Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκίνησαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία - Aναφορές για 27 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 6 παιδιά (Video)

Μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το ρωσικό κοινοβούλιο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, οι αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων ξεκίνησαν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.



Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαίωματα αναφέρει ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άνθρωποι στη  Χομς, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε δεκάδες.
Για 36 αμάχους που έχασαν τη ζωή τους κάνει λόγο η συριακή αντιπολίτευση 
Τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στη Συρία την Τετάρτη κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 36 αμάχους και στόχευσαν περιοχές όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών ούτε του Ισλαμικού Κράτους ούτε της Αλ Κάιντα, καταγγέλλει ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης.
«Όλοι οι στόχοι της αεροπορικής επιδρομής της Ρωσίας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χομς ήταν άμαχοι», ανέφερε ο Χαλέντ Χότζα, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συναπισμού των Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων, ο οποίος εδρεύει στην Τουρκία.
Άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε πέντε διαφορετικά σημεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Χότζα.

Έντονη διαμαρτυρία των ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα, κρίνοντας ότι οι επιδρομές αυτές είναι «αντιπαραγωγικές», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κέρι «διαβίβασε το μήνυμα (...) ότι αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί (σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών) και είναι αντιπαραγωγική», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων.

Πούτιν: Προσωρινή η εμπλοκή
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή.
Λαβρόφ: Θα παρουσιάσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας
H Ρωσία «θα παρουσιάσει την Τετάρτη» στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε δηλώσεις που έκανε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Λαβρόφ εξήγησε ότι αυτό το ψήφισμα έχει στόχο «να συντονίσει όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με το Ισλαμικό Κράτος και τις υπόλοιπες τρομοκρατικές δομές».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, του Ιράκ και της συριακής αντιπολίτευσης (...) που ήδη πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μάχη, στο πλαίσιο ενός ευρέος συνασπισμού χωρών στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν επίσης οι ΗΠΑ και τα κράτη της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία.
Μια «εμπλοκή της Κίνας» θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, σημείωσε ο ίδιος.
Αυτή η συντονισμένη συλλογική δράση θα «βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει «υπέρβαση εξουσιών» μετά την έναρξη των ρωσικών πληγμάτων στη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκατασταθούν «μόνιμοι δίαυλοι επικοινωνίας» με τις ΗΠΑ.
«Η βασική απειλή είναι η βία των τρομοκρατών» τόνισε ο Λαβρόφ που υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στην κατοχή του «στοιχεία όπλων μαζικής καταστροφής», κάνοντας μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε χημικά όπλα.
Θα πρέπει επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, να «ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στη Συρία στη βάση της συμφωνίας της Γενεύης» του 2012 που προβλέπει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την ανάγκη «να ενισχυθεί το συριακό Κράτος στη βάση της εθνικής συμφιλίωσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διεξαχθεί «μια ειλικρινής συζήτηση» επί των προτάσεων της Μόσχας.
«Πρέπει να συνεννοηθούμε, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο» είπε προς τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε άλλωστε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Δαμασκός έδωσε το πράσινο φως στη Μόσχα για τη διεξαγωγή των πληγμάτων.
Λευκός Οίκος: Είναι ακόμη νωρίς για να πούμε ποιοι είναι οι στόχοι των πληγμάτων
Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης ότι το υπουργείο Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξετάζει τη δραστηριότητα των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας για να προσδιορίσει ποιους στόχους πλήττουν.
Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζος Έρνεστ ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί μετά βεβαιότητας ποιοι είναι οι στόχοι των πληγμάτων αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εν μέσω των αντιφατικών δημοσιευμάτων περί του ότι η Ρωσία πλήττει μάλλον αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
«Το υπουργείο Αμύνης προφανώς εξετάζει τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εντός της Συρίας», είπε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους.
Από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είχε υποστηρίξει ότι τα δημοσιεύματα περί του ότι η ρωσική ΠΑ πλήττει στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με το ΙΚ αποτελούν παραποίηση των γεγονότων
Το μεσημέρι της Τετάρτης, Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ρωσία ξεκίνησε τις επιδρομές στη Συρία και συγκεκριμένα κοντά στη Χομς.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Μόσχα ειδοποίησε τις ΗΠΑ μία ώρα πριν ξεκινήσει την επιχείρηση.
Ωστόσο, δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των επιδρομών, ούτε το είδος αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις