά τα στοιχεία

  • 4.539.704 πολίτες (51,2%) είναι εγγεγραμμένοι
  • 4.326.905 πολίτες (48,8%) δεν έχουν γιατρό

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα prosopikos.gov.gr εμφανίζονται 1.694.205 διαθέσιμες θέσεις για εγγραφή, παρ’ ότι η πραγματική διαθεσιμότητα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Στην Αττική για παράδειγμα, στην οποία εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα διαθεσιμότητας δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαθέσιμη θέση για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, ενώ απαιτούνται -σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας– τουλάχιστον 500 επιπλέον γιατροί, ώστε να «ανοίξουν» ακόμη 1 εκατ. θέσεις για την κάλυψη των πολιτών στο λεκανοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις