Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Φαμπιούς: Εφικτή χωρίς τον Ασαντ η συνεργασία με το συριακό στρατό

Το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τον συριακό στρατό στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν εξετάζεται παρά μόνο στην περίπτωση που ο νυν πρόεδρος
Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα είναι πλέον αρχηγός του στρατού, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.

"Αν καταλήξουμε σε μια πολιτική μετάβαση και ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν είναι πια εκείνος που διοικεί τον συριακό στρατό, μπορεί να υπάρξουν κοινές ενέργειες κατά της τρομοκρατίας.

Αλλά, υπό τον κ. Μπασάρ, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό", δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ερωτηθείς στο Μπουρζέ όπου διεξάγεται η διάσκεψη για το κλίμα.

"Είναι προφανές πως υπό τη διοίκηση του Άσαντ ο στρατός δεν μπορεί να δεσμευθεί στο πλάι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης", επέμεινε.

Η Γαλλία έχει στο εξής ως προτεραιότητα στη Συρία τη μάχη κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ που ανέλαβαν την ευθύνη για της αιματηρές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όμως "εργαζόμαστε για μια πολιτική μετάβαση", δήλωσε ο Φαμπιούς, την ώρα που δύο διεθνείς σύνοδοι, στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά οι σύμμαχοι του σύρου προέδρου, η Μόσχα και η Τεχεράνη, διεξήχθησαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στη Βιέννη.

Στη σύνοδο καθορίστηκε ένας οδικός χάρτης που προβλέπει μία συνάντηση της αντιπολίτευσης με στοιχεία της συριακής κυβέρνησης έως την 1η Ιανουαρίου, την εγκατάσταση μεταβατικής κυβέρνησης σε έξι μήνες και τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος πριν από τη διεξαγωγή εκλογών σε 18 μήνες.

Καθώς περισσότεροι από 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώνονται σήμερα στο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι, για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διεξαχθεί ποτέ για το κλίμα, το συριακό θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε πολλές διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της διάσκεψης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας διμερούς συνάντησης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στα σύνορα με τη Συρία, ο Φαμπιούς, που προεδρεύει της COP21, είπε "αν μπορούμε να διευκολύνουμε τα πράγματα, θα το κάνουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις