Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, απασχολεί ήδη τα γερμανικά ΜΜΕ που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα.


«Η Ελλάδα τραντάζει τον Dax», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία επισημαίνει, ότι οι πρόωρες εκλογές χάλασαν την διάθεση των επενδυτών.
«Ο φόβος της επιστροφής της ευρωκρίσης αυξάνεται και τα χρηματιστήρια πέφτουν. Αλλά μόνο για λίγο», αναφέρει η εφημερίδα και περιγράφει τη σημερινή κίνηση του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, το οποίο σημείωσε μικρή πτώση.

«Αυτό που προκάλεσε το σύντομο σοκ στους επενδυτές ήταν η αποτυχημένη προεδρική εκλογή στην Ελλάδα... Η Βουλή πρέπει τώρα να διαλυθεί εντός δέκα ημερών και να διεξαχθούν νέες εκλογές στο τέλος Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι επενδυτές φοβούνται, ότι το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με μια εκλογική νίκη, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώθηκε υποχώρηση, κατά περισσότερο του 10%», συνεχίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα, η οποία, σε δεύτερο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Επιστρέφει η κρίση του ευρώ;», αναφέρεται στο ενδεχόμενο το αποτέλεσμα των εκλογών «να επιβαρύνει τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της». «Η υπό ευρωκρίση Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον νέων εκλογών. Ο πρώην επίτροπος δεν πέτυχε ως Προεδρικός υποψήφιος την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων... Στις χρηματαγορές δημιούργησε αυτό αναστάτωση, διότι στις δημοσκοπήσεις προηγείται το επικριτικό προς τις μεταρρυθμίσεις κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η πολιτική διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Επενδυτές βλέπουν ήδη να επιστρέφει η ευρωκρίση», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Sueddeutsche Zeitung μεταδίδει το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η εκλογή Προέδρου απέτυχε- Νέες εκλογές στην Ελλάδα», στο οποίο αναπαράγονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα «Bild», ότι «κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει συμβατικές συμφωνίες των προκατόχων της». Ο συντάκτης προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βασιστεί σε κυβερνητικό εταίρο και αναφέρει, ότι «φέρεται να έχει ήδη υποσχεθεί στη ΔΗΜΑΡ το πόστο του Προέδρου, αλλά (η ΔΗΜΑΡ) δεν τοποθετείται. Η Ελλάδα θα μπορούσε λοιπόν να έχει μπροστά της μια μακροχρόνια διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα παρέλυε και πάλι τη χώρα που ήδη πλήττεται από την κρίση.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Νέες εκλογές. Τώρα αρχίζει πραγματικά η κρίση», στο οποίο σημειώνεται, ότι «το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα έχει καλές πιθανότητες για μια νίκη» και συνεχίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τερματίσει την γερμανική επιβολή λιτότητας στην Ευρωζώνη και να πετύχει ένα κούρεμα χρέους. Αυτήν τη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας την περίμενε χρόνια. Τώρα στέκεται ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της ευκαιρίας της ζωής του... Θα ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας που θα ερχόταν στην εξουσία ένα κόμμα της Αριστεράς. Τότε θα μπορούσε η Ελλάδα να βρεθεί ενώπιον μιας ριζοσπαστικής αλλαγής- ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πολιτική του χρέους. "Θέλουμε να διαπραγματευτούμε μόνο ένα θέμα με την Ευρώπη και αυτό είναι το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τα χρέη μας υποφερτά", δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη: «Κάποιοι πιστεύουν ο 40χρονος Τσίπρας δεν θα τηρήσει τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις. Όπως και ο συντηρητικός Σαμαράς συγκέντρωνε αρχικά ψήφους με "αγριάδες" εναντίον των Βρυξελλών και μετά έγινε αξιόπιστος ευρωεταίρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως διαφέρει σε ένα βασικό σημείο από τα καθιερωμένα κόμματα, όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από ένα κίνημα της βάσης, το οποίο συνενώνει τις διάφορες αριστερές τάσεις και το οποίο είναι ακόμη ριζοσπαστικό. Τα μέλη του βλέπουν τώρα να έχει έρθει η ιστορική τους ευκαιρία: Αν κερδίσουν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η έναρξη για μια ευρωπαϊκή επανάσταση, οποία -στα μάτια τους- θα τελειώσει τη γερμανική επιβολή στην Ευρωζώνη».

Στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων Tageschau του πρώτου καναλιού της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD, μεταδόθηκε ρεπορτάζ από την Ελλάδα και επισημάνθηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν είχε υποδείξει υποψήφιο στη διαδικασία εκλογής ΠτΔ. «Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού προγράμματος και κούρεμα του χρέους», τονίστηκε.

"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"




ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE




ΠΗΓΗ
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις