Αν θέλετε γρήγορα και εύκολα κεφτεδάκια, χωρίς κρέας, εδώ θα βρείτε μια γενική περιγραφική συνταγή με οδηγίες για κεφτέδες με όσπρια ή λαχανικά. Τα συστατικά είναι πάντα ανάλογα με το είδος του κεφτέ που θα φτιάξετε.
Πως το κάνουμε:
Δεν ακολουθώ συνταγές ακριβώς! Παίρνω ιδέες (ή φαντάζομαι απλώς) και... εκτελώ.
Για διάφορους ψευτοκεφτέδες η βασική ιδέα είναι ίδια. Χρειάζονται:
αυγό και αλεύρι (ή και τριμμένη φρυγανιά, όσο πάρει για να γίνει εύπλαστο μείγμα) για να δέσουν
κάποια αγαπημένα μπαχαρικά, βότανα, ψιλοκομμένο σκόρδο (και κρεμμύδι, εμένα με πειράζει και δε βάζω, αλλά στους πολλούς αρέσει)
το κύριο υλικό, όσπριο ή λαχανικό!
Εγώ βάζω και λίγο τριμμένο τυρί, γραβιέρα, φέτα...
Για να κάνουμε κεφτέδες με όσπρια
Πρέπει αυτά (ρεβίθια, φασόλια γίγαντες, ακόμα και φακές) πρέπει να είναι κανονικά βρασμένα (μουσκεμένα σε νερό αποβραδύς, 8-12 ώρες δηλ. και μετά σιγοβράσιμο ~1 ώρα), ξεφλουδισμένα αν γίνεται (δεν πειράζει αν βαριέσαι, δεν παθαίνεις τίποτα, απλώς είναι πιο "κομψά" δίχως φλούδι) και ψιλοκομμένα ή χοντρολιωμένα με πιρούνι. Μην τα βάλεις σε μπλέντερ (ή έστω πέρασέ τα ελάχιστα), δεν είναι καλό να γίνουν αλοιφή!
Για κεφτέδες με λαχανικά:
Οι πατάτες για πατατοκεφτέδες να είναι βρασμένες.
Τα κολοκύθια τα περνάω από χοντρό τρίφτη και τα ανακατεύω με το βασικό μείγμα.
Στους ντοματοκεφτέδες η ντομάτα κόβεται σε κυβάκια.
Στους χορτοκεφτέδες σπανάκι-σέσκουλα-ραδίκια και λοιπά χορταρικά απλώς πλένονται καλά, στραγγίζονται και ψιλοκόβονται, το ίδιο και ο μάραθος για τις μαραθόπιτες (οι οποίες κάνουν δε θέλουν αυγό)...
Τις μελιτζάνες τις βράζω και τις κόβω κυβάκια για τις μελιτζανοτηγανίτες.
Μπαχαρικά
Όσο για μπαχαρικά (εκτός του κλασικού αλατοπίπερου) και βότανα, θα πρότεινα:
Για ρεβιθοκεφτέδες: κύμινο, δυόσμος
Για κολοκυθοκεφτέδες: πάει πολύ ο άνηθος
Για φασολοκεφτέδες: μπόλικος μαϊντανός, ρίγανη (ίσως και λίγο κύμινο, καφτερό πιπέρι σ'όσους αρέσει)
Για ντοματοκεφτέδες: ρίγανη, πιπεριά (ή βασιλικός)
Για χορτοκεφτέδες: άνηθος, δυόσμος
Για μελιτζανοτηγανίτες: ρίγανη, πιπεριά
Για πατατοκεφτέδες: κάρυ και σαφράν για εξωτική γεύση ή φρ.δενδρολίβανο για μεσογειακή.
Εκτέλεση
Βάλτε τα συστατικά που επιλέξατε σε ένα μπολ και ανακατέψτε.
Όταν αναμιχθούν τα υλικά, καλό είναι να μείνει το μείγμα στο ψυγείο ~30' και μετά να πλάσουμε τους κεφτέδες (με βρεγμένα χέρια βοηθάει) και να τους τοποθετήσουμε σε πιατέλα πασπαλισμένη με αλεύρι ή φρυγανιά.
Μετά πάλι ψυγείο για 30' (αν προλαβαίνουμε) και μετά τηγάνισμα σε ελαιόλαδο (δυνατή φωτιά) ~5' την κάθε πλευρά, να πάρουν χρώμα.
Μπορούμε να τους αφήσουμε στο ψυγείο για μία μέρα. Αν θέλουμε να τους καταψύξουμε, τους περνάμε ελαφρά από το τηγάνι, αφήνουμε να κρυώσουν και μετά σε σακουλάκια και στην κατάψυξη για έτοιμα σπιτικά γεύματα!
Λίγα μυστικά ακόμα
Τη γεύση φυσικά τη διορθώνετε ανάλογα με το γούστο σας.
Φαντασία να υπάρχει!
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Οικογενειακή μπίζνα είχε στήσει ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης στην Κρήτη, που πιάστηκε στη «φάκα» του ελληνικού FBI για το «πάρτι» ...
-
Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να το δει ψύχραιμα, υπάρχει ένα σημείο όπου η λογική σταματά να συνεργάζεται.
-
Ο άτυχος άνδρας, κάτοικος Καμαρών Αιγιαλείας, αισθάνθηκε ξαφνικά έντονη αδιαθεσία και
-
Ο σύζυγος κάθεται στον καναπέ στο σαλόνι κάνοντας συνεχώς ζάπινγκ ανάμεσα σε δυο κανάλια όταν από το βάθος ακούγεται η φωνή της συζύγου:
-
Αυτοψία στο χώρο της εγκατάστασης των επτά πρώτων «έξυπνων» καμερών παρακολούθησης κυκλοφορίας, στη συμβολή των Λεωφόρων Ποσειδώνος και Αλ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου