Δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών αναμένεται να δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να
φιλοξενήσουν από 10.000 «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες το καθένα.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό, στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημάνθηκε ότι προέχει να επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματα στα οποία προστίθενται και αυτά που δημιουργεί ο χειμώνας.
Ενδεικτικά υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες και για δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί, που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα. Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Και, βέβαια, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής. Καταγράφηκε, επίσης, η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου