Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

VIDEO - Η Ρωσία πουλάει τους S-400 «Triumph» στην Κίνα σαν "δώρο" για την κολοσσιαία ενεργειακή συμφωνία

To πρώτο "δώρο" για την επικείμενη κολοσσαία συμφωνία που θα υπογράψει το Μάϊο με την Κίνα για την προμήθεια 37 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ετησίως από το 2018, αποφάσισε να δώσει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν. Θα επιτρέψει την πώληση στην Κίνα....

του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 «Triumph» με χρονικό ορίζοντα το 2016.

Λίγο πριν μεταβεί στο Πεκίνο για να υπογράψει την συμφωνία που θα αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα στον πλανήτη, φέρνει στις "αποσκευές" του κάτι που οι Κινέζοι διακαώς επιθυμούν. Το "κλειδί" για την κυριαρχία πάνω από τα νησιά Σενκάκου, και την Ταϊβάν.

Προκειται για μια κίνηση που θα φερει την Κίνα ακόμα πιο κοντά στην Ρωσία, και ταυτόχρονα θα αυξήσει κατακόρυφα τις απειλές, για τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα να τεθεί η κυριαρχία τους υπό άμεση αμφισβήτηση.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας έχει εκφράσει το εντονότατο ενδιαφέρον του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας ( FSMTC ), για την αγορά πυραύλων S - 400, ήδη από το 2012.

«Συζητήσαμε την παράδοση στην Κίνα, δύο έως τεσσάρων ταγμάτων πυραύλων S - 400 Triumph» αναφέρει ο Ρώσος διευθυντής της εν λόγω κυβερνητικής επιτροπής.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ρωσο-κινεζικής επιτροπής αμυντικής συνεργασίας, Alexander Fomin επιβεβαίωσε στην εφημερίδα «Kommersant» ότι τα δύο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την παροχή στο Πεκίνο αντιπυραυλικών συστημάτων S–400.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται με την προσωπική έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Κίνα. Σημείωσε επίσης, ότι η απόφαση ελήφθη στις αρχές του 2014, χωρίς να συνδέεται καθόλου με τις «υπάρχουσες διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη λόγω της Κριμαίας». Ακόμα όως και εάν αυτό ισχύει, οριστικποιήθηκε και αποφασίστηκε η ταχεία υλοποίηση της απόφασης μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και την απροκάλυπτη συμπαράταξη του μεγαλύτερου μερους του πλανήτη με τις ΗΠΑ (αν και απετυχαν να έχουν μαζι τους τις οικονομικές "ατμομηχανες" του πλανήτη, τα BRICS)

Η Κίνα για πρώτη φορά θα αγοράσει και θα εντάξει στο οπλοστάσιο της ένα άγνωστο αριθμό ταγμάτων πυραύλων S–400, γεγονός που θα εκτοξεύσει την ισχύ της κινεζικής αεράμυνας. Οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην κοινή επιτροπή στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία έντονου κινεζικού ενδιαφέροντος, για το εν λόγω πυραυλικό σύστημα, τελευταίου τύπου. Ο Α. Fomin δήλωσε ότι η Κίνα θέλει να αποκτήσει τους S–400 μέχρι το 2015, αλλά αυ΄το δεν προβλέπεται να γίνει πριν το 2016.

Σημειώνεται ότι ένα τάγμα περιλαμβανει οκτώ εκτοξευτές.

Παλαιότερα υπήρχαν καποιοι δισταγμοί γιατί είναι γνωστή η τάση των Κινέζων να αντιγράφουν, αλλά αυτό λύθηκε κατόπιν συμφωνίς των δύο υπερδυνάμεων. Η κατασκευάστρια εταιρεία «Almaz - Antey» δήλωσε ότι έως το 2020 οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν παραλάβει 28 συστοιχίες S - 400 και μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας θα τεθεί σε ισχύ συμφωνία για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας στο εμπόριο όπλων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτήν την στιγμή συζητείται η προμήθεια στον κινεζικό στρατό δύο έως τεσσάρων ταγμάτων πυραύλων «S-400 Triumph»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν 15 τάγματα πυραύλων S - 300PMU2 και τέσσερα τάγματα με πυραύλους SU 83M6E2, που έχουν τοποθετηθεί για την προστασία των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, όπως το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Η αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα επιτρέψει στους Κινέζους να ελέγχουν όχι μόνο τον δικό τους εναέριο χώρο, αλλά και τον εναέριο χώρο πάνω από την Ταϊβάν και τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου, τα οποία η Κίνα θεωρεί επικράτειά της.

Η κίνηση είναι στρατηγικής σημασίας και για τους δύο. Η Κίνα θα προσφέρει οικονομική κάλυψη για να βγει η Ρωσία αλώβητη από τυχόν κυρώσεις, καθότι το πιθαντερο είναι να υπάρξει συνέχεια στο ουκρανικό ζήτημα, και η Ρωσία θα προσφέρει τεχνολογία αιχμής στην Κίνα, την οποία, οι ΗΠΑ και το αμερικανικό Ναυτικό θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα εξοπλίζει το Ναυτικό της με ταχείς ρυθμους και προχωρά και στην κατασκευή αεροπλανοφορων. Χρησιμοποιεί την οικονομική της ευμάρεια, για την στρατιωτική της αναβάθμιση και εξασφαλίζει μέσω της Ρωσίας και την ενεργειακή της αυτάρκεια.








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις