Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Πώς χαιρετάμε κάποιον που συναντάμε πρώτη φορά; (pics)

Είναι ένα συχνό δίλημμα. Συναντάτε κάποιον στον δρόμο και μέσα σε δευτερόλεπτα πρέπει να αποφασίσετε αν θα κάνετε χειραψία ή αν θα τον φιλήσετε στο μάγουλο. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και όταν θέλετε να ακουμπήσετε κάποιον: τον πιάνετε στον ώμο ή από το χέρι;

Επειδή, λοιπόν, προκύπτουν ένα σωρό διλήμματα, οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις και είναι άκρως διαφωτιστικές.
Σε... χάρτες του σώματος απεικονίζονται οι «κόκκινες» γραμμές και εκείνες που είναι αποδεκτές. Όπως φαίνεται, οι γυναίκες είναι πιο αυστηρές απ' ό,τι οι άνδρες, όσον αφορά το άγγιγμα κάποιου αγνώστου. Το μεγαλύτερο μέρος του σώματος για τις γυναίκες είναι απαγορευμένο για κάποιον μη οικείο, ενώ στους άνδρες είναι άβολο.

Πώς χαιρετάμε κάποιον που συναντάμε πρώτη φορά; (pics)
Στην έρευνα του Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε 1.500 άτομα σε πέντε χώρες (Βρετανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία), οι Βρετανοί παρουσιάζονται να μην «τρελαίνονται» για αγγίγματα. Οι Ιταλοί και Φινλανδοί παρουσιάζονται πιο άνετοι. Γεγονός πάντως είναι πως σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα ήταν παρόμοιο σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν.
Ο καθηγητής Ντουνμπάρ, κορυφαίος εξελικτικός ψυχολόγος, τόνισε πως η επαφή βοηθά στην διατήρηση των σχέσεων, καθώς εκκρίνονται ενδορφίνες, οι ορμόνες που μας κάνουν χαρούμενους.
«Το άγγιγμα είναι κάτι καθολικό. Ο πολιτισμός είναι εκείνος που καθορίζει πως τον βιώνουμε και πως ανταποκρινόμαστε», αναφέρει και συνεχίζει:
«Ακόμη και στην εποχή των κινητών και των κοινωνικών μέσων, το άγγιγμα εξακολουθεί να είναι σημαντικό στην δημιουργία και την διατήρηση δεσμών μεταξύ των ανθρώπων».
Στον παρακάτω «χάρτη» βλέπουμε πόσο άνετα είναι τα αρσενικά και τα θηλυκά με το άγγιγμα σε διάφορα μέρη του σώματος. Με κίτρινο είναι το «άνετα» και με μαύρο το «άβολα». Δείχνει τη μεταβολή, που υπάρχει, από διαφορετικούς ανθρώπους, όπως φίλοι, συγγενείς, συνεργάτες και άγνωστοι.

Πώς χαιρετάμε κάποιον που συναντάμε πρώτη φορά; (pics)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις