Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Στη φυλακή ο παραγωγός της ταινίας του Μωάμεθ!


Ενα 14λεπτο τρέιλερ ενός φιλμ -προσβλητικού για τον Μωάμεθ- ήταν αρκετό για να βάλει φωτιά στον αραβικό κόσμο και να πυροδοτήσει κύματα βίας που είχαν ηχηρό αντίλαλο και στη Δύση.


Το Ισλάμ «προσεβλήθη» και η ελευθερία της έκφρασης απειλήθηκε. Οπως και η ελευθερία του Νακούλα Μπασελέι Νακούλα, παραγωγού της ταινίας «Αθωότητα των μουσουλμάνων», ο οποίος συνελήφθη στο Λος Αντζελες.

Η φυλάκιση του 55χρονου χριστιανού κόπτη διατάχθηκε δίχως εγγύηση, με κατηγορίες ότι παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του έπειτα από καταδίκη τον Ιούνιο του 2010 για τραπεζική απάτη. 

Τότε, αφού καταδικάστηκε σε 21μηνη κάθειρξη, αφέθηκε ελεύθερος, αφού κλήθηκε πρώτα να καταβάλει το ποσό των 750.000 δολαρίων ως εγγύηση και να δεσμευτεί με κάποιους «όρους απελευθέρωσης».

Ανάμεσα στους όρους ήταν η απαγόρευση πρόσβασης στο Ιντερνετ ή η χρήση ψευδωνύμου χωρίς την έγκριση του υπευθύνου αναστολής. Με την ανάρτηση του αμφιλεγόμενου βίντεο στο Διαδίκτυο ο Νακούλα παραβίασε τη συμφωνία και απώλεσε την εμπιστοσύνη του δικαστηρίου.

«Ο Νακούλα έχει επανειλημμένως εξαπατήσει το δικαστήριο. Το δικαστήριο δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον κατηγορούμενο» δήλωσε σχετικά η δικαστής Σούζαν Σίγκαλ.

Δεδομένης ωστόσο της ύπαρξης μουσουλμάνων κρατουμένων στην ομοσπονδιακή φυλακή του Λος Αντζελες, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια του Νακούλα. Τουλάχιστον αυτό επικαλέστηκε ο συνήγορός του Στιβ Σέιντεν, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης του με εγγύηση 10.000 δολαρίων.


 Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος θα είναι περισσότερος ασφαλής μέσα σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα παρά ελεύθερος στον κόσμο. Αλλωστε ως γνωστόν ο Νακούλα είχε προηγουμένως επικηρυχθεί για 100.000 δολάρια από τον υπουργό Σιδηροδρόμων του Πακιστάν Γουλάμ Αχμεντ Μπιλούρ. Είχε προηγηθεί «η καταδίκη του σε θάνατο» μέσω Φατούα -του θρησκευτικού διατάγματος- που εξέδωσε ο Αιγύπτιος σαλαφιστής ιμάμης.

Ο Νακούλα, ο οποίος διέμενε στο Σερίτος, προάστιο του Λος Αντζελες, είχε «διασωθεί» από τις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία για την ασφάλειά του. Λίγο μετά οι αμερικανικές Αρχές ήταν εκείνες που τον «πρόδωσαν».


Δήμητρα Αθανασοπούλου

 http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις