Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012: Τι ψηφίζουν, τι φοβούνται Τρόικα, ΔΝΤ, Τραπεζίτες


 Έντονη είναι η ανησυχία στις Βρυξέλλες, στο ΔΝΤ αλλά και στα στελέχη των τραπεζών στην Ελλάδα, για τις εκλογές.  Όπως αναφέρουν οι Financial Times τα περιθώρια χειρισμών της όποιας νέας κυβέρνησης θα είναι περιορισμένα, ενώ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στη λίστα με τις εκκρεμότητες για την επόμενη κυβέρνηση που απαρτίζεται από 70 διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, την οποία παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό ο Λουκάς Παπαδήμος.
Σύμφωνα με τη UBS η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πρέπει να εφαρμόσει άμεσα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.
Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους είναι πολύ πιθανό ότι το ΔΝΤ και στη συνέχει η Ε.Ε., απλά θα αρνηθούν να καταβάλουν την επόμενη δόση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη UBS, είναι μάλλον απίθανο να σταματήσουν συνολικά οι πληρωμές. Το πιο πιθανό είναι να αναβληθούν μέχρι η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σημαντική ένταση, εκτιμά η UBS, με την ελληνική κυβέρνηση να ξεμένει από μετρητά και να μην είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
- Ανησυχία για την έκβαση των εκλογών στην Ελλάδα εκφράζει το Reuters σε ειδική ανάλυσή του. Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις, που δεν δείχνουν ξεκάθαρο νικητή και δίνουν σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποσοστό 40%. Βάσει αυτών, τα δύο κόμματα είτε θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια απρόθυμη συνεργασία με ισχνή πλειοψηφία, είτε θα πρέπει να επιχειρήσουν το σχηματισμό ενός ευρύτερου συνασπισμού με μικρότερα κόμματα, που έχουν όμως αντιταχθεί στο μνημόνιο.
Το συγκεκριμένο σενάριο θα ενίσχυε την πίεση για την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Μάλιστα, ορισμένοι οικονομολόγοι και πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος για απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε κίνδυνο η παραμονή στο ευρώ
«Μία μετεκλογική παράλυση στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία και να κινδυνεύσει η χώρα ακόμη και με έξοδο από το ευρώ», υποστηρίζει ο αναλυτής της Bank of America και πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, Αθανάσιος Βαμβακίδης, που βλέπει ανοιχτό το ενδεχόμενο διακοπής της χρηματοδότησης.
Κάποιοι άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι μια νέα κυβέρνηση ενδέχεται να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση, ιδιαίτερα μάλιστα αν νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εκλεγεί ο Φρανσουά Ολάντ. Τυχόν αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος θα ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» και Ιρλανδία και Πορτογαλία θα ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση.
Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να δώσει μια «ανάσα» στην Αθήνα, αλλά θα προκαλέσει επιπλοκές στη χρηματοδότηση και θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2015. Σε αυτήν την περίπτωση, εκτιμά αναλυτής της JPMorgan, «ένα τρίτο πακέτο φαίνεται πιο πιθανό».
Πιθανότερος ο συμβιβασμός

Επικαλούμενο εκτίμηση της UBS, το Reuters δεν αποκλείει μια επανεκτίμηση της πολιτικής πραγματικότητας μετά τις εκλογές, σημειώνοντας ότι αν και είναι «μάλλον απίθανη μια έξοδος από το ευρώ, φυσιολογικά θα ενταθεί η φημολογία εάν υπάρξει ένταση στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της».
Με δεδομένο το ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τη χώρα εντός ευρώ και το 80% των Ελλήνων να ζητά παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, το Reuters εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο προβλέπει έναν είδους συμβιβασμό μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης.
Γιατί αγωνιούν οι τραπεζίτες
Με μεγάλο ενδιαφέρον και με επίσης μεγάλη αγωνία αναμένουν οι τραπεζίτες το αποτέλεσμα της κάλπης.
Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης είναι καθοριστικό για δύο βασικούς λόγους
1)θα κριθεί η πορεία της χώρας αλλά και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να υπάρξουν ώστε το αποτυχημένο μνημόνιο να αλλάξει ριζικά να τροποποιηθεί ώστε να δίνει μια προοπτική ανάπτυξης στην χειμαζόμενη από ύφεση οικονομία. Οι τραπεζίτες αναγνωρίζουν ότι πολλές πτυχές του μνημονίου απέτυχε.
2)Το τραπεζικό σύστημα επί της ουσίας έχει χρεοκοπήσει καθώς η αποτυχία του κράτους να διαχειριστεί το χρέος οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε μηδενικά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη λοιπόν θεωρούν ότι οι εκλογές θα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα ότι η χώρα παραμένει προσανατολισμένη στο ευρώ.
Οι τραπεζίτες έχουν κατανοήσει ότι το μνημόνιο έχει σοβαρές δυσλειτουργίες και εφιστούν την προσοχή στο κράτος «πλέον δεν μπορείτε να αυξήσετε άλλο την φορολογία. Μειώστε το χρεοκοπημένο κράτος και τις υπέρογκες δαπάνες».
 
newscode.gr
Ο κίνδυνος για την ικανότητα εφαρμογής αυτών των μέτρων έχει αυξηθεί, σημειώνει ο ελβετικός οίκος. Ως συνέπεια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος Ε.Ε. και ΔΝΤ να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, σταματώντας προσωρινά τη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις