Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Πήραμε τις πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες

Στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέθεσαν οι επικεφαλείς της Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ , καθώς εντείνονται οι πιέσεις....
προς την αμερικανική κυβέρνηση για την αναθεώρηση του προγράμματος παρακολουθήσεων των μυστικών υπηρεσιών.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, χαρακτήρισε "εντελώς λανθασμένες" τις αποκαλύψεις της γαλλικής εφημερίδας Λε Μοντ, της ισπανικής Ελ Μούντο και της ιταλικής Λ' Εσπρέσο για τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών επικοινωνιών των Ευρωπαίων πολιτών , διευκρινίζοντας ότι αυτά ήταν "δεδομένα που δόθηκαν στην NSA" από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.
Μάλιστα, ο διευθυντής της NSA ανέφερε ότι οι υποκλοπές δεν αφορούσαν τους Γάλλους ή τους Ισπανούς πολίτες, αλλά τις επιχειρήσεις στις χώρες όπου έχει εμπλακεί το ΝΑΤΟ.
Όταν ρωτήθηκε εάν η NSA μοιράζεται τις πληροφορίες της με τους "Ευρωπαίους συμμάχους" και αν οι τελευταίοι δίνουν τις δικές τους πληροφορίες στην αμερικανική υπηρεσία, ο στρατηγός απάντησε καταφατικά.
Στην ίδια επιτροπή κατέθεσε και ο εθνικός διευθυντής πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η παρακολούθηση ξένων ηγετών είναι κάτι το σύνηθες και γίνεται από όλες τις χώρες. Όπως μάλιστα είπε χαρακτηριστικά, "ήταν έναν από τα πρώτα πράγματα που έμαθε" ο ίδιος όταν φοιτούσε στη σχολή πληροφοριών, το 1963.
Ο Κλάπερ υποστήριξε ακόμη ότι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους Αμερικανούς πολιτικούς. Μάλιστα, οι ανησυχίες εκφράζονται κυρίως από φορείς υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, που δεν γνωρίζουν την έκταση των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της δικής τους χώρας.
"Βγαίνουν" οι κοριοί από την έδρα του ΟΗΕ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διέταξε πρόσφατα την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ να περιορίσει τις παρακολουθήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπως αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος .
Σύμφωνα με δηλώσεις της στο Reuters, η κυβερνητική πηγή είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί να συνεχίσει ορισμένες παρακολουθήσεις στόχων που υπηρετούν στον ΟΗΕ.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διεξάγουν ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις με στόχο την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη", δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ, επικαλούμενο έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του πρώην πράκτορα Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε τον Αύγουστο ότι η NSA κατάφερε, το καλοκαίρι του 2012, να μπει στο σύστημα βιντεοδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών και να σπάσει την κρυπτογράφησή του. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών αυξήθηκε από 12 στις 458.
Η εντολή του Ομπάμα είναι η τελευταία γνωστή ενέργεια του Λευκού Οίκου για τον περιορισμό της δράσης της NSA, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που έχουν εκφράσει οι σύμμαχοι των ΗΠΑ —μεταξύ των οποίων και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ— για την παρακολούθηση ξένων ηγετών.
Η πλήρης έκταση των παρακολουθήσεων εντός των ΗΠΑ δεν είναι γνωστή, ούτε έχει αποσαφηνιστεί εάν η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει να παρακολουθεί διπλωμάτες που υπηρετούν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη ή σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Οι διπλωματικές αποστολές των χωρών-μελών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ήταν ανέκαθεν στόχοι κατασκοπείας, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις συμμάχους τους αλλά και από τις αντίπαλες χώρες.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις