Κριτική στο φορολογικό νομοσχέδιο άσκησε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντάς το «άτολμο, ημιτελές, φοροεισπρακτικό και όχι αναπτυξιακό». Μιλώντας στην....
Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έχει εισαχθεί προς επεξεργασία το νομοσχέδιο, η πρώην υπουργός εξαπέλυσε πυρά δηλώνοντας ότι ναι μεν «το παρόν
νομοσχέδιο αποτελεί σαφώς ένα πρώτο βήμα προς την απαραίτητη φορολογική μεταρρύθμιση», αλλά υπογράμμισε ότι είναι «άτολμο και σίγουρα ένα σχέδιο νόμου που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως και τις ανάγκες της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία και την πίεση χρόνου».
Σύμφωνα με το σκεπτικό που διατύπωσε «ενώ το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών της χώρας, παρουσιάζει σοβαρά κενά ως προς τη φορολογική δικαιοσύνη και τον εκ νέου επιμερισμό των βαρών στα συνήθη υποζύγια».
Αναφορικά με το αναπτυξιακό σκέλος, η κυρία Μπακογιάννη είπε ότι «όποιος θέλει να επενδύσει δεν θα έρθει να βάλει τα λεφτά του στη χώρα μας από φιλεύσπλαχνα κίνητρα». «Θα έρθει γιατί το ελληνικό κράτος του εγγυάται τις βασικές προϋποθέσεις για μια υγιή επένδυση: Ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, λειτουργικό και ανταποδοτικό, που δεν θα καθιστά αναγκαίο να συνεταιριστεί ο επιχειρηματίας με το κράτος, πάταξη του γραφειοκρατικού λαβυρίνθου κλπ.». Και διερωτήθηκε: «Πού είναι το αναπτυξιακό σκέλος αυτού του νομοσχεδίου;». Όπως δήλωσε μάλιστα «δυστυχώς το νομοσχέδιο απλώς επενδύει στο φοροεισπρακτικό και όχι στο αναπτυξιακό σκέλος».
Επίσης, χαρακτήρισε «μισό βήμα» την διεύρυνση της φορολογικής βάσης που επιχειρείται, σημειώνοντας ότι «η χώρα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, όπου το κύριο ζητούμενο ενός φορολογικού νομοσχεδίου δεν είναι η πεποίθησή σας ότι αυξάνοντας τους συντελεστές, θα αυξηθούν και τα έσοδα». «Το θέμα είναι τι έσοδα θα εισπράξει το κράτος στην πράξη», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει ισότητα επιβαρύνσεων ανά κατηγορία». Και ανέφερε ως παράδειγμα ότι αν κάποιος έχει 100.000 ευρώ εισόδημα από μερίσματα, θα πληρώσει φόρο 10.000 ευρώ, αν το εισόδημα προέρχεται από τόκους καταθέσεων, θα πληρώσει 15.000 ευρώ, αν τα παίρνει από ενοίκια, θα πληρώσει 30.000 ευρώ, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, θα καταβάλει 29.000 ευρώ, ενώ στην πιο δεινή θέση θα βρεθεί αν εργάζεται κι αυτό διότι θα δώσει 34.650 ευρώ!
Χαρακτήρισε δε «παράλογο» το ότι «αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες». «Αντί να ενισχύονται οι επιχειρήσεις για να επανεπενδύουν τα κέρδη τους, κινητροδοτείται η ενθυλάκωσή τους. Ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών αυξάνεται από το 20% στο 26% και ο φόρος μερισμάτων μειώνεται από 25% σε 10%. Δεν είναι αυτό αντι-αναπτυξιακό;», είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε δε επείγουσες αλλαγές στην πολιτική της φορολόγησης των καυσίμων καθώς ο φόρος έχει εξαπλασιαστεί μέχρι σήμερα, όμως τα κρατικά έσοδα μειώνονται ενώ στην καλύτερη περίπτωση είναι στάσιμα, ενώ η πάταξη του λαθρεμπορίου του πετρελαίου έχει αποτύχει πλήρως.
«Είναι ξεκάθαρο: χρειάζεται τώρα νέος προσανατολισμός και τολμηρές κινήσεις. Μειώστε το φόρο στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Τώρα! Πριν από τα Χριστούγεννα. Και για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς. Δώστε αυτά τα ελάχιστα ψήγματα αισιοδοξίας στον κόσμο. Προς το συμφέρον μας είναι. Απλά μαθηματικά: αύξηση της κατανάλωσης συνεπάγεται αύξηση των εσόδων του κράτους», υπογράμμισε η κυρία Μπακογιάννη διατυπώνοντας αιχμές για τους χειρισμούς και την πρακτική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
«Και σας ερωτώ: αν έχετε μειωμένα έσοδα, πώς θα καλυφθούν τα κενά; Θα προχωρήσετε στο απευκταίο σενάριο της νέας μείωσης μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν τα κενά;», διερωτήθηκε, προειδοποιώντας την κυβέρνηση: «Δεν μπορείτε να κινείστε απέναντι στην κοινωνία και ερήμην της αγοράς».
Η κυρία Μπακογιάννη τόνισε, εξάλλου, ότι «η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξαντλήθηκε» και ζήτησε, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ, κατάργηση της παρακράτησης φόρου 10% σε μερίσματα προς νομικά πρόσωπα κλπ.
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ
ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE
http://www.tovima.gr
http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2012/12/blog-post_21.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου