Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Νότης Μαριάς: Όχι στην Ευρώπη των δανειστών

Αθήνα, 14/7/2015.


                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      
                                                                     

Άρθρο του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά που δημοσιεύτηκε στην KontraNews της Κυριακής 12/7/2015, σελ. 7 με τίτλο «Όχι στην Ευρώπη των δανειστών».



Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του άρθρου:

«Όχι στην Ευρώπη των δανειστών

Νότης Μαριάς Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η συζήτηση για το Ελληνικό ζήτημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την περασμένη Τετάρτη παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και η απευθείας τηλεοπτική μετάδοσή της, έδωσε την ευκαιρία στον Ελληνικό λαό αλλά και στις διάφορες ελίτ της χώρας να αντιληφθούν πως ακριβώς σκέφτεται και πορεύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Δανειστών στην οποία τα κράτη-μέλη της έχουν χάσει την τυπική τους ισοτιμία αφού ορισμένες χώρες είναι οι «δανειστές» και άλλες οι «οφειλέτες». Στους οφειλέτες ή καλύτερα στους δήθεν οφειλέτες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα η οποία έχει λάβει 52,9 δισ. ευρώ διακρατικά δάνεια από τις άλλες χώρες-μέλη της Ε. Ε. και 130 δισ. ευρώ από τον διακρατικό ευρωπαϊκό οργανισμό EFSF με έδρα το Λουξεμβούργο ήτοι εν συνόλω 182,9 δισ. ευρώ. Και λέω δήθεν οφειλέτρια χώρα γιατί ως γνωστόν οι πολεμικές οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχονται σε τουλάχιστον 162 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό και οι τόκοι. Μάλιστα στη σχετική έκθεση της Ειδικής Επιτροπής των πρώην στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το ποσό των διεκδικούμενων Πολεμικών Επανορθώσεων χωρίς το Κατοχικό Δάνειο ανέρχεται σε 321 δισ. ευρώ.
Το παζλ των χωρών της Ε.Ε. που συγκαταλέγονται στους οφειλέτες συμπληρώνουν οι άλλες τρεις χώρες του μνημονίου, (δηλαδή η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος) καθώς και η Ισπανία η οποία έχει λάβει 50 δισ. ευρώ δάνειο από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των Ισπανικών Τραπεζών.

Στην άλλη πλευρά «του λόφου» βρίσκεται ο γερμανογαλλικός άξονας, οι άλλες χώρες του σκληρού πυρήνα δηλαδή η BENELUX (Βέλγιο-Ολλανδία-Λουξεμβούργο) και η Αυστρία, οι εξ ανατολών συνοδοιπόροι της Γερμανίας δηλαδή οι τρεις Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία), η Σλοβακία, η Σλοβενία και τέλος η Φινλανδία. Σύνολο 12 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης. Η Ιταλία ανήκει μεν στο κλαμπ των δανειστών πλην όμως αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα λόγω ευρώ και ως εκ τούτου ως χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου ακολουθεί μια πιο ευέλικτη πορεία. Δεν πρέπει όμως να έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι στο τέλος θα συνταχθεί με το Βερολίνο.
Τη λογική αυτή των δανειστών σε μεγάλο βαθμό εξέφρασαν και οι Ευρωβουλευτές των «κρατών-δανειστών» απέναντι στον Α. Τσίπρα και σε ορισμένους εξ ημών Ευρωβουλευτές που τασσόμαστε σταθερά και σθεναρά κατά της τρόικας.
Οι εν λόγω Ευρωβουλευτές της Ευρώπης των Δανειστών κυρίως ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής τον Μ. Βέμπερ, γνωστό για το ανθελληνικό του ντελίριο στο οποίο πάντως έλαβε άμεση και σκληρή απάντηση από την πλευρά μας κατά τη συζήτηση της Τετάρτης.
Το κύριο επιχείρημα των  Ευρωβουλευτών της Ευρώπης των Δανειστών είναι ότι δήθεν οι λαοί τους έχουν δανείσει την Ελλάδα. Ότι σε ορισμένα από τα κράτη αυτά οι πολίτες παίρνουν πολύ χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις από τους Έλληνες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δανειοδοτούν την Ελλάδα.
Όπως επισήμανα και κατά την απάντησή μου στο ανθελληνικό ντελίριο του Βέμπερ την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τα 214 δισ. ευρώ που έχει μέχρι στιγμής πάρει η Ελλάδα (από κράτη της Ευρωζώνης, EFSF και ΔΝΤ) δεν έμειναν στην πατρίδα μας αλλά επέστρεψαν ξανά στις τσέπες των δανειστών. Πήγαν για να διασώσουν τις γερμανικές, γαλλικές και λοιπές ξένες τράπεζες που την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο αυτές είχαν στην κατοχή τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 150 δισ. ευρώ. Μάλιστα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το παραπάνω ποσό των 214 δισ. ευρώ το 96% επέστρεψε στους δανειστές.
 Επομένως με τον τρόπο αυτό κοινωνικοποιήθηκαν οι ζημιές που θα είχαν οι τράπεζες και φτωχοποιήθηκε ο Ελληνικός λαός αλλά και οι πολίτες των κρατών-δανειστών της Ε.Ε.
Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι τόσο ο Ελληνικός λαός όσο και οι λαοί των άλλων κρατών της Ευρωζώνης αποτελούν θύματα της Ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας στο πλαίσιο της οποίας δεσπόζουσα θέση κατέχει η Ε.Κ.Τ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις