Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Στα χέρια του Αλέξη η τύχη της Μέρκελ


Σε περίπτωση ρήξης θα καταρρεύσουν και το ευρώ και η Γερμανία

Στα χΕρια του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το μέλλον της Γερμανίας, του Ευρώ και της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα του
εγκυρότερου οικονομικού περιοδικού στον κόσμο Economist. 
Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο βρετανικός Economist παρουσιάζει την Αφροδίτη της Μήλου να κρατάει πιστόλι και να ετοιμάζεται να πυροβολήσει την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία χρεώνει τις καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν σε βαθιά ύφεση πολλές χώρες της Ευρώπης και οδήγησαν την Ελλάδα σε κατάσταση χρεοκοπίας.
Αν η κυρία Μέρκελ συνεχίσει να αντιτίθεται σε όλες τις προσπάθειες για ανάπτυξη και μείωση της λιτότητας τότε θα καταδικάσει την Ευρώπη σε μια χαμένη δεκαετία και κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει μια τεράστια λαϊκή αντίδραση επισημαίνει το εγκυρότερο οικονομικό περιοδικό του κόσμου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα μπορούσε να επιβιώσει το ευρώ κάτω υπό αυτές τις συνθήκες.

Ο μεγαλύτερος χαμένος σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν η Γερμανία, καταλήγει το άρθρο – κόλαφος για τη γερμανική συνταγή κυριαρχίας στην Ευρώπη.
Ένα δεύτερο χαστούκι για την Μέρκελ και τους Γερμανούς έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η εγκυρότερη αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», αναφέρεται εκτενώς στη διάσωση της Γερμανίας με τη διαγραφή του χρέους που είχε αποφασίσει η διάσκεψη του Λονδίνου το 1953. Η Γερμανία, δεν διδάχθηκε από τα λάθη που έχει διαπράξει, αναφέρει η «Ουάσινγκτον Ποστ» και δεν φαίνεται να υπολογίζει το κόστος που ενέχει η προσκόλλησή της στη δημοσιονομική ορθοδοξία, παρά το γεγονός ότι η ευημερία της οφείλεται στην απόφαση των νικητών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για τη διαγραφή των χρεών της. Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι μετά την κατάρρευση του 2008, η Γερμανία ως κυρίαρχη δύναμη της Ευρώπης και σημαντικότερη πιστώτρια χώρα υποχρέωσε τις χώρες της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας να λεηλατήσουν τις ίδιες τις οικονομίες τους για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Κάθε μέρα που περνάει δυναμώνουν οι φωνές σε Ευρώπη και Αμερική που απαιτούν μια νέα Ευρώπη που θα λειτουργεί δημοκρατικά και δεν θα υπόκειται στη γερμανική κυριαρχία. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος ηγέτης που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και αυτό αναγνωρίζεται πλέον τόσο από τους ξένους ηγέτες όσο και από το διεθνή Τύπο. Η εποχή που γελοιοποιούσαν τους δοσίλογους που κυβερνούσαν με εξώφυλλα σαν αυτό με τη φωτογραφία της Αφροδίτης της Μήλου με το δάκτυλο που εμπεριείχε το γνωστό συμβολισμό τελείωσε οριστικά.

Τώρα ο διεθνής Τύπος εμφανίζει ένα νέο ηγέτη αποφασισμένο για όλα, γιαυτό τα πρωτοσέλιδα τον παρουσιάζουν με πιστόλι να σημαδεύει την Μέρκελ. Άλλωστε και η επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα δείχνει το φόβο της Μέρκελ για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ελλάδα την οποία με κάθε τρόπο επιδιώκει να αποφύγει γιατί γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες που θα προκαλέσει στο ευρώ και την ίδια την Γερμανία. Όταν μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση κυρώσεων σε βάρος του Πούτιν προκάλεσε νευρική κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη και τελικά αποτέλεσε την πρώτη διπλωματική νίκη της νέας κυβέρνησης, όλοι καταλαβαίνουν τι έχει να γίνει αν ο Έλληνας πρωθυπουργός ασκήσει βέτο στις αποφάσεις κάποιας συνόδου. Η Μέρκελ πρέπει να κατανοήσει ότι οι υπάλληλοί της, Σαμαράς και Βενιζέλος είναι πλέον παρελθόν και έχουν πάρει το δρόμο για την πολιτική χωματερή. Τώρα είναι υποχρεωμένη η κ. Μέρκελ να διαπραγματευτεί με έναν ηγέτη που έχει την εντολή του ελληνικού λαού να μην θυσιάσει ούτε σπιθαμή από τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας.

