Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Απάτη-μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (Φωτογραφίες)

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που είχε στήσει πρωτοφανή κομπίνα σε βάρος του Ι.Κ.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε., μέσω της παραποίησης πιστοποιητικών αναπηρίας και ψευδών δηλώσεων εργατικών ατυχημάτων για την χορήγηση επιδομάτων πρόνοιας, κατάφερε να φτάσει η Οικονομική Αστυνομία.


Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν οκτώ μέλη της σπείρας,  τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι τους Έλληνες ηλικίας από 26 έως 67 ετών.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ο 53χρονος «εγκέφαλος» της απάτης καθώς και 45χρονος υπάλληλος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).




Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου.

Συγκατηγορούμενοί τους, που, όμως, δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, είναι 9 ιδιώτες γιατροί, 8 γιατροί του ΙΚΑ  και 12 άτομα, που κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, παράβαση καθήκοντος και απάτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 133 φυσικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν παράνομα προνοιακά επιδόματα και αποζημίωση για ψευδή εργατικά ατυχήματα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνας, που ξεκίνησε μετά από καταγγελία του Ο.Α.Ε.Ε., το 53χρονο ηγετικό μέλος της οργάνωσης, είχε συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, με δομημένη και διαρκή δράση, στην οποία ενέταξε τους άλλους 7 συλληφθέντες.

Τα μέλη της σπείρας των απατεώνων χορηγούσαν αποζημιώσεις για δήθεν εργατικά ατυχήματα, προνοιακά επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, διάφορες κοινωνικές παροχές (φοροαπαλλαγές, μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ κλπ), σε «πελάτες» τους με τη μέθοδο της πλαστογραφίας και των ψευδών βεβαιώσεων.

Όλα αυτά φυσικά με το «αζημίωτο». Για κάθε παράνομο επίδομα οι δράστες κέρδιζαν από 2.000 έως 3.800 ευρώ, ανάλογα με το αν επρόκειτο για προνοιακό επίδομα ή αναπηρική σύνταξη, ενώ για τα εργατικά ατυχήματα λάμβαναν ως αμοιβή το 50% της συνολικής αποζημίωσης του ασφαλισμένου «τραυματία», η οποία κυμαίνονταν από 1.200 έως 5.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κομπιναδόροι έβρισκαν «υποψηφίους» με μεγάλη ασφαλιστική κάλυψη, ύστερα από την πληροφόρηση του συλληφθέντα υπαλλήλου του Ο.Α.Ε.Ε., ώστε να είναι συμφέρουσα η αποζημίωση, με τελικό στόχο να αποκομίσουν και οι ίδιοι μεγαλύτερο μερίδιο, ως αμοιβή.

Όπως εξακριβώθηκε, η μέχρι τώρα ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται τουλάχιστον σε 360.000 ευρώ.


Έτσι έστησαν το κόλπο «γκρόσο»

Αρχικά, οι «πελάτες» ερχόταν σε επαφή είτε με τον 53χρονο αρχηγό, είτε με κάποιο άλλο μέλος της οργάνωσης. Στη συνέχεια, ο 53χρονος σε συνεργασία με τον 45χρονο υπάλληλο του Ο.Α.Ε.Ε., διαπίστωναν αν ο ασφαλισμένος έχει οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο.

Αυτό γινόταν γιατί σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών, αυτές θα συμψηφίζονταν με το ποσό της αποζημίωσης τους για το εργατικό ατύχημα κι έτσι η «ενασχόληση» της εγκληματικής οργάνωσης με το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα ήταν ασύμφορη. 


Στη συνέχεια οι ιατροί, έναντι αμοιβής που δεν έχει εξακριβωθεί, χορηγούσαν ιατρικές γνωματεύσεις, οι οποίες πιστοποιούσαν τις «σωματικές βλάβες» που προήλθαν από το «εργατικό ατύχημα», ενώ προκειμένου να αποδειχθεί η τέλεση του ατυχήματος, χρησιμοποιούνταν φυσικά πρόσωπα, τα οποία δήλωναν ψευδώς στον Ο.Α.Ε.Ε., ότι ήταν μάρτυρες στα δήθεν εργατικά ατυχήματα.

Πρόκειται για οκτώ ημεδαπούς, ηλικίας από 30 έως 73 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και απάτη.

Σημειώνεται ότι σε 41 περιπτώσεις ύποπτων εργατικών ατυχημάτων, οι κατηγορούμενοι ιατροί έχουν γνωματεύσει θετικά για τα 34.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις χορήγησης προνοιακών επιδομάτων, αναπηρικών συντάξεων και κοινωνικών παροχών εφάρμοζαν μια πρωτοποριακή μέθοδο.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν, ως συνεργάτες, τέσσερα άτομα, ηλικίας από 52 μέχρι 60 ετών, οι οποίοι πάσχουν από πραγματικά προβλήματα υγείας και μετέβαιναν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Στα κέντρα αυτά, δήλωναν ψευδώς και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, τα στοιχεία ταυτότητας του υποψήφιου για έκδοση προνοιακού επιδόματος και ακολούθως προέβαιναν στις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να προσκομίζονται στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές εξετάσεις, οι οποίες ήταν φαινομενικά ορθές και κατάλληλες.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διενήργησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια και τα οχήματα των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

•    περισσότερες από 100 ακτινογραφίες διαφόρων παθήσεων
•    46 ατομικά βιβλιάρια ασθενείας
•     περίπου 600 συσκευασίες διαφόρων φαρμάκων
•     το χρηματικό ποσό των 8.200 δολαρίων Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και 8.550 ευρώ
•     πλήθος ιατρικών γνωματεύσεων και ιατρικών φακέλων
•    17 διαβατήρια Λιθουανίας
•    29 σφραγίδες διαφόρων εταιρειών και δημοσίων υπαλλήλων και
•    μία βαλλίστρα

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ενημερώθηκε το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι αρμόδιοι φορείς ώστε να προβούν στις δικές τους ενέργειες.

“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις