Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΔΝΤ: Εισήγηση για νέο δάνειο και νέα λιτότητα

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Παρασκευή την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Επίσης συζήτησε τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις που θα δέσουν την ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Ακολούθως ο υπουργός Οικονομιικών Γ. Στουρνάρας μετέβη στο Μαξίμου.


Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η οποία καταγράφει αναλυτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τι απομένει να γίνει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ολοκλήρωσε σήμερα την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός οικονομικού προγράμματος που υποστηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF). Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης επιτρέπει την εκταμίευση 3,01 δισ. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights, SDR) - περίπου 3,41 δισ. ευρώ ή περίπου 4,64 δισ. δολάρια), τα οποία θα φέρουν το σύνολο των εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του διακανονισμού σε 10,22 δισ. SDR - περίπου 11,58 δισ. ευρώ ή 15,75 δισ. δολάρια».
Η προηγούμενη φορά που έγινε συζήτηση για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ήταν τον Ιούλιο του 2013. Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκίνησε τη συνεδρίαση για την Ελλάδα νωρίς το απόγευμα, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Παράλληλα θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση υφιστάμενων φορολογικών μέτρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Μόνο γλυκαντικό είναι η έγκριση για την εκταμίευση της διπλής δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, έχει παραδώσει την έκθεσή του στα μέλη του συμβουλίου και εκτιμάται ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις με επικρίσεις για την καθυστέρηση της τελευταίας αξιολόγησης. Όσον αφορά την έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραμμίζεται η «πρόοδος που έχει επιτευχθεί» και συνάμα διατυπώνονται «ανησυχίες» για την πορεία του προγράμματος.

Κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, επανέλαβε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο και η αποστολή του ΔΝΤ μετά το καλοκαίρι.

Σε ένα τρίτο δάνειο που θα συνδυαστεί από ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας, «σπρώχνει» την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης που παρουσιάζεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση που συνέταξε ο Πόουλ Τόμσεν μαζί με τους συνεργάτες του επισημοποιεί την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο προκύπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του ΔΝΤ, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτές τις ανάγκες από τις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και έτσι θα αυξανόταν σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας μας και θα επηρεαζόταν αρνητικά η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Παράλληλα, η έκθεση θα αποκλείει την εναλλακτική λύση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού αξιοποιώντας το «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει δημιουργηθεί από τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εμφανίζονται απολύτως αντίθετοι στην αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, θεωρώντας ότι οι τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν και νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου οδηγούν τη χώρα σε τρίτο δάνειο και νέο μνημόνιο.

Όπως συνηθίζεται, η έκθεση θα τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παρατείνει υφιστάμενα φορολογικά μέτρα (π.χ., εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.

Η νέα δανειακή σύμβαση στην οποία οδηγείται η Αθήνα από την τρόικα θα φθάνει τα 20 δις. ευρώ και θα καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας που μαζί με τις αστοχίες στις αποκρατικοποιήσεις ξεπερνούν τα 14 δις. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις ανάγκες για νέα μέτρα αυτές για το 2015 ξεκινούν από τα 2 δις. ευρώ σύμφωνα με τις πρώτες ασκήσεις επί χάρτου που έχουν κάνει οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Κατά τις πληροφορίες, σε αυτόν τον «λογαριασμό» περιλαμβάνονται και οι ισοδύναμες παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η τρόικα για την κάλυψη της «τρύπας» των 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα , αλλά και την παράταση συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων, όπως η παράταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016 και η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση τόλμησε να πει «όχι» προεκλογικά.


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKEΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.