Τι λέει ο Economist
Με ένα καθ' όλα ευφάνταστο εξώφυλλο το οποίο φέρει τον τίτλο «Go ahead Angela, make my day», ο βρετανικός Economist ασχολείται με τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και το τι μέλλει γενέσθαι σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία ξεκίνησε η «καυτή» κρίση στην Ευρωζώνη πριν από πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου – καθώς αυτό είναι το «σωστό» - η Ελλάδα μπορεί να είναι και η χώρα στην οποία θα γραφτεί ο επίλογος και αυτό χάρη στην εντυπωσιακή νίκη του ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Ο κ. Τσίπρας έχει θέσει, μέχρι στιγμής, τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωζώνη και φυσικά για την Άνγκελα Μέρκελ, τη Γερμανίδα καγκελάριο που έχει θέσει την περιοχή σε πρόγραμμα λιτότητας.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό «παίζονται πολλά. Αν και ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ αλλά, πλέον, υπάρχει μία ξεκάθαρη απειλή ενός Grexit».
Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και υπάρχουν τρία πιθανά αποτελέσματα: το καλό, το καταστροφικό και ο συμβιβασμός. Η τάση στην Ευρωζώνη, συνεχίζει ο Economist, είναι να προσπαθούν να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες, αλλά αυτή τη φορά η μάχη αφορά την πολιτική και όχι την οικονομία και ως εκ τούτου ένας συμβιβασμός είναι πολύ πιο δύσκολος.
Τι λέει η «Ουάσινγκτον Ποστ»
Η αμερικανική εφημερίδα, κάνει αναφορά στα τραγικά αποτελέσματα που θα είχε για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη, μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το Ευρώ. «Τόσο για λόγους στρατηγικής, όσο και οικονομικούς, θα αποτελούσε καταστροφή για την Γερμανία εάν η Ελλάδα υποχρεωνόταν στην αποκήρυξη των χρεών της και στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, καθώς μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της νομισματικής ένωσης».

«Ευτυχώς για την Γερμανία, οι δικοί της πιστωτές είχαν υιοθετήσει διαφορετική στάση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συμφωνία του Λονδίνου για το χρέος, το 1953, 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που είχαν δανείσει χρήματα στην Γερμανία κατά την προ-ναζιστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης και μετά το 1945, συμφώνησαν να μειώσουν το χρέος της Δ. Γερμανίας κατά το ήμισυ. Επιπλέον, συμφώνησαν ότι η αποπληρωμή του δεν θα προέρχεται από τις κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αποκλειστικά από τις εξαγωγές. Με τη συγκατάθεση όλων των μερών, η συμφωνία του Λονδίνου και οι διαδοχικές τροποποιήσεις της, κατέστησαν την Γερμανία ισότιμη με τους πιστωτές της, διαθέτοντας τη δυνατότητα, την οποία χρησιμοποίησε κατά καιρούς, να απορρίπτει τους όρους των πιστωτών και να εμμένει σε νέες διαπραγματεύσεις».

Σημαντική αναφορά στα τραγικά αποτελέσματα των σκληρών πολιτικών λιτότητας που επέβαλλαν οι δανειστές στη χώρα μας, «η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε στη συρρίκνωση της Ελλάδας στο επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπέρασε το 50%, η οικονομία βυθίστηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%. Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα, δόθηκαν, είτε για την κάλυψη των επιτοκίων, είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων. Μόλις το 11%  δόθηκε πραγματικά στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι επέλεξαν μία νέα κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οι αξιωματούχοι της Γερμανίας και της ΕΕ αντέδρασαν σθεναρά στις όποιες αλλαγές.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE




Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις