Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Η Moderna παραδέχθηκε ότι το νέο, ενισχυτικό εμβόλιο covid τα πήγε… χάλια σε κλινική δοκιμή

 


Το ενημερωμένο ενισχυτικό εμβολίου COVID-19 της Moderna έχει χειρότερη απόδοση έναντι μιας παραλλαγής ιού που γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε η εταιρεία στις 14 Νοεμβρίου.

Μια κλινική δοκιμή που δοκίμασε το ενημερωμένο ενισχυτικό εμβόλιο, τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τον Αύγουστο χωρίς κλινικά δεδομένα, έδειξε ότι παρέχει υψηλότερο επίπεδο τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων από το παλιό ενισχυτικό έναντι της παραλλαγής BA.5, σύμφωνα με τη Moderna.

Το BA.5 είναι επί του παρόντος το κυρίαρχο στέλεχος στην Αμερική και οι τίτλοι αντισωμάτων πιστεύεται ότι προστατεύουν από τη μόλυνση από COVID-19 και τη σοβαρή ασθένεια.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε 511 άτομα, τα οποία έλαβαν το νέο ενισχυτικό είτε 9 είτε 4 μήνες μετά τη λήψη ενός παλιού ενισχυτή.

Αλλά μια ανάλυση περίπου 40 συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσαν προσδιορισμούς έδειξε ότι τα επίπεδα που ενεργοποιήθηκαν από τον ενημερωμένο ενισχυτή ήταν 5 φορές χαμηλότερα έναντι του BQ.1.1, του στελέχους που γίνεται γρήγορα κυρίαρχο στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραδέχθηκε η Moderna σε δελτίο τύπου της .

Η εταιρεία είπε ότι το συγκεκριμένο επίπεδο εξακολουθεί να σηματοδοτεί «ισχυρή εξουδετερωτική δραστηριότητα». Οξύμωρο;

Η εταιρεία εξακολουθεί να μην έχει παράσχει δεδομένα σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα ή εκτιμήσεις για το πόσο προστατευτικό είναι το αναμνηστικό εμβόλιο έναντι λοιμώξεων, σοβαρών ασθενειών ή/και θανάτου.

Σιωπή ιχθύος από Pfizer για την αποτελεσματικότητα

 


Ο ανταγωνιστής της, η Pfizer, δεν παρείχε επίσης δεδομένα κλινικής αποτελεσματικότητας, στην οποία η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξουσιοδότησε άδεια έκτακτης ανάγκης μαζί με τη Moderna’s στις 31 Αυγούστου, βασιζόμενη κυρίως σε δεδομένα από.. ποντίκια.

Η Pfizer είπε νωρίτερα τον Νοέμβριο ότι ο ενημερωμένος ενισχυτής της, πυροδότησε υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών τίτλων αντισωμάτων έναντι των BA.4 και BA.5 από το παλιό ενισχυτικό.

Δεν παρείχε καμία εκτίμηση αντισωμάτων κατά του BQ.1.1. Σύμφωνα με τις αναλογίες παραλλαγών που παρέχονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το BQ.1.1 και μια παρόμοια παραλλαγή, το BQ.1, ευθύνονται για το 13% περίπου των περιπτώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου, ενώ Η BA.5 βρισκόταν πίσω από τις περισσότερες περιπτώσεις

Ωστόσο, ο οργανισμός προβλέπει ότι τα BQ.1 και BQ.1.1 γίνονται όλο και πιο κυρίαρχα με την πάροδο του χρόνου. Την εβδομάδα που έληξε στις 12 Νοεμβρίου, οι παραλλαγές ήταν πίσω από το 44% των περιπτώσεων και το BA.5 ήταν υπεύθυνο για το 30%, σύμφωνα με το μοντέλο .

Όλα τα στελέχη των υποπαραλλαγών του Omicron, που εκτόπισαν τη Delta στα τέλη του 2021. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι το BQ.1 αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά η προστασία από τα εμβόλια «μπορεί να μειωθεί», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ορισμένες θεραπείες για τον COVID-19 που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές έναντι των περιπτώσεων COVID-19 που προκαλούνται από το BA.5 και ορισμένες άλλες υποπαραλλαγές είναι απίθανο να λειτουργήσουν εξίσου καλά έναντι του BQ.1 και του BQ.1.1, δήλωσε η επιτροπή κατευθυντήριων γραμμών θεραπείας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας για τον COVID-19 πρόσφατα. Αυτό περιλαμβάνει το Evusheld, έναν συνδυασμό μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι ορισμένα από τα εργαλεία μας στο οπλοστάσιό μας μπορεί να ακυρωθούν εάν στην πραγματικότητα αυτές οι νεότερες παραλλαγές γίνουν πολύ πιο κυρίαρχες από ό, τι είναι», είπε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις