Στους ρυθμούς του τρίτου μνημονίου κινούνται από σήμερα κυβέρνηση, πολίτες και αγορά, που εξακολουθούν να
"βασανίζονται" απο τα capital control, παρά και την νέα χαλάρωση τους.
Το κουαρτέτο των ελεγκτών αναμένεται στην Αθήνα το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου, λίγο μετά το Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου. Θα θέσει επί τάπητος όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση δόσεων ύψους 3 δις ως το τέλος Νοεμβρίου, μεταξύ των οποίων: η διευθέτηση των κόκκινων δανείων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων φυσικών προσώπων, η πλήρης εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο με ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2016.
Μέτρα 7 δις από Προϋπολογισμό-Μεσοπρόθεσμο
Την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει βάσει Συντάγματος να κατατεθεί το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016. Θα είναι προάγγελος του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μαζί με το οποίο θα φέρουν μέτρα ύψους 7 δις, ενώ ήδη ο τρέχων προϋπολογισμός παρουσιάζει υστέρηση εσόδων της τάξης των 4 δις ευρώ στο τέλος Αυγούστου, που ίσως οδηγήσει σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί, εφόσον διατηρηθεί ή διευρυνθεί η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα, λόγω μη πληρωμής τους επόμενους μήνες υποχρεώσεων, όπως: οι εναπομείνασες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, οι συμπληρωματικοί φόροι για όσους κατέθεσαν νωρίς τις φορολογικές τους δηλώσεις, ο ΕΝΦΙΑ (που έρχεται εντός των ημερών) και τα τέλη κυκλοφορίας.
Αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων
Επίπτωση στα έσοδα φοβούνται κάποιοι επιτελείς ότι θα υπάρξει και από τις αλλαγές στην ρύθμιση των 100 δόσεων, με την αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5,05% για οφειλές άνω των 5.000, καθώς και με την ευχέρεια των εφόρων να μειώσουν τον συνολικό αριθμό των δόσεων ενός οφειλέτη κι επομένως να αυξήσουν το μηνιαίο ύψος της δόσης του, στην οποία όμως πιθανώς αντικειμενικά κάποιοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, φουσκώνοντας κι άλλο τα φέσια προς το Δημόσιο που ανέρχονται σε 80 δις.
«Φορο-ανατροπές» στον ορίζοντα
Στο πλαίσιο της αναζήτησης επιπλέον φορολογικών εσόδων, κατ΄ εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές, η Κυβέρνηση μελετά να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας, με αλλαγές ίσως και στο ύψος του αφορολόγητου από τα 9.500 ευρώ που είναι «θεωρητικά» σήμερα.
Η προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε επαναφορά στα 12.000 ευρώ, κάτι για το οποίο «δεσμεύθηκε» εκ νέου σήμερα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.
Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται, είναι καθιέρωση ενιαίας κλίμακας για όλους ή δύο κλιμάκων: μίας για μισθωτούς-συνταξιούχους και δεύτερης για ελεύθερους επαγγελματίες-αγρότες, με μονιμοποίηση και ενσωμάτωση σε αυτήν της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση των συντελεστών για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, γεγονός που μπορεί να φέρει τον ανώτατο συντελεστή στο όριο του 50% ή λίγο ψηλότερα.
Αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά
Σε «διαρκή σύσκεψη» και αναζήτηση της «καλύτερης δυνατής λύσης» είναι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε ότι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μέσω της κατάργησης του μειωμένου καθεστώτος που ίσχυε σε αυτά.
Καθώς δεν λειτουργεί η Βουλή για να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, αναμένεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για επιβολή της αύξησης κατά 30% του ΦΠΑ στα νησιά, σε τρεις φάσεις.
Εκτιμάται ότι η πρώτη φάση, που τίθεται σε εφαρμογή από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, θα αφορά τα τουριστικότερα νησιά των Κυκλάδων: όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Σύρο, Τήνο και Άνδρο ίσως και ακόμη 3-4 νησιά όπως η Τζιά, ίσως και η Ρόδος, αν δεν εξαιρεθεί προσωρινά.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτήν την φάση δεν θα προβλέπεται, όπως ήθελε το αρχικό σχέδιο, αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά των Δωδεκανήσων και του Βορείου Αιγαίου που δέχονται τις ορδές των προσφυγικών ροών όπως η Κως η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος.
Σε όποια νησιά τελικώς αποφασιστεί, οι ως τώρα μειωμένοι συντελεστές, αυξάνουν από 6% σε 9%, από 9% σε 13% (όπου θα υπάγονται πλέον και τα ξενοδοχεία) και από 16% σε 23%.
Το μνημόνιο προβλέπει υλοποίηση του μέτρου σε τρεις φάσεις: Την 1η Οκτωβρίου 2015, την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε θα υπάρχει καθολική εφαρμογή του.
Επιπλέον ως 7 έτη δουλειάς
Τα μέτρα του τρίτου μνημονίου για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας, φέρνουν και ανατροπές στη συνταξιοδότηση 400.000 εργαζομένων.
Οι αλλαγές που «κλείδωσαν» αφορούν εργαζομένους στο Δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ, σε τράπεζες καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις 35ετίας.
Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που ψάχνουν "παραθυράκια" αποφυγής των νέων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πολιτικές κόντρες για τους φόρους
Η επικείμενη φοροκαταιγίδα και οι άλλες ...παρενέργειες του τρίτου έχουν προκαλέσει και έντονες πολιτικές διαμάχες.
Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για "αποκάλυψη της πολιτικής απάτης του ΣΥΡΙΖΑ" ενώ το Ποτάμι «τα ψέματα του Τσίπρα εξανεμίστηκαν πριν στεγνώσει το εκλογικό αποτέλεσμα»


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου