Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ (ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

http://www.neosyntagma.net/

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

Οι υπογράφοντες το παρόν Έλληνες πολίτες  ενωθήκαμε μέσα από την οδύνη και την αγανάκτηση για τον εξευτελισμό της πατρίδας μας, αλλά και από την αγωνία για το μέλλον της δημοκρατίας. Τις ιστορικές τούτες στιγμές το αίτημα για πραγματική δημοκρατία είναι πρώτη προτεραιότητα και ουσιώδης προϋπόθεση για την αποτελεσματική και προς όφελος του λαού αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.Ζητούμε πραγματική δημοκρατία με πυρήνα ένα νέο Σύνταγμα της χώρας....

Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης, αφού πρώτα οδήγησε  την χώρα στην χρεοκοπία, τώρα αγωνίζεται να διατηρηθεί στην εξουσία παραδίδοντας το μέλλον της χώρας στους δανειστές της. Η χρεοκοπία της χώρας δεν είναι ασφαλώς ζήτημα απλώς οικονομικό. Η κρίση που βιώνουμε σήμερα είναι πρωτίστως πολιτική, διότι η δημοσιονομική κατάρρευση επήλθε ως απότοκος ενός συστήματος χάρη στο οποίο, λίγες οικογένειες, προκειμένου να διατηρήσουν την πολιτική και οικονομική εξουσία, κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα σε μίζες, διορισμούς, εκμαυλισμό και διαφθορά.
Θεμέλιο του πολιτικού συστήματος κάθε πολιτείας είναι το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα του 1975, με όλες τις  αναθεωρήσεις του, εγκαθίδρυσε ένα πολίτευμα «κλειστό», το οποίο φρόντιζε μονάχα για την διατήρηση της εξουσίας των εμπνευστών του και ουδόλως μεριμνούσε για την χρηστή δημοκρατική διακυβέρνηση.
Με βάση το ισχύον σύνταγμα:
1. Τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την προνομιακή μεταχείρισή τους και την ατιμωρησία τους από την δικαιοσύνη έναντι των υπολοίπων πολιτών, δεν προβλέπεται σύστημα δημόσιας λογοδοσίας, ενώ και ο θεσμός του ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων της βουλής είναι εντελώς διάτρητος αφού διενεργείται μέσω επιτροπής της βουλής με αποτέλεσμα τα κόμματα ουσιαστικά να ελέγχουν τον εαυτό τους!
2. Οι εκλογές διενεργούνται όποτε κρίνεται σκόπιμο από την κυβέρνηση για μικροκομματικούς καθαρά σκοπούς και όχι σταθερά κάθε τέσσερα χρόνια.
3. Δεν έχουν όλοι οι Έλληνες τα ίδια πολιτικά δικαιώματα, αφού τα κόμματα του κοινοβουλίου εξασφαλίζουν προνομιακή χρηματοδότηση και προβολή, διαπλέκονται με τράπεζες και ΜΜΕ και αποκλείουν κάθε νέα πολιτική κίνηση ανανέωσης της πολιτικής ζωής.
4. Η δικαιοσύνη είναι ακρωτηριασμένη, αφού η ηγεσία της διορίζεται από την κυβέρνηση και ουδέποτε όρθωσε το ανάστημά της.
5. Η έλλειψη χωριστών εκλογών για εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη θεσμών εσωκομματικής δημοκρατίας, οδήγησαν στην ποδηγέτηση της βουλής από την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν υφίσταται διάκριση, αλλά σκόπιμη σύγχυση των εξουσιών.
6. Η απουσία θεσμών άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας, όπως λ.χ. η δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας για διενέργεια δημοψηφισμάτων, η οποία προβλέπεται στα συντάγματα άλλων – ευνομούμενων – χωρών οδήγησε τον πολίτη στο περιθώριο της πολιτικής ζωής.
Το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο οδήγησε στην κατάρρευση και στην ταπείνωση της χώρας και δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ευρύτατη συνταγματική αλλαγή, προκειμένου να δοθεί η ώθηση που απαιτείται για να εξέλθει από την βαθιά κρίση. Είναι ανάγκη να πνεύσει νέος άνεμος, να τεθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, να καθιερωθεί η διάκριση των εξουσιών, να επιτευχθεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να παύσει η ανισότητα, και να κατοχυρωθούν οι βασικές αρχές της δημοκρατίας.
Οι υπογράφοντες το παρόν Έλληνες πολίτες ζητούμε την θέσπιση ενός νέου Συντάγματος το οποίο θα εγγυάται:
Α.  ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, για την ουσιαστική κατοχύρωση της οποίας είναι απαραίτητη η συνταγματική θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, η καθιέρωση θεσμών δημόσιας λογοδοσίας των αξιωματούχων και η πρόβλεψη -στοιχειωδών έστω- κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας υποχρεωτικής ισχύος.
Β.   ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ, ώστε να μην υπάρχουν Έλληνες «πιο ίσοι από κάποιους άλλους». Επ’ αυτού ζητείται, (1) η κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών, (2) η κατάργηση των διαβόητων διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των υπουργών στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, (3) η άπαξ ανανεώσιμη θητεία Προέδρου  της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών και (4) η κατοχύρωση της ισότητας των πολιτικών κομμάτων.
Γ.   ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, η οποία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα με το πολίτευμα της προεδρικής δημοκρατίας, χωριστές εκλογές για Πρόεδρο (εκτελεστική εξουσία) και Βουλή (νομοθετική εξουσία), εκλογή Προέδρου με σταθερή θητεία και ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού.
Δ.  ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, με την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της από την κυβέρνηση και εκλογή της με τρόπο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της, θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναλόγου με τα υψηλού επιπέδου συνταγματικά δικαστήρια της Γερμανίας ή της Ιταλίας και ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων.
Ε.   ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ αποκλειστικά από την δικαιοσύνη, υπό τον δημόσιο έλεγχο των πολιτών χωρίς την ισχύ οποιουδήποτε απορρήτου.
ΣΤ. ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ώστε να μην λειτουργούν ΜΜΕ χωρίς νόμιμη άδεια και να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους εάν έχουν οφειλές προς το δημόσιο.
Στόχος μας μία δημοκρατία ανθρωπιάς που εγγυάται την εθνική αξιοπρέπεια και διασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος της Ευρώπης των λαών και των πολιτών. Όραμά μας ένα δημοκρατικό πολίτευμα που εμφορείται από αρχές και αξίες.
Καλούμε τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι πιστεύουν στα παραπάνω ιδανικά να προσυπογράψουν το παρόν και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την θέσπιση του νέου Συντάγματος της 4ης Ελληνικής Δημοκρατίας.

97 comments to Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η

  • ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΑΣ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΤΙς ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ. ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗς ΓΝΗΣΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗς ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ.
    Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ, ΑΝ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ:
    Να αναδειχθεί Μέτωπο Ριζικής Πολιτικής Μεταρρύθμισης ΚΑΙ μέσα από τις ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ που ήδη λειτουργούν ως κύταρα άμεσης δημοκρατίας !
    Μια πρόταση σε διαβούλευση για να έχομε πιθανότητες, σε προσεχή εκλογική αναμέτρηση, να μπορέσομε να απελευθερώσομε την χώρα και τον λαό από τα δεσμά των Χρεοκρατών.
    Μια πρόταση που θα ενώσει τους πολίτες από την βάση, χωρίς να περιμένομε π.χ. ο Τσίπρας να τα βρει με τον Κουβέλη και την Παπαρήγα !
    Θα μπορούσε ήδη από τώρα το κίνημα ανοικτών λαικών συνελεύσεων σε όλους τους δήμους και κοινότητες να εφαρμόσουν την άμεση Δημοκρατία, να εκλέξουν αντιπροσώπους π.χ. 100 ή 200 για κάθε από τους 53 νομούς και στην συνέχεια με κλήρωση μεταξύ αυτών τηρούμενης μιας πληθυσμιακής ανά εκλογική περιφέρεια αναλογίας, να ορισθούν π.χ. 1000 υποψήφιοι ενός “Ενιαίου Εκλογικού Μετώπου Πολιτών” για όλη την επικράτεια που θα πάρει μέρος στις εκλογές. Έτσι δεν θα χρεαστεί κανένα από τα υπάρχοντα σχήματα. Να γίνει ενοποίηση από την βάση.
    Ο Λαός δεν χρειάζεται επί πλέον εκπαίδευση για να συμμετέχει.
    Οι σημερινοί πολιτικοί την χρειάζονται και μάλιστα σε σωφρονιστήριο για νοητικά καθυστερημένους.
    Αν έτσι αποφασιστεί, θα μπορούσαν στο πανεθνικό κάλεσμα να μπουν μπροστά και με ανιδιοτέλεια γνωστά ονόματα γενικής αποδοχής όπως ενδεικτικά, ο Μανώλης Γλέζος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Μαρκεζίνης και άλλοι μαζί με νεώτερους πατριώτες πολιτικούς όπως ο Πάνος Καμμένος, ο Νότης Μαριάς και άλλοι.
    Και μόνη η δυνατότητα έκφρασης μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες πιστεύω ότι θα αρκέσει για την πατριωτική αφύπνιση των πολιτών.
    Οι πολιτικές διαδικασίες με βάση το σημερινό Σύνταγμα το οποίο είναι ψευτοδημοκρατικό αφού αναδεικνύει ένα πρωθυπουργό-δικτάκτορα, υπο- και επι-βάλλουν την πεποίθηση στους πολίτες ότι δεν υπάρχει ελπίδα συμμετοχής τους σε οποιαδήποτε απόφαση. Έτσι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης τους οδηγεί στην ανομία, την διαφθορά, συχνά δε και σε φαινομενικά βλακώδη συμπεριφορά ως μοναδικό μέσο αμύνης και επιβίωσης.
    Όσοι πηγαίνομε σε λαικές συνελεύσεις στους διάφορους δήμους διαπιστώνομε ότι αναδεικνύονται αβίαστα απλοί άνθρωποι – αστέρια. Πάω συχνά και στην Ηλιούπολη και στην Αργυρούπολη και τριγύρω. Στην Γλυφάδα και στην Βούλα μπουκάρουνε στα επίσημα Δημοτικά συμβούλια και επιβάλλουν αποφάσεις ! Όσο δε αφορά στην επαρχία διαπιστώνω ότι εκεί έχει λιγότερους ανθρώπους από ό,τι στην Αθήνα φοβισμένους με σκυμμένο το κεφάλι.
    Πρέπει συζητηθεί το θέμα στις λαικές συνελεύσεις και να επιχειρηθεί άμεσα πύκνωση τους. Ένας συντονισμός μόνο χρειάζεται για να ανατραπεί η οικονομική χούντα του τραπεζίτη. Καπελώματα δεν περνούν πλέον !
    Να αναγγελθεί ευρύτατα η σύσταση ενός “Ενιαίου Εκλογικού Μετώπου Πολιτών” και ό,τι όσοι δεν συμμετέχουν δεν θα εκπροσωπηθούν. Συμμετέχοντας δε, ότι θα είναι πιθανόν να κληρωθούν και ως υποψήφιοι βουλευτές.
    Προτείνεται η αποφυγή, σε αυτήν την φάση, οι διάφορες συνιστώσες του Μετώπου να προτείνουν στον Λαό λεπτομερειακά εκλογικά προγράμματα 4ετίας διότι αυτά θα δημιουργήσουν ανεπίκαιρες αντιπαλότητες μεταξύ των διάφορων πολιτικών χώρων που θα θελήσουν να ενταχθούν στο Μέτωπο. Έτσι στην πρώτη αυτή κυβέρνηση δεν θα χρειάζεται να συμφωνούν όλες οι συνιστώσες σε πολιτικές τετραετίας, και έτσι θα αποφευχθούν διασπάσεις και τριβές. Στις επόμενες μετά ελεύθερες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με βάση το νέο δημοκρατικό σύνταγμα όπως θα έχει αποφασιστεί, το Μέτωπο δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης, οπότε οι διάφορες παρατάξεις θα έχουν όλη την δυνατότητα ανεξάρτητης ανάπτυξης των προγραμμάτων τους 4ετίας και υποβολής τους στην κρίση του Λαού.
    Παράλληλα θα πρέπει να γίνει προεκλογική εξαγγελία τώρα, ότι με την εκλογική επικράτηση του Μετώπου δεν θα ακολουθηθεί κατά γράμμα η επιταγή για την αλλαγή του σημερινού διάτρητου πλέον Συντάγματος και ότι η επόμενη Βουλή θα ειναι “επαναστατικά” κατ’ ευθείαν “Συντακτική Εθνοσυνέλευση”. Αυτό και μόνο θα ενθουσιάσει τον Ελληνικό λαό , θα τον πείσει ότι κανείς πλέον δεν θα οικειοποιείται τους αγώνες του για ίδιον όφελος αφού αυτός θα αναδεικνύει μέσω των εκλογών τους ανακλητούς εκπροσώπους του. Θα τον κάνει έτσι να συμμετέχει δυναμικά στις εκλογές και όχι να απέχει. Εκτιμούμε ότι με τις παραπάνω προυποθέσεις το προτεινόμενο Μέτωπο θα διεκδικήσει με καλή πιθανότατα την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
    Γιώργος Βαμβακούσης


    ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις