Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Οι «μεταμφιεσμένοι» άστεγοι της Νέας Υόρκης

 ΙΟΥΛΙΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡAΤΟΥ
Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει βλέποντας έναν άνδρα ψηλό, ευπαρουσίαστο, καλοντυμένο και με στυλ ότι δεν θα είχε σπίτι για να μείνει στη μητρόπολη των ΗΠΑ…



Ο Μαρκ Ρέι έζησε για πολλά χρόνια το όνειρό του ως μοντέλο και φωτογράφος μοντέλων στην πιο διάσημη πόλη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη. Η κρίση σε συνδυασμό με την άσωτη ζωή τον οδήγησαν στον δρόμο και επειδή δεν ήθελε ή δεν ήξερε να κάνει οποιαδήποτε άλλη δουλειά συνέχισε να εργάζεται, χωρίς όμως να μπορέσει να μαζέψει τα απαραίτητα χρήματα για να νοικιάσει ένα σπίτι. Στη Νέα Υόρκη άλλωστε τα ενοίκια είναι απλησίαστα.
Ο Ρέι αποφάσισε να μην αλλάξει τη ζωή του, πείθοντας παράλληλα τον εαυτό του ότι δεν έχει ανάγκη από ένα κανονικό σπίτι.
«Μένω στον τελευταίο όροφο ενός κτηρίου στο Μανχάταν. Στην ταράτσα. Όταν θέλω να πλυθώ κατεβαίνω στο πάρκο, όπου υπάρχει ένα σιντριβάνι, για να πλύνω το πρόσωπό μου και να βουρτσίσω τα δόντια μου. Χρησιμοποιώ τις δημόσιες τουαλέτες, όπως και τόσοι άλλοι άστεγοι. Εκεί ντύνομαι και φεύγω…».
Η ιστορία του μοιάζει τόσο απίθανη, που με το ζόρι κάποιος την πιστεύει. Αλλά ο Ρέι δεν νιώθει ότι θέλει να κρύψει κάτι. Θα μπορούσε άνετα να συνεχίσει να μην αναφέρεται σε ένα τόσο προσωπικό θέμα, αφού κανένας δεν το έχει αντιληφθεί. Όμως αποφάσισε να το μοιραστεί για να διαλύσει τον μύθο της λαμπερής αμερικανικής μεγαλούπολης με λίγο από χολιγουντιανή αστερόσκονη.
«Εργάζομαι σε δουλειές υψηλού προφίλ, αλλά χαμηλού μπάτζετ, τέτοιου που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα πανάκριβο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη» εξομολογείται.
Η ιστορία του Ρέι θα προβληθεί σε ειδικό ντοκιμαντέρ στο Διαδίκτυο. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άστεγοι, οι οποίοι δεν δηλώνονται και δεν μπορούν να μετρηθούν επίσημα.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου 300 δημοτικοί υπάλληλοι στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης δεν έχουν μόνιμη κατοικία.
Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα έρθει κάποτε η εποχή που στη μητρόπολη του american dream 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ως επίδοξοι νέοι άστεγοι στη μετακαπιταλιστική εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις