Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Xρηματιστήριο Αθηνών: Mε 4×4 πάνω από τις 900 μονάδες


 Νωθρά… πάνω από τις 900 μονάδες κινήθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και έκλεισε σε θετικά εδάφη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, δεν μπόρεσε να εκδηλώσει μια πειστική διάσπαση των επιπέδων. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 906,40 μονάδες, με τον τζίρο να είναι στα 65 εκατ. ευρώ.

Η αγορά χρειάζεται ένα πιο ηχηρό μήνυμα για τη διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, αν και σήμερα, στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης επιχείρησε να προσεγγίσει τα επίπεδα των 910 μονάδων, με ικανοποιητικό μάλιστα τζίρο. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα, ο ρυθμός των συναλλαγών έφθινε, με το ΧΑ να μην μπορεί να δημιουργήσει μια απόσταση ασφαλείας από το ψυχολογικό όριο που ήδη ταλαιπωρεί την αγορά το τελευταίο δεκαήμερο.

Επιφυλακτικότητα

Βέβαια, η αγορά έχει μπροστά της τη λήξη του Νοεμβρίου, όταν και κλείνουν οι θέσεις των ξένων θεσμικών για να μπορέσει να επιβεβαιώσει τα επίπεδα, αν και ο βαθμός μεταβλητότητας είναι μεγάλος, με την αγορά να μην έχει αποστρέψει το βλέμμα της από το κλίμα που επικρατεί διεθνώς, όπου η επιφυλακτικότητα είναι η βασική πρωταγωνίστρια.

Έτσι, ενώ ο ΓΔ έχει επανέλθει σε θετική περιοχή από 1/1, όντας ο μόνος πράσινος χρηματιστηριακός δείκτης παγκοσμίως, εν αντιθέσει με τον επί παραδείγματι Nasdaq 100 που βλέπει απώλειες 30% και τον S&P500 17%, θα χρειαστεί να δώσει πιο ισχυρά διαπιστευτήρια διάσπασης των 900 μονάδων, καθώς αυτή η εβδομάδα επισκιάζεται από την επικείμενη αργία στη Wall Street (Thanksgiving Day). Είναι άλλωστε κοινός τόπος ότι μερίδα συναλλαγών έρχεται και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ή ακόμη και ο τόνος πολλές φορές υπαγορεύεται από εκεί.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Βιοχάλκο ενισχύθηκε κατά 3,67% και ξεχώρισε, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Εθνική, Quest, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια. Θετικά έκλεισαν οι Aegean, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΛΠ, Motor Oil και ΟΤΕ, ενώ αρνητικά οι ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ. Ο Σαράντης υποχώρησε κατά 2,91% και η ΔΕΗ έχασε 1,18%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις