Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

EKTAKTO TΩΡΑ - “Ναυάγησε” η τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές

Δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα από τα ζέοντα θέματα της διαπραγμάτευσης, ενόψει του κρίσιμου EuroWorking Group της Δευτέρας.  

"Ναυάγιο" υπήρξε στην σημερινή Τηλεδιάσκεψη των υπουργών της Κυβέρνησης με τους δανειστες, αφού
ανταλλάχθηκαν απόψεις μεν, αλλά καμία συμφωνία δεν υπήρξε δε σε κανένα από τα ζέοντα θέματα της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «συνεχίζονται οι αλλαγές ώστε να υπάρξει προσέγγιση στα λίγα ανοιχτά θέματα που απομένουν έως την Δευτέρα», οπότε θα διεξαχθεί και το κρίσιμο EuroWorking Group.
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας
Κύκλοι εξάλλου του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν πως "Πραγματοποιήθηκε νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας. Σε ότι αφορά τα εργασιακά, το υπουργείο επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις. Στην διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειράς θεμάτων. Οι επαφές θα συνεχιστούν την Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων." 
Δεσμεύσεις τώρα ζητούν οι δανειστές
Με τους δανειστές να ζητούν από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί από τώρα για τα μέτρα που θα λάβει, ώστε να υπάρχουν πλεονάσματα 3,5% έως το 2020 και όχι έως το 2018, να απαιτούν επώδυνες αλλαγές σε εργασιακά και δημοσιονομικά και τους ξένους να επιμένουν ότι το χρέος θα συζητηθεί στο τέλος του Προγράμματος, συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις.
Αίσθηση προκαλεί και η συνέντευξη του Επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο όποιος σε συνέντευξη του τονίζει ότι η χώρα εάν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις θα γυρίσει στο 2014, δηλαδή στην περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά και ξεκόβει κάθε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, τώρα.
«Προς το παρόν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, τότε θα υπάρξει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα του» σημειώνει ο Ρέγκλινγκ .
Τα "αγκάθια" 
Πάντως στο κείμενο που δόθηκε από τους δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση και επί του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνει μέτρα σκληρά, όπως το εργασιακό, την Κατάργηση φοροαπαλλαγών & επιδομάτων, ζητούν μέτρα για δημοσιονομικό κενό ύψους 700εκ.€, Περικοπές σε εφάπαξ & συντάξεις, Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παρεμβάσεις στο Φυσικό Αέριο.
Η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να συνοδεύεται από σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016.
Όμως οι δανειστές ζητούν και νέο Μεσοπρόθεσμο έως τον Μάιο του 2017 που θα καλύπτει και το 2021, ενώ ζητούν ποσοτικοποίηση μέτρων και για τα επόμενα χρόνια, πράγμα που το οικονομικό επιτελείο δεν αποδέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις