Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ομπάμπα και Ολάντ σε ρόλο μεσολαβητή για να αρθεί το αδιέξοδο


Στην διαμεσολάβηση του προέδρου της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ και στις «καλές υπηρεσίες» τις οποίες δηλώνει έτοιμος να προσφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα εναπόκεινται πλέον οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου μετά την επίσκεψη των κ.κ. Μάρτιν Σούλτς και Γέρουν Ντάϊσελμπλουμ.

Ήδη, μια πρόγευση των προθέσεων του κ. Μπάρακ Ομπάμα έδωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι θα μπορούσε να παρέμβει στη διαμάχη.
Συγκεκριμένα στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποβλήθηκε η εξής ερώτηση:
«H ελληνική κυβέρνηση έχει επαφές αυτή την εβδομάδα (με τους Ευρωπαίους). Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση προχθές από την συνομιλία του Προέδρου με τον νέο Πρωθυπουργό. Ποια είναι η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην δήλωση της νέας κυβέρνησης (Τσίπρα) ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές για την επιμήκυνση της αποπληρωμής;
Ο εκπρόσωπος κ. Ερνεστ απάντησε ως εξής:
«Δεν έχω συγκεκριμένη αντίδραση στην ανακοίνωση αυτή. Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι, ο Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό Τσίπρα νωρίτερα την εβδομάδα, γιατί όπως ξέρετε, οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια τώρα, εργάζονται στενά με την ΕΕ και τους Ελληνες, για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε την οικονομική και δημοσιονομική αστάθεια που έχουμε δει στην Ευρώπη. Και αυτή- η αστάθεια- έχει επιπλοκές και επιπτώσεις τόσο στην αμερικανική οικονομία όσο και στην παγκόσμια οικονομία ασφαλώς. Επομένως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και αυτό σημαίνει συνεργασία με την νέα ελληνική κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επανέλθει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας, διότι τελικά αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
 Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, από την άλλη πλευρά, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, επίσπευσαν την αναχώρηση τους για το Παρίσι, όπου θα έχουν συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν. Η επίσπευση της συνάντησης κρίθηκε αναγκαία μετά το γεύμα Ολάντ-Μέρκελ-Σούλτς το βράδι της Παρασκευής, στο οποίο συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της Ελλάδας, καθώς επίσης και της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ.
Να «σβήσει τη φωτιά» επιχείρησε και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά τηλεφώνησε στον διοικητή της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και οι δυο τους είχαν μία γενική συνομιλία, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να του εξηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες τον στόχο της ελληνικής κυβέρνησης που είναι μία αμοιβαία συμφωνία.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και παραδέχθηκε ότι υπήρξε κάποια ένταση στην συνάντηση με τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ωστόσο του είπε ότι θα προχωρήσει τις διαδικασίες και πως δεν θέλει να δοθεί η αίσθηση για το αντίθετο.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το δείπνο που είχε με Μέρκελ και Ολάντ για να του πει πως έγινε κουβέντα για την Ελλάδα, ωστόσο αυτή ήταν σε καλό κλίμα, ενώ τον διαβεβαίωσε πως Βερολίνο και Παρίσι περιμένουν τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Βαρουφάκης, εξάλλου, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επιχειρεί να στείλει μηνύματα στις Βρυξέλλες, λίγες μόλις ώρες μετά τη «επεισοδιακή» συνάντησή του με τον κ. Νταϊσελμπλουμ.
«Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς «θα σκίσουμε το μνημόνιο». Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς», λέει ο κ. Βαρουφάκης και συμπληρώνει: « Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας . Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος». 
Η προσπάθεια του κ. Βαρουφάκη να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης είναι εμφανής. Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα, για μερικούς μήνες, για να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες σημειώνει:
«Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική λύση: ότι συμφωνούμε πως θα έχουμε μια περίοδο η οποία θα μας οδηγήσει στη νέα συμφωνία, η οποία ελπίζουμε να είναι έτσι δομημένη που θα σταματήσει τη σκοτοδίνη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει και τη βάση -εμείς θα το θέλαμε- για το γύρισμα της σελίδας για ολόκληρη την Ευρώπη». 
Σε ό,τι αφορά τη δόση των 7,2 δισ. λέει πως «η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός πρέπει να σταματήσει». Συμπληρώνει πως «θα περιοριστούμε στις δικές μας δυνάμεις, στον λιτό βίο, αλλά αυτό που τόνισα στον κ Ντάϊσελμπλουμ είναι ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι».
«Ειδικά, εγώ ως υπουργός Οικονομικών, είμαι αποφασισμένος να μην αφήσω τον προϋπολογισμό να εκτροχιαστεί», διαβεβαιώνει ο κ. Βαρουφάκης. Ούτε ότι θα υπάρξει μετατροπή των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πρωτογενές έλλειμμα. «Δεν θα πέσουμε σε πρωτογενές έλλειμμα μέχρις ότου η νέα συμφωνία, η οποία θα αναδιαρθρώνει και το χρέος, θα βασίζεται σε βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα τόσο του ιδωτικού όσο και του δημοσίου τομέα» τονίζει.
Ο κ. Βαρουφάκης σχετικά με την τρόϊκα λέει δεν είναι το άθροισμα της Ε.Ε., της ΕΚΤ, και του ΔΝΤ-«θεσμούς στους οποίους προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό για συνεργασία», όπως τονίζει και σημειώνει: «Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος».
Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι πληροφορίες για το συζητήθηκε στο γεύμα των κ.κ. Ολάντ και Μέρκελ.
 «Μέρκελ και Ολάντ αναζητούν κοινή θέση» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Figaro, σχετικό δημοσίευμα της οποίας επικαλείται πληροφορίες του εκπροσώπου του κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και εποικοδομητική.
Στο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, σύμφωνα με το vima.gr, επισημαίνεται ότι Βερολίνο και Παρίσι έχουν επιλέξει διαφορετικούς δρόμους στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος.
Η  κ. Ανγκελα Μέρκελ καθυστέρησε στην αποστολή συγχαρητηρίου μηνύματος στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ ο κ. Φρανσουά Ολάντ έσπευσε να προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το Βερολίνο, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν θέλει να πιστέψει ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός «μετώπου αντι-Μέρκελ» στην Ευρώπη.
Πάντως και από τις δύο πλευρές των συνόρων υπάρχουν ανησυχίες για τη νέα οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει η Αθήνα. Και μπορεί η Γαλλία να είναι μία από τις χώρες που δεν συζητά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, ωστόσο, στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει η άποψη ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ένα επιχείρημα να χαλαρώσει η αυστηρότητα στην Ευρώπη.
Πηγή προσκείμενη στο γραφείο του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είπε στο Reuters ότι ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος Μέρκελ «έχουν συμφωνήσει ότι είναι σημαντικό (από τη μία) να γίνουν σεβαστές οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών και (από την άλλη) η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» σχετικά με το χρέος.
«Υπάρχει μια ανάγκη διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης» επισήμανε η πηγή μετά τη δείπνο που είχαν Ολάντ και Μέρκελ στο Στρασβούργο.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις