Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Διαπραγμάτευση: Έρχονται 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το 2017-Με ποιο τρόπο θα γίνονται

Στο 2017 «μεταφέρονται» όσοι πλειστηριασμοί δεν έγιναν φέτος, και οι τράπεζες, αλλά και οι θεσμοί, είναι αποφασισμένοι να παρακάμψουν τις αντιδράσεις που φρενάρουν τις διαδικασίες κάθε Τετάρτη.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χωρίς φυσική παρουσία των εμπλεκομένων και με τον τρόπο αυτό, οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ εκτιμούν ότι θα προχωρήσει ο σχεδιασμός που προβλέπει τουλάχιστον 7.000 πλειστηριασμούς το 2017.
Καθώς για τις τράπεζες είναι κρίσιμο να παρουσιάσουν στον SSM απτά αποτελέσματα από πλευράς ρευστοποιήσεων στις εξασφαλίσεις που διαθέτουν, φαίνεται να είναι ένας τρόπος να παρακάμψουν τις αντιδράσεις που συνεχίζονται και εντείνονται.
Στο τραπέζι έχουν πέσει τρεις εναλλακτικές για την διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών: είτε να γίνονται μέσω της πλατφόρμας που έχει το ΤΑΙΠΕΔ, είτε το δημόσιο να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα, είτε να γίνονται μέσω του Τειρεσία, με τους δανειστές να προτιμούν να «τρέξουν» το εγχείρημα οι ίδιες οι τράπεζες για να μην χαθεί χρόνος.





Πάντως και η πλευρά των τραπεζών εκτιμά ότι δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για όλες τις κατηγορίες των ακινήτων ενώ παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να είναι αυστηρές για να μην πέφτουν μαζικά ακίνητα – φιλέτα στα χέρια funds αμφίβολης προέλευσης.
Σε κάθε περίπτωση, η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα ενισχύσει από άλλης πλευράς τη διαφάνεια γιατί σήμερα είναι συχνή η, φυσική, παρουσία «κορακιών» που ως κυκλώματα, λυμαίνονται τους πλειστηριασμούς ενώ παράλληλα, θα εκλείπει ο γεωγραφικός περιορισμός στις συναλλαγές.
Την ίδια στιγμή επιτυγχάνεται αυτό που θέλουν επίσης οι δανειστές, και θα προκαλέσει αντιδράσεις: το εκ των πραγμάτων άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων αφού και εκεί δεν υπάρχει ανάγκη «εντοπιότητας».
Το θέμα είναι ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα και η συζήτηση μεταξύ του αρμόδιου για το θέμα υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς εμπίπτει στον Κώδικα Δικονομίας, έχει προχωρήσει.
Η πίεση από τους θεσμούως ξεκίνησε στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης των κλιμακίων της στην Αθήνα, τον Οκτώβριο και στη συνέχεια, γίνονται συσκέψεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων με συμμετοχή των τραπεζών, αλλά και με τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι βασικοί άξονες της πρότασης συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στο Χίλτον ενώ στη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα υπουργεία μετέχουν και οι συμβολαιογράφοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις