Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Παρά το λουκέτο και τα χρέη, οι ιδιοκτήτες της Ελευθερουδάκης ετοιμάζουν νέες μπίζνες!

Καταπέλτης κατά της εταιρείας Ελευθερουδάκη είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου χάρτου-ψηφιακών
μέσων Αττικής με αφορμή το πρόσφατο λουκέτο της εταιρείας, κατηγορώντας ευθέως την διευθύνουσα σύμβουλο Σοφία Ελευθερουδάκη ότι ετοιμάζει νέα επιχειρηματικά σχέδια παρότι χρωστά στους εργαζόμενους.

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι σημειώνουν:

«Έξω από το κουτί» είναι η εταιρεία Ελευθερουδάκης, όπως γράφει στην ανακοίνωσή της. Μέσα στο κουτί είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοί της που, παρά το γεγονός ότι έχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες τους δικαιώνουν ακόμη και κατά της ίδιας της διευθύνουσας συμβούλου, αυτή καταστρώνει νέα επιχειρηματικά σχέδια με τις φίλιες και συγγενείς επιχειρήσεις της. Τί κι αν έταξε στην επιθεώρηση εργασίας ότι θα εξοφλήσει τους εργαζομένους, τί κι αν πρότεινε στο δικαστήριο για τη δήθεν εξυγίανση σταδιακή εξόφληση των δανείων; Ούτε ένα ευρώ δεν κατέβαλε».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής τους, ο σύλλογος εργαζομένων που καλύπτει και τους υπαλλήλους της Ελευθερουδάκη, σημειώνει:

«Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δεν λένε κουβέντα για τα χρέη της (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απόλυσης) προς αρκετούς εργαζομένους που απασχολούσε η εταιρεία τα προηγούμενα χρόνια και βρέθηκαν στο δρόμο. Δεν αναφέρει επίσης λέξη για τα χρέη προς τους προμηθευτές της, πολλοί από τους οποίους μετακυλίουν το πρόβλημα στους δικούς τους εργαζομένους αφήνοντάς τους απλήρωτους. Και το σημειώνουμε αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δεν μοιράστηκαν τα κέρδη τους την εποχή των μεγάλων τζίρων, την «πενταετία 1995-2000 που ήταν η πιο φωτεινή περίοδος», όπως τονίζει η κ. Ελευθερουδάκη, αλλά δεν δίστασαν να απολύσουν, να μειώσουν μισθούς, να ελαστικοποιήσουν τις εργασιακές σχέσεις όταν τα χρήματα της πλασματικής ευμάρειας την εποχή της φούσκας χάθηκαν».

Απαντώντας στη δικαιολόγηση του λουκέτου λόγω capital controls, από μέρους της Σ. Ελευθερουδάκη, ο σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου χάρτου υπενθυμίζει ότι «η εταιρεία έκανε αίτηση υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα στις 14/7/2014 καταθέτοντας και το αντίστοιχο Σχέδιο Εξυγίανσης, δηλαδή ένα χρόνο πριν την εφαρμογή των capital controls. Τότε, οι βασικοί πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες, αλλά και αρκετοί εκδότες-προμηθευτές συναίνεσαν στο σχέδιο. Ωστόσο, όταν συζητήθηκε το σχέδιο στο αρμόδιο δικαστήριο, η εταιρεία δεν προσκόμισε ως όφειλε τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία, έτσι το “σχέδιο εξυγίανσης” έμεινε στα χαρτιά».

Από το στόχαστρο των εργαζόμενων δεν ξεφεύγει ούτε ο καθηγητής Ν. Χαριτάκης, σύζυγος της κ. Σ. Ελευθερουδάκη. Απαριθμώντας τις ιδιότητές τους -«έμπειρος οικονομολόγος, παλαιότερα Γενικός Γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων στο Υπουργείο Βιομηχανίας, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, οικονομικός σύμβουλος του ΣΕΒ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»- ο σύλλογος σημειώνει ότι «δεν κατάφερε να προφυλάξει την εταιρεία από τη φούσκα που δημιούργησε».

Τέλος, θυμίζει ότι «στον ίδιο δρόμο βάδισε και η Παπασωτηρίου ΑΕ, που επίσης χρωστά στους εργαζόμενους που απασχολούσε, ενώ έριξε ηχηρό «κανόνι» στην αγορά του βιβλίου [...] τα «Ελληνικά Γράμματα», ο «Σάκκουλας», ο «Απόλλωνας», ο «Φλωράς» και τόσοι άλλοι…»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις